Klasický špenát patrí k obľúbenej listovej zelenine, ktorá sa dá použiť na mnoho spôsobov. Podobne však možno pripraviť aj listy iných druhov. Napríklad mangoldu alebo zaujímavého štvorbôčika, ktorý dostať aj pod názvom novozélandský špenát. Skutočne pochádza až z ďalekého Nového Zélandu a je veľkou delikatesou.

Štvorbôčik rozložitý nie je u nás bežne pestovanou zeleninou. V ponuke sa jeho osivá objavili pred pár rokmi a hneď si aj získali širší okruh priaznivcov. K prednostiam tejto rastliny patrí jemná a delikátna chuť listov, tie sú navyše šťavnaté. Okrem vody však obsahujú aj veľa vitamínu C, betakaroténu, hodnotné prírodné látky a len minimum tuku.
Výhodou štvorbôčika je aj to, že pri vykvitaní rastliny listy nenadobúdajú horkastú chuť, ako je to často u špenátu. Možno ich pripraviť podobne ako špenát, podávať dusené ako prílohu k mäsu, prípadne sa dajú využiť v čerstvom stave na prípravu zdravých šalátov.
Keďže rastlina sa bohato rozvetvuje a olisťuje, zásobu listov prináša veľmi dlhú dobu, často až do prvých mrazov. Pestovanie však chce trochu trpezlivosti, mnoho ľudí od tejto zeleniny odradia práve prvé pestovateľské neúspechy.

Ako pestovať novozélandský špenát
Osvedčilo sa niekoľko spôsobov, ako získať pevné rastliny. Jednak z výsevov do zakoreňovačov, pričom predpestované sadenice potom treba v máji vysadiť von, alebo potom z priameho výsevu v apríli až začiatkom júna na kvalitne pripravený, no nie čerstvo vyhnojený záhon.
Vysieva sa do riadkov. Potrebné je však semená namočiť pred výsevom na jeden až dva dni do misky s vodou, podporíte tým rýchlejšie vyklíčenie. Inak semená klíčia pomerne dlho. Dôležité je nevysievať, keď je chladnejšie, najlepšie až pri vonkajšej teplote 15 °C. Predpestovanie priesad sa ukazuje ako lepšia voľba, výsledkom sú kvalitnejšie a v dospelosti silné rastliny. Počas celej sezóny však novozélandský špenát môžete pestovať aj vo fóliovníku, prípadne pod fóliovým krytom.
Náročnosť inak produktívneho štvorbôčika spočíva vo vyšších požiadavkách na chránené teplé stanovište. Ideálne je vybrať slnečné miesta s hlbšou, výživnou, mierne zásaditou a nevysychavou pôdou.
Zalievať porast treba ráno a ideálne podmokom, no treba sa vyhnúť dlhodobému zmáčaniu pôdy. Rastlín pritom netreba veľa. Stačí pár, pretože hlavne počas teplej sezóny vyprodukuje každá z nich na vhodnom stanovišti veľa listov. Tie by bolo škoda nevyužiť. Na rozdiel od špenátu nevybieha štvorbôčik krátko po výseve do kvetu.

Listy zbierate až do prvých mrazov
Typické pre túto jednoročnú úžitkovú rastlinu sú poliehavé stonky a bohaté olistenie, pričom tmavozelené listy majú kosoštvorcový tvar. Zberajú sa ručne od júna a pokračovať môžete až do prvých mrazov.
Myslite na to, že po zbere je dobré listy čo najrýchlejšie spracovať, v chladničke ich môžete uchovávať najviac dva dni. Dajú sa však aj mraziť, no ideálne po predchádzajúcom krátkom blanžírovaní. Okrem listov sa vyplatí využiť aj mladé jemné výhonky.
Galéria k článku
Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Ak by ste mali niekto záujem o semienka sedmohradského špenátu pošlem rada v ob…