Jeseň je sezónou výsadby ovocných stromov a krov. Zdanlivo jednoduchá práca, avšak plná nástrah. Podaríme vám, ako sa pri nej vyhnúť chybám.
Ovocné dreviny sú veľmi špecifický druh rastlín pestovaných v záhradách. Je potrebné si uvedomiť, že v porovnaní napríklad so zeleninou ovocné stromy nesadíme do záhrady na rok. Práve naopak, radosť a úžitok nám budú prinášať počas dlhých rokov, dokonca desaťročí. Vyhnúť sa počiatočným chybám pri ich výsadbe by preto malo byť alfou a omegou každého pestovateľa.
1. Výber odrody
Každá výsadba sa začína v prvom kroku správnym výberom ovocných druhov a jednotlivých odrôd. Tých je dnes na trhu nepreberné množstvo. Nie všetky sa však hodia do každého prostredia. Slovensko je krajina veľmi členitá a na okraji zóny intenzívneho pestovania ovocia. Najmä jeho severnú časť tvoria hornaté chladné oblasti, ktoré nie sú vhodné pre teplomilné druhy, ale ani pre všetky odrody tých odolnejších druhov. Myslite na to pri výbere a nevysádzajte do nevhodných lokalít druhy a odrody určené do teplejšieho prostredia.
Pri výbere odrody zohľadňujte tiež jej odolnosť proti chorobám či škodcom. Ušetrí to do budúcna množstvo práce i finančných prostriedkov a dopestované ovocie bude zdravšie. Dnes je už na trhu napríklad veľké množstvo odrôd egreša rezistentných proti americkej múčnatke egreša alebo jabloní rezistentných proti chrastavitosti. Podobne je to aj v prípade iných ovocných druhov.
2. Výsadbový materiál
Nevysádzajte ledajaký výsadbový materiál, je vhodné vyhnúť sa aj po domácky množeným výpestkom. Tie sú síce lacnejšie, prípadne i zadarmo, nie je však pri nich zaručená odrodová pravosť a ich zdravotný stav nebol počas ich pestovania kontrolovaný zdravotným inšpektorom. Výsadbou takýchto stromov si môžete do svojej dovtedy zdravej záhrady, priniesť vážnu chorobu či škodcu, ktorá následne napadne aj vaše zdravé stromy.
Výpestky je optimálne kupovať v ovocných škôlkach alebo záhradných centrách, ktoré sú zo zákona pravidelne kontrolované fytoinšpektormi, vďaka čomu je garantovaný zdravotný stav i odrodová pravosť. Výpestky by mali byť svieže, zdravé a označené príslušnou visačkou. Dbajte tiež, aby bol prevoz výpestkov zo záhradného centra čo najrýchlejší a najcitlivejší a výpestky tak utrpeli čo najmenší šok.
3. Miesto výsadby
Podobne ako s vhodnosťou odrody do daného prostredia je to aj s jednotlivými kútmi vašej záhrady a ich vhodnosťou pre vybraté ovocné druhy. Väčšina ovocných druhov má rada svetlé lokality, vyhnite sa preto zatieneným polohám na severnej strane domu. Nevyhovujúce sú tiež veterné polohy alebo lokality so zamokrenou pôdou. Stromy často chradnú z prostého dôvodu – že boli vysadené na miesto, kde bol predtým uskladnený piesok, hnoj či iný materiál. Aj na takéto zdanlivé drobnosti je potrebné myslieť. Ovocné druhy vyžadujúce kyslú pôdu nevysádzajte do bežnej zeminy, ale pripravte im špeciálne miesto pestovania. V prípade popínavých ovocných druhov zas myslite na potrebu drôtenky alebo inej vhodnej opornej konštrukcie.
4. Úprava výpestku
Výpestok pred samotnou výsadbou ošetrite. Toto ošetrenie spočíva v úprave koreňového systému. Poškodené či choré korene odrežte nožnicami až po zdravé neporušené miesto a jemne poskracujte všetky končeky koreňov, aby ste oživili priechodnosť ciev. Následne výpestky ponorte do nádoby s vodou na 12 – 24 hodín, aby sa poriadne nasiakli. Pred samotnou výsadbou je ešte vhodné ponoriť ich do pripraveného hydrogélu, ktorý zabezpečí ich lepšie ujatie a lepšie hospodárenie s pôdnou vlahou v prvých mesiacoch po výsadbe.
5. Čo do jamy?
Veľkou a stále pomerne častou chybou je pridanie čerstvého hnoja do pripravenej jamy. Tento postup sa využíval pred desiatkami rokov, keď sa vysádzali výpestky iba na vzrastných podpníkoch a vo vyšších pestovateľských tvaroch. Hnoj v spodnej časti metrovej jamy slúžil ako zásobné hnojenie, a kým sa korene k nemu dostali, tak prešli roky a on sa dokonale rozložil. Dnešné slabo rastúce podpníky majú plytký a citlivý koreňový systém, preto je nezmysel dávať do jamy akékoľvek agresívne látky. Týka sa to nielen hnoja, ale napríklad i umelých hnojív. Naopak, vhodný je prídavok dobre vyzretého záhradného kompostu alebo hnojiva na báze rohoviny.
6. Oporný kolík
Oporný kolík rozhodne nie je len kozmetický doplnok. Je veľmi dôležitou súčasťou ovocného stromu, ktorému v prvých rokoch zabezpečuje dokonalú stabilitu. V prípade absencie kolíka dochádza vo vetre a pod ťarchou úrody k pohybom nadzemnej časti stromu. Tieto pohyby sa následne prenášajú aj na podzemnú časť stromu, čoho výsledkom je neželané pretrhanie citlivých vlásočnicových korienkov zabezpečujúcich vitálny rast. Kolík by mal byť z vhodného materiálu, dostatočne pevný a s výpestkom spojený na 2 až 3 miestach osmičkovým uzlom. V prípade jesennej výsadby nerobte uzol pevný, pretože výpestky do jari ešte trošku „sadnú“. Uzly tiež pravidelne kontrolujte, aby sa časom nezarezávali do kmeňa.
7. Závlaha
Bez závlahy to jednoducho nejde. Žiadna rastlina nám bez vody neporastie a ovocné dreviny nie sú v tom žiadna výnimka. Vysádzané výpestky je preto dôležité dôkladne zaliať nielen pri výsadbe, ale tiež v nasledujúcich mesiacoch. Počas výsadby zalievajte výpestky dvojfázovo. Prvýkrát vtedy, keď máte korene do 1/2 až 2/3 zasypané. Táto zálievka pomôže pôde lepšie preniknúť medzi korene a vyplniť tak vzduchové medzery. Druhá fáza je po úplnom vysadení výpestkov. V nasledujúcich týždňoch doprajte výpestkom v bezdažďovom období závlahu aspoň každé 2 – 3 dni. V prípade zimy bez snehovej pokrývky pokračujte so závlahou aj v zimnom období.
8. Povýsadbový rez
Najčastejší kameň úrazu. Zanedbanie tohto kroku je chyba, ktorá sa vám dokáže vypomstiť nielen slabšou vitalitou rastu, ale dokonca neujatím sa vysadených výpestkov. Povýsadbovým rezom sa upravuje pomer medzi nadzemnou a podzemnou časťou výpestku v prospech tej podzemnej. Zníži sa tým významne výpar vody pletivami výpestku, takže voda čerpaná vyvíjajúcimi sa korienkami môže smerovať priamo do púčikov.
Povýsadbový rez musí byť preto dostatočne razantný, a to najmä pri ovocných druhoch, ktoré tvoria už v ovocnej škôlke mohutnejšie výpestky. Medzi tie patria najmä broskyne a marhule. V ich prípade sa povýsadbovým rezom odstraňuje väčšia časť vytvorenej korunky. Rez vykonávajte v predjarnom období hneď po uplynutí silných zimných mrazov. V prípade väčších výpestkov môžete rez rozdeliť na 2 fázy. V prvej fáze skráťte výhony ešte v jesennom období približne na polovicu konečného rezu, v druhej (predjarnej) fáze vykonajte finálny detailný rez.
Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r.o., Levice
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, pri oddelovani strucikov na vysadbu sa mi dost velka cast ciastocne vyzl…