Dá sa povedať, že kompostovanie je pre väčšinu záhradkárov najlepší a najdostupnejší spôsob spracovania záhradných aj kuchynských odpadov. Aby premena materiálov prebiehala podľa našich predstáv, je nutné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel.
Určite do kompostu nepatrí všetko, čo vyprodukujeme v kuchyni alebo čo vyrastie v záhrade. Otvorený kompostér by nemal byť vystavený prívalovým dažďom alebo extrémnemu slnečnému úpalu, dobrou voľbou je mierne pritienené stanovište v zákryte stromov.
Efektívne rozkladanie rastlinnej hmoty a premenu na humus podporíme striedaním materiálov s odlišnými vlastnosťami. Veľké množstvo lístia alebo trávy je dobré vopred premiešať s popolom, kávovou usadeninou a so zeminou. Naopak, zlým rozhodnutím je kompostovanie týchto hmôt v silnej vrstve, keď dôjde k ich zapareniu.
Čo do kompostu patrí?
- opadané lístie
- jemne pokosená tráva
- nekvitnúca burina
- zemina a piesok
- zvyšky zeleniny a ovocia bez chorôb a škodcov
- podstielka domácich zvierat a hnoj
- kuchynské zvyšky bez tukov a mäsa
- kávová usadenina
- čajové vrecká z kompostovateľného materiálu
- drvené vaječné škrupiny
- jemná drevitá drvina a hobliny
- drevný popol
- seno
Čo do kompostu nepatrí?
- kvitnúce buriny
- mačacie podstielka a psie výkaly
- mäso a akékoľvek varené potraviny
- hrubšie drevo
- chorobami a škodcami napadnutá zelenina a vňať
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada
Mam dilemu, vsade citam rozdielne nazory ci davat opadane nahnite slivky a ine o…