Ako môžeme dopestovať cukrové melóny, keď nežijeme v nížine?
Peter B., Prievidza
Cukrové melóny možno dopestovať aj v iných oblastiach Slovenska, nie iba na juhu. Musíme si ale pomôcť vykurovaným skleníkom či pareniskom. Typickú chuť a vôňu totiž cukrové melóny získavajú len vďaka optimálnej teplote a intenzite slnečného žiarenia. Optimálne teploty: na vzchádzanie 25 °C, počas vegetácie 25 až 30 °C. Pri teplote pod 12 °C osivo ani nevyklíči, zahníva v pôde. Zníženie teplôt pod 15 °C spomaľuje rast a vývoj.
Cukrový melón je svetlomilný, najviac svetla potrebuje v čase kvitnutia. Pôdy vyžaduje ľahké, piesočnaté až hlinitopiesočnaté. Okrem tepla a svetla treba zabezpečiť opelenie, lebo je cudzoopelivý. Na pestovanie nepriaznivo vplýva hmlisté počasie, vyššia vlhkosť ovzdušia, dážď, ktoré sú typické pre oblasť Prievidze. Napriek snahe je však možné, že sa chuť a vôňa melónov dopestovaných v tejto oblasti nevyrovná kúskom dopestovaným v najteplejších oblastiach južného Slovenska.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
V poradni odpovedajú: Ing. Hana Szabóová, Ing. Marián Komžík, Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Neviem či to zaradiť do ovocia alebo zeleniny :D Je melón ovocie alebo sladká ze…