Dobrý deň, zaujíma ma, ako dlho sa dajú skladovať tekvice pozbierané v októbri. Pri akej teplote vydržia najdlhšie?
To závisí od štádia zberu. Ak je šupka pri zbere mäkká, odporúčam plody spracovať do niekoľkých dní, maximálne týždňov.
No ak necháte na stanovišti plod celkom dozrieť s tým, že stonka sa ľahko oddelí od zvyšku rastliny a šupka bude veľmi tvrdá, tekvice typu hokkaido vydržia približne do Vianoc, ale napríklad maslová tekvica vydrží až do ďalšej úrody, čiže aj rok. Skladujeme ich v suchu, tme a pri teplote 12 – 17 °C.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobry den, potreboval by som radu. Prvy krat skusam predpestuvavat tekvice a cuk…