Dopestujme hrozno bez chémie

Kvôli ochrane prírody i nášho zdravia pristupujeme v záhrade k náhrade chemických prípravkov za nechemické. Na Slovensku máme v tomto obore najviac praktických vedomostí v ochrane viniča hroznorodého, pri ktorom sú veľkým problémom hubové choroby: múčnatka, peronospóra a botrytída.

Dopestujme hrozno bez chémie

V posledných rokoch dokonca pozorujeme začínajúcu rezistenciou chorôb a škodcov voči chemickým prípravkom. Patogény a škodce si časom, prípadne nesprávnou aplikáciou chémie, na prípravky môžu zvyknúť.

Veľkou nevýhodou chemickej ochrany je nechcené vyhubenie užitočného hmyzu, ku ktorému dochádza súčasne s likvidáciou škodlivého hmyzu. Keď sa nám podarí znížiť množstvo chemickej ochrany na minimum, v záhrade či vo vinohrade sa začnú rozmnožovať aj prirodzene sa vyskytujúce druhy užitočných organizmov, ako napríklad dravé ploštice, roztoče, parazitické osičky a podobne, následkom čoho sa posilní biologická rovnováha ekosystému.

Pravda tiež je, že používanie chemickej a biologickej ochrany sa v niektorých prípadoch vylučuje, prípadne je nutné prísne dodržať ochranné lehoty alebo životný cyklus biologických životných foriem.

Dopestujme hrozno bez chémie

Ochrana začína v pôde


Základom boja proti múčnatke a iným chorobám je využitie včasnej ochrany viniča biologickými prípravkami. Začneme oživením biologickej aktivity pôdy a z toho vyplývajúcou výživou rastlín. Základom je do pôdy pridávať kompost a medziradia zazeleniť bylinnými spoločenstvami.

Aktívne môžeme pôdu vylepšiť aj pomocou symbiotických húb, ktoré sú obsiahnuté v prípravku Trifender. Konkrétne ide o hubu Trichoderma asperellum, ktorá „obsadí“ koreňový systém a oživí konkurencieschopnosť viniča voči patogénom. Pomáha tiež získavať živiny z nedostupných pôd a pozitívne ovplyvňuje vodný režim v nepriaznivých suchých rokoch.

Dopestujme hrozno bez chémie

„Olejom“ proti múčnatke

Okrem chemických prípravkov používame proti hubovým chorobám špeciálne hnojivá, ktoré ich dokážu nahradiť. Tento typ môžeme v prípade potreby kombinovať i s chemickou ochranou. Čo sa týka postrekov, prvým krokom je včasná aplikácia prípravku na báze kokosového oleja BorOil so sírou.

Bór podporuje kvitnutie a olejová zložka zabezpečí dobré zvládnutie múčnatky. Prítomné terpény zasa posilnia imunitný systém rastlín. Pri väčšom tlaku múčnatky sa BorOil používa spolu s PowerOff-K, ktoré spolu cenovo konkurujú chemickým prípravkom.

Dopestujme hrozno bez chémie

V prípade niektorých extrémnych rokov  je však tlak múčnatky veľmi silný. Vtedy sa používa prípravok Folicit, ktorého cena i účinnosť sú lepšie ako u chemických postrekov. Účinný je i postrek CuproTonic.

Peronospóra

Peronospóru zastaví prípravok CuproTonic s účinnou látkou glukonát medi. V porovnaní s chemickými postrekmi s obsahom medi má hladinu medi iba na desiatich percentách. Jeho uprednostnením znížime zaťaženie pôdy meďou. Aby sa dokázala sama rastlina ubrániť proti peronospóre, posilníme jej imunitný systém. Slúži na to prípravok Chitopron 5%, ktorý je účinný proti hubovým a bakteriálnym chorobám.

Dopestujme hrozno bez chémie

Botrytída

U nás stále podceňovanou chorobou viniča je pleseň sivá, inak známa ako botrytída. V oblastiach s vysokou kvalitou produkovaného vína, ako napríklad vo Francúzsku, je botrytída považovaná z hľadiska vplyvu na kvalitu hrozna a vína za najvýznamnejšiu hubovú chorobu vinohradov. Preto sa vinohrady striekajú už spomínanou kombináciou BorOil s PowerOff, ktorý účinkuje proti botrytíde a zároveň i múčnatke.

Dopestujme hrozno bez chémie

Neskôr môžeme vinič ošetriť prípravkom Trifender s obsahom huby, ktorá dokáže prerásť do strapiny (hlavnej stopky, vedľajších stopiek a stopôčiek), kde priamo likviduje klíčiace vlákna plesne sivej.

Víno v bio kvalite

Pri používaní spomínaných bio prípravkov je zaujímavý aj efekt podpory intenzity kvasenia muštu na začiatku výroby vína. Chemické prípravky môžu ovplyvňovať chuť vína a tiež ju uniformizujú, čo prírodné prípravky nerobia.

Dopestujme hrozno bez chémie

Najväčšou prednosťou bio prípravkov proti hubovým chorobám pre vinohradníka je, že v období zrenia hrozna sa postreky aplikujú bez toho, aby ohrozovali naše zdravie.

 

Text: Ing. Zoltán Tamašek
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: Biotomal

Diskusie na tému článku