Kupujete si z času na čas toto exotické ovocie plné sladkokyslých rubínovo červených jadierok? Tak potom určite viete, že robíte niečo aj pre svoje zdravie. Granátové jablko patrí medzi ideálne superpotraviny a dokonca sa pestuje už aj v našich podmienkach.
Experimentovanie alebo realita? Oplatí sa pestovať ho v našich podmienkach?
Mnohí z nás skúšajú v záhrade pestovanie exotických plodín ako figa, kivi alebo citróny. Postupným otepľovaním a zmenou klimatických podmienok sa začína aj v našich podmienkach dariť aj pestovaniu granátového jablka v črepníku. Najideálnejšie je kúpiť si predpestovaný krík, no vytrvalcom nerobí žiaden problém, ak si ho vypestujú pekne z jadierok. Pred výsevom je dobré dať semienka do chladničky, alebo ich do jari stratifikovať pri nízkej teplote.
Granátovník má aj pekné červeno – oranžové kvety, ktoré sú samoopelivé a ak aj nezarodí, dokáže aspoň potešiť bohatým kvitnutím na slnečnom mieste terasy. Vydrží aj tie najhorúcejšie slnečné dni, ale pred mrazom ho určite treba presunúť dnu.
Jeho zdravotné benefity sú excelentné
Granátové jablko obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, vlákninu a antioxidanty. Možno by ste to o ňom nepovedali, ale má dokonca viac antioxidantov než zelený čaj, a to už je čo povedať. Krásne rubínovo červené jadierka sú šťavnaté, majú sladkokyslú chuť a obsahujú len veľmi málo kalórií. Vo vnútri každého jadierka je ešte malé jadierko. V minulosti bolo granátové jablko symbolom plodnosti a hojnosti. Jeden kus tohto ovocia dokáže v sebe skrývať až cez 600 kusov malých jadierok.
Prečítajte si tiež: Granátové jablko sa dá pestovať aj u nás. Pozrite sa, ako na to
V tom najideálnejšom prípade by sme mali zjesť 2 granátové jablká týždenne. Zabezpečili by sme si pevné zdravie, lepšiu imunitu, dobré trávenie a upravil by sa nám aj krvný tlak a cievy by fungovali tak, ako je potrebné.
Skvelé účinky granátového jablka sa prejavili aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Výťažky z tohoto exotického ovocia nájdeme v kozmetických prípravkoch, šampónoch, či telových mliekach a krémoch.
Ideálne spestrenie jedálnička v letnom období
Granátové jablko sa konzumuje v surovom stave. Vybratými jadierkami môžeme spestriť akékoľvek jedlo. Stačí ho nimi hoci len posypať. Takto oživí letný ovocný, ale aj zeleninový šalát, tortu a rôzne koláče alebo veľmi obľúbené ovsené kaše.
Ak vám prekáža jedenie jadierok pre menšie jadierka vo vnútri, môžete si granátové jablko odšťaviť a použiť iba jeho 100% sladkú šťavu.
Najjednoduchší postup očistenia granátového jablka
Je veľa spôsobov, ako dostať cenné jadierka z granátového jablka von. Po odskúšaní takmer všetkých postupov a návodov je najjednoduchší tento postup. Granátové jablko prerežeme napoly na dve časti. Pripravíme si vyššiu nádobu a polievkovú lyžicu.
Granátové jablko držíme nad misou a lyžicou vyklepávame z neho všetky jadierka. Postupne ovocie otáčame, aby sme vyklepali naozaj všetky ukryté jadierka, až kým nezostane dužina prázdna.
V miske nám zostanú všetky jadierka a pár drobných kúskov dužiny, ktorú veľmi jednoducho vyberieme, pretože je pomerne tvrdá a nelepí sa tak na prsty napríklad ako tenká dužina pomaranča. Z granátového jablka nám nakoniec zostane iba prázdna polovica.
Iný spôsob, ako očistiť granátové jablko nájdete aj v tomto videu:
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Zdroj videa: Youtube
Ma niekto skusenosti s pestovanim granatoveho jablcka?Dostala som od mamky taky…