Drienky liečia žalúdočné problémy a upravujú nízky tlak. Ako ich pestovať a spracovať?

Drieň je jedna z najmenej náročných ovocných drevín, ktorá spoľahlivo rastie aj v chladnejších oblastiach. Keď je tento ker navrúbľovaný na kmienku, pestuje sa ako strom vhodný aj do malých záhrad.

Drienky
Foto: Shutterstock

Plody len mierne presahujú energetickú hodnotu 60 kcal. Sú bohaté na vitamíny C a B, z minerálnych látok obsahujú železo, horčík, draslík, vápnik a fosfor. V liečiteľstve sa používajú pri žalúdočných problémoch, nadmernom potení a pri nízkom tlaku.

Nenáročný a mrazuvzdorný

Ker dorastá do výšky až 7 m. Bohato kvitne a plodí hlavne na slnku, ale porastie aj v polotieni. Pôda by mala byť piesočnatohlinitá s neutrálnou alebo len ľahko alkalickou reakciou. Najlepšie rastie v mierne vlhkej pôde, dobre zakorenená rastlina si poradí aj s občasným suchom. Ťažkú pôdu odľahčíme pieskom, aby korene nestáli vo vode. Mrazuvzdornosť je vysoká, driene prežijú až 30 °C pod bodom mrazu, hodí sa teda aj do vyšších polôh.

Nevyžaduje dodatočné hnojenie ani každoročný rez, ktorý sa však môže občasne hodiť najmä pri vrúbľovaných stromčekoch. Pri výsadbe rastlinám doprajeme kompost. Drieň sa dá množiť bylinnými alebo polodrevnatými odrezkami, odkopkami aj potápaním. Pestovanie zo semien sa nehodí pre šľachtené odrody, tie sa vrúbľujú. Osivo klíči dva roky.

Plody sa zbierajú, keď sa šupka úplne vyfarbí. Z jediného dospelého kra sa dá v dobrom roku za leto pozbierať až 40 kg ovocia. Nemajú ešte opadávať z vetiev, no mali by byť pevné. Drienky vydržia v chladničke približne dva dni. Dajú sa sušiť, mraziť a tepelne spracovať.

Drienky na kríku
Foto: Shutterstock

Naša voľba odrôd

  • ‘Lutea’: odroda vysoká až 5 m, vytvára žlté sladkokyslé plody dlhé cca 2,5 cm.
  • ‘Devín’: dorastá do výšky 2 až 3 m, červené plody sú dlhé cca 3 až 4 cm.
  • ‘Radosť’: veľkoplodá odroda rastie do výšky 3 m, červené plody sú dlhé 3 až 4 cm.

Podobné šípkam

Viete, že drienky sú často prirovnávané k šípkam? Oba druhy majú vysoký obsah vitamínu C, sú nenáročné na pestovanie a aj využitie plodov v kuchyni i liečiteľstve je podobné. Okrem dočervena zafarbených plodov existujú aj žltoplodé odrody.

Vďaka žltým kvetom rozkvitajúcim v marci a apríli sa hodia aj do okrasnej záhrady, kde vyniknú ako solitér. Dajú sa pestovať aj v skupine s inými kríkmi alebo vo voľne rastúcom živom plote.

Drienky
Foto: Shutterstock

Ako spracovať drienky

Surové zrelé drienky majú kyslastú chuť a pozitívne ovplyvňujú trávenie. Plody sa konzumujú surové, no dá sa z nich vyrábať aj ovocné víno, rôsol, džem, v kombinácii s brusnicami a hruškami príloha k divine alebo mušt. Zrelé plody obsahujú pomerne veľké množstvo pektínu (želírovacia látka), vďaka čomu džemy dobre prirodzene hustnú.

Drienkový kompót

Zrelé a pevné plody povaríme v hrnci približne dve minúty, zlejeme vodu a natlačíme ich do kompótových pohárov. Zalejeme nálevom, ktorý sa pripraví rozpustením 650 g kryštálového cukru v 1 l horúcej vody. Nakoniec zaviečkujeme a zavaríme.

Drienkový kompót
Foto: Shutterstock

Sirup

1 kg plodov odkôstkujeme, rozdrvíme, pridáme hrnček vody a necháme približne 10 hodín odležať pri izbovej teplote. Potom šťavu precedíme cez plátno a zahrejeme (nevaríme). Na 1 l šťavy pridáme 900 g cukru a 10 g kyseliny citrónovej. Naplníme do sirupových pohárov a sterilizujeme.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: drieň | kry | ovocie

Najnovšie diskusie