Drieň je jedna z najmenej náročných ovocných drevín, ktorá spoľahlivo rastie aj v chladnejších oblastiach. Keď je tento ker navrúbľovaný na kmienku, pestuje sa ako strom vhodný aj do malých záhrad.
Plody len mierne presahujú energetickú hodnotu 60 kcal. Sú bohaté na vitamíny C a B, z minerálnych látok obsahujú železo, horčík, draslík, vápnik a fosfor. V liečiteľstve sa používajú pri žalúdočných problémoch, nadmernom potení a pri nízkom tlaku.
Nenáročný a mrazuvzdorný
Ker dorastá do výšky až 7 m. Bohato kvitne a plodí hlavne na slnku, ale porastie aj v polotieni. Pôda by mala byť piesočnatohlinitá s neutrálnou alebo len ľahko alkalickou reakciou. Najlepšie rastie v mierne vlhkej pôde, dobre zakorenená rastlina si poradí aj s občasným suchom. Ťažkú pôdu odľahčíme pieskom, aby korene nestáli vo vode. Mrazuvzdornosť je vysoká, driene prežijú až 30 °C pod bodom mrazu, hodí sa teda aj do vyšších polôh.
Nevyžaduje dodatočné hnojenie ani každoročný rez, ktorý sa však môže občasne hodiť najmä pri vrúbľovaných stromčekoch. Pri výsadbe rastlinám doprajeme kompost. Drieň sa dá množiť bylinnými alebo polodrevnatými odrezkami, odkopkami aj potápaním. Pestovanie zo semien sa nehodí pre šľachtené odrody, tie sa vrúbľujú. Osivo klíči dva roky.
Plody sa zbierajú, keď sa šupka úplne vyfarbí. Z jediného dospelého kra sa dá v dobrom roku za leto pozbierať až 40 kg ovocia. Nemajú ešte opadávať z vetiev, no mali by byť pevné. Drienky vydržia v chladničke približne dva dni. Dajú sa sušiť, mraziť a tepelne spracovať.
Naša voľba odrôd
- ‘Lutea’: odroda vysoká až 5 m, vytvára žlté sladkokyslé plody dlhé cca 2,5 cm.
- ‘Devín’: dorastá do výšky 2 až 3 m, červené plody sú dlhé cca 3 až 4 cm.
- ‘Radosť’: veľkoplodá odroda rastie do výšky 3 m, červené plody sú dlhé 3 až 4 cm.
Podobné šípkam
Viete, že drienky sú často prirovnávané k šípkam? Oba druhy majú vysoký obsah vitamínu C, sú nenáročné na pestovanie a aj využitie plodov v kuchyni i liečiteľstve je podobné. Okrem dočervena zafarbených plodov existujú aj žltoplodé odrody.
Vďaka žltým kvetom rozkvitajúcim v marci a apríli sa hodia aj do okrasnej záhrady, kde vyniknú ako solitér. Dajú sa pestovať aj v skupine s inými kríkmi alebo vo voľne rastúcom živom plote.
Ako spracovať drienky
Surové zrelé drienky majú kyslastú chuť a pozitívne ovplyvňujú trávenie. Plody sa konzumujú surové, no dá sa z nich vyrábať aj ovocné víno, rôsol, džem, v kombinácii s brusnicami a hruškami príloha k divine alebo mušt. Zrelé plody obsahujú pomerne veľké množstvo pektínu (želírovacia látka), vďaka čomu džemy dobre prirodzene hustnú.
Drienkový kompót
Zrelé a pevné plody povaríme v hrnci približne dve minúty, zlejeme vodu a natlačíme ich do kompótových pohárov. Zalejeme nálevom, ktorý sa pripraví rozpustením 650 g kryštálového cukru v 1 l horúcej vody. Nakoniec zaviečkujeme a zavaríme.
Sirup
1 kg plodov odkôstkujeme, rozdrvíme, pridáme hrnček vody a necháme približne 10 hodín odležať pri izbovej teplote. Potom šťavu precedíme cez plátno a zahrejeme (nevaríme). Na 1 l šťavy pridáme 900 g cukru a 10 g kyseliny citrónovej. Naplníme do sirupových pohárov a sterilizujeme.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…