V záhrade máme dulu. Dajú sa jej plody nejak využiť?
Dulové plody, ktoré dozrievajú neskoršie na jeseň, sú voňavé a prakticky (až na niekoľko novošľachtencov) ich nemožno konzumovať surové, pretože sú tvrdé a vďaka vyššiemu obsahu tanínov a pektínov aj veľmi trpké.
Tepelným spracovaním sa však trpkosť mení na lahodnú dužinu. Sú z nich výborné marmelády, drene, džemy, rôsoly, pasty, kompóty, môžu sa aj sušiť a dokonca sa z nich dá robiť víno. Práve pri príprave uvedených dezertných výrobkov a zaváranín sa naplno uplatní ich vysoký obsah pektínov a relatívne nízky obsah cukru (iba 13 %).
Rozpustná vláknina a pektín upokojujú črevá, sú účinné proti črevným problémom. Nepresladené dulové dezerty sa odporúčajú ako prvá pevná strava po akútnej fáze hnačky spôsobenej zápalom žalúdka a tenkého čreva. Čo je však zdravotne veľmi dôležité, pektín nepriamo znižuje v čreve hladinu krvného cholesterolu, spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, čím pomáha predchádzať nežiaducim glykemickým skokom v krvi nielen u diabetikov, ale aj u zdravých ľudí.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada
Práve som pozeral stránku kde boli japonské okrasné dule, sú fakt pekné.