Viete, že pestovanie fazule v záhone zvyšuje v pôde obsah základnej stavebnej látky rastlín dusíka? Ten po nej rady využijú nasledujúce plodiny. Prečítajte si, ako pestovať fazuľu.
Za zvyšovaním obsahu pôdneho dusíka pri pestovaní fazule sú takzvané nitrifikačné baktérie. Žijú priamo na jej korienkoch, v hrčkách a pútajú dusík priamo zo vzduchu. Preto je výbornou predplodinou pre rôzne druhy najmä plodovej zeleniny, ktorá je náročná na živiny.
Výživová hodnota fazule
Fazuľky obsahujú bielkoviny, cukry, vitamíny A, B, C, K. Významný je obsah draslíka a vlákniny.
Mohlo by vás zaujímať: Chrobáky vo fazuli? Ako sa tam dostali a čo s nimi
Ako pestovať fazuľu
Fazuľa patrí k teplomilným druhom, klíči pri teplote pôdy 8 až 10 °C, kvety a struky tvorí pri 18 až 22 °C. Do jamiek v riadkoch vysievame po 6 – 10 semien, zahrnieme pôdou, zašliapneme.
Klíčenie urýchli namočenie zŕn pred sejbou do vlažnej (20 až 50 °C) vody približne na 12 hodín. Osivo napučí, odbúrajú sa inhibítory rastu, ktoré inak zabraňujú klíčeniu. Po namáčaní necháme odkvapkať a vysievame. Vzchádza o 7-10 dní. Počas vegetácie porast kypríme až do zapojenia. Po dosiahnutí výšky 10 cm prihrnieme pôdu k rastlinám. Výsevy opakujeme každé 2 týždne pre postupný zber. Po sebe sa odporúča pestovať najskôr po 4 rokoch.
Zber a uskladnenie
Zberáme mladé struky, ešte dužinaté, dlhé 15 – 20 cm, pravidelne 1 až 2 x za týždeň. Struk sa má dať ľahko zlomiť. Semená majú byť v struku vyvinuté, ale nie úplne oddelené od jeho stien.
Mladé struky možno skladovať 4 – 5 dní pri teplote +6 °C.
3 spôsoby, ako pripraviť fazuľové struky
Prívarok
Nakrájať, podusiť na cibuľke, osoliť, vliať zásmažku, povariť, zjemniť kyslou smotanou.
Smažené struky
Celé uvarené struky obaliť v trojobale, smažiť.
Zapekané struky
Uvariť, nakrájať, pomiešať s bešamelom, kockami šunky, zapiecť vo vodnom kúpeli.
Naša voľba odrôd
- Odroda zelená: Delinel, Gama, Novores, Sigma, Satelit, Timea
- Odroda žltá: Aidagold, Berggold, Lilana, Leonarda, Melinda, Sonesta
- Odroda fialová: Purple Teepee
- Odroda strakatá: Rocco
Text: Ing. Anna Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dnes som obrala prvú suchu fazuľu...biela je fajn na Balkánsku fazuľovicu s uden…