Viete, že z fenikla sa dajú využiť všetky časti rastliny? Od listov a stoniek až po kvety a semená. Okrem kuchyne sa používa najmä pri problémoch s trávením, proti nachladnutiu a pri liečení chorôb obličiek a pečene.
Fenikel patrí k najstarším kultúrnym rastlinám. Pochádza z oblasti Stredomoria a západnej časti Ázie. Literatúra uvádza, že už starí Egypťania ho používali proti hadiemu uštipnutiu a proti parazitom. Cenný je pre jemnú korenistú chuť a typickú vôňu. Môžu za ňu obsiahnuté silice, najmä sladký anetol a horký fenchon, ktorých množstvo sa mení v závislosti od odrody a miesta pestovania. Ďalej obsahuje najmä kyselinu anízovú, olej a vitamín C. Celý je sladko aromatický. Feniklové silice sa využívajú v lekárstve, pri výrobe mydiel, vo voňavkárstve, kozmetike, ale i v likérnictve. Éterické oleje dodávajú feniklu typickú chuť, majú priaznivý vplyv na trávenie a nervový systém.
Fenikel obyčajný sladký
V našich končinách sa v záhradkách fenikel obyčajný sladký (Foeniculum vulgare subspecies dulce) pestuje minimálne. Možno ho skôr nájsť v ponuke zeleniny na pultoch obchodov, kde sa objavujú jeho neobvyklé, lákavo naukladané hľuzy. Práve sploštené nadzemné hľuzy, takzvané nepravé cibule, sú lahodnou konzumnou časťou fenikla sladkého, i keď výrazná chuť, na ktorú nie sme zvyknutí, nemusí ulahodiť každému. Priemerne je hľuza vysoká 10 cm, široká 6 – 8 cm a hrubá 5 cm. Samotnú cibuľu tvoria dužinaté rozšírené spodné časti stopiek listov, ktoré do seba tesne zapadajú. Sú výrazne ryhované, biele až zelenkasté. Konzumujú sa surové aj tepelne spracované, dusené či varené a pridávajú sa i do mäsových plniek.
Podobný kôpru
Vzhľadom sa fenikel obyčajný sladký, niekedy nazývaný aj hľuznatý či bolonský, podobá kôpru. Odlišuje sa ale výraznou feniklovou vôňou a robustnejším vzrastom. Dorastá do výšky 100 – 150 cm. Od fenikla obyčajného sa odlišuje kratšími a hrubšími stonkami, z ktorých husto vyrastajú listy. Čepele listov sú úzke, nitkovité, 3- až 4-krát perovito strihané, na jeseň sa sfarbujú do hneda. Kvetná stonka vyrastá v druhom roku. Drobné žlté kvietky, ktoré sa objavujú v júli, sú usporiadané v okolíku širokom 10 – 15 cm. Plod je svetlohnedá podlhovastá vajcovitá, plochá a rebrovitá dvojnažka dlhá cca 4 – 10 mm a široká 2 – 3 mm.
Nároky na prostredie
I keď je fenikel obyčajný sladký trváca rastlina, pestujeme ju ako jednoročnú zeleninu pre zdužnatené listové stopky. Má krátke vegetačné obdobie, len 80 – 100 dní, preto sa hodí na pestovanie pre menej trpezlivých pestovateľov rarít. Nevýhodou je výrazná dlhodennosť. Počas dní, keď je dlho svetlo a teplo, rýchlo vybieha do kvetu, netvorí sa zdužnatená hľuza, ale vyrastá kvetná stonka už v prvom roku. Aj pri nedostatku vlahy konzumná časť tvrdne a následne sa tvorí kvetná stonka. Pri nedostatku živín a svetla sa zas tvoria menej kvalitné vytiahnuté a riedke hľuzy. Výhodou je však vysoká odolnosť proti chorobám a škodcom.
Vyžaduje chránené slnečné a teplé stanovište s výživnou, dôkladne a jemne spracovanou pôdou, zásobenou vápnikom, fosforom. Nevhodné sú pôdy ťažké, mokré, piesočnaté a vysychavé. Pestujeme ho v II. trati. Vhodnou predplodinou sú zeleniny hnojené maštaľným hnojom, napríklad šalát, špenát, pór alebo skoré hlúboviny, ako je karfiol či kaleráb. Optimálna teplota na pestovanie je okolo 18 °C. Pestujeme ho z priamej sejby alebo, čo je výhodnejšie, z predpestovaných priesad.
Ako vysievať fenikel
Vysievame od konca mája až do polovice júna do riadkov. Z predčasných výsevov vybieha fenikel do kvetu. Hĺbka výsevu má byť 1 –1,5 cm. Môžeme zvoliť presný výsev v spone 40 – 50 × 20 – 30 cm alebo vysievame v riadku nahusto a porast jednotíme vo fáze prvých pravých listov. Rastlinky z jednotenia môžeme tiež použiť na výsadbu, presádzanie však veľmi zle znášajú. Preto je lepšie priesady dopestovať v zakoreňovačoch alebo téglikoch. Ich predpestovanie trvá približne 30 – 45 dní.
Sadíme priesady
Vysádzame v júli, a to plytko do sponu 40 – 50 × 20 – 30 cm. Priesady vysádzame v smere riadka tak, aby listy, ktoré sú rozložené pravidelne na dve strany, nesmerovali do medziradu, ale boli usporiadané v smere riadka. Vytvoria tak „stenu“ v jednom smere. Uľahčí sa tým obrábanie pôdy v medziradoch, zabráni sa poškodeniu rastúcej hľuzy počas vegetácie a rastliny vyzerajú v záhone esteticky.
Starostlivosť počas vegetácie
Po výsadbe priesady až do zakorenenia zakryjeme netkanou textíliou, ktorá chráni porast pred prílišným vyparovaním vody z pôdy. Neskôr je dôležité odburiňovanie, kyprenie pôdy a závlaha podľa potreby. Približne 6 týždňov pred plánovaným zberom, keď hľuzy majú priemer asi 5 cm, k nim prihrnieme pôdu alebo ich prikryjeme. Stopky sa tým vybielia, získajú jemnejšiu konzistenciu a budú šťavnatejšie. Ak nechceme, aby sa hľuzy zašpinili od pôdy, pred prihrnutím ich nastelieme kartónom alebo netkanou čiernou textíliou. Nie je to však nevyhnutné, niektorí pestovatelia rastúce hľuzy vôbec nezakrývajú.
Zber fenikla
Zber sa začína v septembri až októbri, keď majú hľuzy výšku okolo 10 cm, šírku 8 cm, hrúbku 5 – 6 cm a hmotnosť 150 – 200 g. Dužinaté stopky listov sú citlivé na mráz, preto treba zber ukončiť do príchodu prvých mrazov. Hľuzy sa snažíme odrezať čo najbližšie pri povrchu pôdy aj s dlhými stopkami listov, ktoré nám poslúžia pri manipulácii a ukladaní. Dávame pozor, aby sa hľuza nerozpadla. Po vybratí listy zrežeme vo výške 15 – 20 cm nad hľuzou. Dlhšiu skladovateľnosť (až niekoľko týždňov) docielime tak, že vykopeme celé rastliny, ktoré uložíme do pivnice, pareniska či skleníka. Čistíme ich tesne pred kuchynskou úpravou.
Fenikel obyčajný
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare) pestujeme ako dvojročnú rastlinu pre semená. Tie využijeme v domácich podmienkach na prípravu liečivých čajov pre deti i dospelých, napríklad pri nadúvaní, proti zápche, ale podporuje i vykašliavanie pri vlhkom kašli. Pomáha pri tvorbe mlieka u dojčiacich mamičiek a má aj dezinfekčné účinky. Vo veľkovýrobe sa semená používajú v pekárstve a v cukrárstve do ciest, ale i na posyp, vo farmaceutickom priemysle, pri výrobe bylinkových likérov. Lisuje sa z nich i feniklový olej, používaný v studenej kuchyni.
Dvojmetrový obor
Má vzpriamenú, rozkonárenú stonku, dorastajúcu do výšky až 2 m. Postup pestovania je podobný ako pri fenikle obyčajnom sladkom. V prvom roku dopestujeme sadenice. Koncom júna, v júli vysievame osivo riedko do riadkov vzdialených od seba 30 – 50 cm, v riadku tak, aby mali rastliny dostatok priestoru na rast. Hustý porast jednotíme na vzdialenosť 20 – 30 cm. Ošetrujeme bežným spôsobom. Na jeseň, v októbri, korene (sadenice) vykopeme, hornú časť rastliny aj s listami opatrne skrútime alebo odrežeme bez poškodenia rastového vrcholu. Korene (sadenice) odložíme na chladné miesto bez mrazu. Manipulujeme s nimi opatrne, aby sme nepoškodili koreň. Rastliny môžeme tiež nechať prezimovať vo voľnej pôde, chránime ich však pred mrazmi prikrývkou z lístia, čečiny či netkanou textíliou.
Zbierame postupne
Na pripravený záhon vykopané korene vysádzame v ďalšom roku koncom apríla, v máji, a to do sponu 40 – 50 × 20 – 30 cm. Voľne prezimované na jar odkryjeme, odstránime poškodené či zhnité rastliny alebo ich časti. Pôdu medzi radmi skypríme a odburiníme. Ošetrujeme bežným spôsobom. Semená zberáme postupne, ako nažky v okolíku dozrievajú, čo býva v júni až auguste. Môžeme odrezať i celé okolíky, ktoré dosušíme na suchom a vzdušnom mieste. Keď sú dobre vysušené, duté konce stopiek odrežeme a odlúpneme vonkajšie tvrdé obalové stopky. Osivo vyklepeme alebo vymrvíme ručne do nádoby. Vyčistíme od úlomkov a preosejeme na site. Vložíme ich do sklenenej nádoby a uchovávame na chladnom tmavom mieste.
Ako ho využiť?
- Čerstvé a jemne nasekané mladé lístky používame na prípravu bylinkového masla, tvarohovej nátierky i na ochutenie jogurtu či šalátov.
- Jemné mladé listy môžeme priebežne zmraziť, naložiť do oleja či octu a používať na dochucovanie polievok, plniek, prívarkov, šalátov, jedál z rýb, zeleniny. Tieto spôsoby sú na dlhodobé uskladnenie listov vhodnejšie ako sušenie, pri ktorom sa stráca značná časť arómy.
- Okolíky a listy sa dajú použiť na dochutenie nakladaných uhoriek a červenej repy.
- Zdužnatené stopky možno nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky a použiť na obložené chlebíky.
- Semenami posypávame doma pečený chlieb, zdobíme cukrovinky, sladké pečivo.
Šalát s feniklom a reďkovkou
Suroviny:
- 1 zdužnatená hľuza fenikla, 1 zväzok reďkoviek, pomaranč, feniklová vňať, citrón, olej, soľ, čierne korenie.
Postup prípravy
Očistený, umytý fenikel nakrájame na tenké rezančeky, očistenú a umytú reďkvičku a pomaranč na kolieska. Pridáme feniklovú vňať. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou, dobre premiešame a podávame.
Viete, že…
… fenikel je súčasťou mnohých alkoholických nápojov? Spomínané vonné a chuťové obsahové látky, fenchon a anetol, sa totiž dobre rozpúšťajú v alkohole. Pridávajú chuť (síce často spolu s inými bylinami) známemu absintu či pálenkám typu gréckeho ouza.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…