Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek

Figovníky už nie sú v našich záhradách žiadnou raritou. Pestujú sa hlavne pre sladké plody. Vedeli ste, že aj ich listy sú mimoriadne liečivé a dajú sa využiť?

Čaj z figových listov
Figové listy majú príjemnú vôňu a pripravuje sa z nich napríklad čaj. Foto: Andrea Párkányová

Figové listy sú zdrojom vitamínov A, B1 a B2, obsahujú aj vápnik, železo, fosfor, mangán, sodík a draslík. Používajú sa na rôzne zdravotné problémy a mali by byť súčasťou domácej lekárničky.

Regulujú krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu, vhodné sú pre diabetikov, nakoľko znižujú inzulín v krvi, vďaka čomu môžu diabetici obmedziť príjem inzulínu injekčne. Účinné sú v boji proti zápale priedušiek, bronchitíde, nadváhe, ale tiež pri prechladnutí, srdcových chorobách, zlepšujú trávenie a  zažívacie ťažkosti. Niekedy sa využívajú aj na liečenie rán, popálenín a iných kožných problémov.

Pripravte si čaj z figových listov

Listy majú príjemnú vôňu, ktorá vás v mysli zavedie do Stredozemia. Keď ich rozdrvíte, uvoľní sa vôňa kokosu, zeleného vlašského orecha a vanilky.

Pripravuje sa z nich napríklad čaj. Stačí usušené listy zaliať horúcou vodou alebo povariť cca 15 minút. Môže sa piť horúci aj studený.

Sušené figové listy
Usušené listy stačí zaliať horúcou vodou alebo povariť cca 15 minút. Foto: Andrea Párkányová

Korenie, osviežovač vzduchu aj zdravá pochúťka

Široké využitie majú aj v kuchyni na dochutenie jedál a na zvýšenie ich výživovej hodnoty. Sú vhodné do polievok, mäsových aj vegetariánskych jedál, k ryži. Ak si nasušené listy rozmixujete na prášok, získate korenie do rôznych jedál. Pri varení nimi môžete obaliť jedlá pred pečením alebo grilovaním – syry, mäso a ryby.

Čerstvé figové listy využijete ako prírodný osviežovač vzduchu. Dajte ich do vázy, misky alebo do bavlneného vrecúška a zaveste v miestnosti.

Čerstvé figové listy ako prírodný osviežovač vzduchu
Čerstvé figové listy využijete ako prírodný osviežovač vzduchu. Foto: Andrea Párkányová

Zaujímavé chuťou sú figové čipsy. Listy osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte do rúry na cca 6 min. Budete mať zdravú pochúťku k telke.

Výluh z figových listov používajú záhradkári ako postrek proti škodcom a hmyzu, teda ako prírodný spôsob ochrany rastlín. Existujú štúdie, ktoré preukázali, že extrakty z figových listov obsahujú účinné pesticídne látky a majú insekticídne vlastnosti.

Tak čo, vyskúšate?

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: čaj | figovník | figy | listy

Diskusie na tému článku