Figovník už nepatrí iba do oblasti dovolenkových destinácií. Šťavnaté figy si dopestujete už aj v našich záhradách. Viete, kedy sadiť figy, ako ich správne uskladniť a spracovať tak, aby vám priniesli čo najväčší prospech pre zdravie?
Figy a ich pestovanie
Jar je ideálnym obdobím na sadenie nových figovníkov. Rastlina si pre rast nevyžaduje špeciálne podmienky. Jediné, na čo netreba zabudnúť, je dostatok miesta. Niektoré figovníkové stromy dokážu narásť aj do výšky 3 – 5 metrov.
Kedy figy dozrievajú? Samotný zber fíg záleží od viacerých faktorov. Ide najmä o klimatické podmienky. Ak je figovník na slnečnom mieste, úroda začne dozrievať už v polovici leta. Dozrievanie sa pri väčšine odrôd prejaví ich tmavo fialovým zafarbením a dozreté figy sa dajú zo stromu veľmi ľahko odtrhnúť. Zrelé plody sú veľmi sladké a šťavnaté. Zber fíg je možný aj v našich končinách až do teplej neskorej jesene.
Viac o pestovaní fíg si môžete prečítať v článku: Ako a kde pestovať figovníky
Účinky na zdravie
Figa má hneď niekoľko benefitov pre zdravie. Keďže má veľmi malé percento kalórií, je vhodným doplnkom k diétam. Taktiež neobsahuje žiadny tuk. Naopak, obsahuje veľa vlákniny, vápnika a antioxidantov. Nájdete v nej aj vitamín A, C, K, B a tiež draslík, magnézium, meď, zinok, mangán a železo. Figy pomáhajú pri problémoch s trávením, podporujú správne fungovanie krvného obehu, znižujú krvný tlak, znižujú cukor v krvi a tiež pomáhajú v prevencii rakoviny prsníka.
Ako ich správne konzumovať?
Figy patria medzi ovocie, ktoré sa konzumuje jednoducho spolu so šupkou. Stačí odstrániť malú zelenú stopku a je to. Ak si figy pestujete doma v záhrade a máte istotu, že ich nezasiahol chemický postrek, nestane sa nič, ak figu zjete z času na čas priamo čerstvo odtrhnutú zo stromu. Ak ich kupujete v obchode, samozrejmosťou je ich dôkladné umytie.
Možno ich spracovať rôznymi spôsobmi
Najideálnejšie pre každé ovocie je konzumovať ho čerstvé. Vtedy má najviac vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok. Figy uskladňujeme v chladničke, najlepšie uložené iba v jednej vrstve. Takto nám vydržia asi dva až tri dni. Ak máme doma sušičku na ovocie, môžeme si pripraviť vlastné sušené figy, prípadne sa dajú sušiť aj v rúre pri pootvorených dvierkach a nižšej teplote, okolo 50 až 100°C. Použijeme stredne zrelé figy, pretože veľmi prezreté plody obsahujú priveľa šťavy.
Máte obľúbený figový recept?
Receptov na využitie fíg pribúda všade čoraz viac. Od úplne jednoduchého pridania čerstvo nakrájanách fíg do rôznych šalátov, jogurtov, müsli, smoothie či ovsených vločiek a kašičiek pre deti, až po figy namáčané v čokoláde, alebo zabalené v prošute a opečené na grile.
Figový džem
Za vyskúšanie určite stojí aj figový džem, na ktorý potrebujete:
- 1 kg čerstvo nakrájaných fíg
- 1 kg kryštálového cukru (môže byť aj menej, záleží od zrelosti fíg)
- šťavu z jedného citróna
Nakrájané figy premiešame s cukrom a citrónovou šťavou, necháme odstáť asi hodinu, kým pustia šťavu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes privedieme do varu, potom zmiernime teplotu a varíme pri neustálom miešaní až do požadovanej hustoty. Hotový figový džem nalejeme za horúca do čistých fliaš, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Pleťová maska
Mysleli ste si, že sa figa dá iba konzumovať? Použiť ju môžete aj ako prírodnú masku na pleť. Keďže obsahuje naozaj veľa antioxidantov, vitamínov a minerálov, nič nepokazíte, ak si vyrobíte masku z jednej roztlačenej figy, jednej lyžice bieleho jogurtu a jednej lyžičky olivového oleja. Zmes nanesieme na pleť, necháme pôsobiť 15 minút a umyjeme.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Dobrý deň, dnes som dostala od susedy priesadu figy. Je to len jeden zakorenený…