Ak ste to ešte nestihli, koncom februára je najvyšší čas pustiť sa do výsevu zeleru. A to nielen buľvového, ale aj stonkového. Ako ísť na to správne?

Okrem zeleru buľvového si môžeme v tejto sezóne vyskúšať aj predpestovanie stonkového. Spôsob predpestovania je rovnaký. Zeler stonkový je skvelá a nedocenená zelenina, hodí sa do čerstvých šalátov, dá sa tiež tepelne spracovávať na viacero spôsobov.
Krok za krokom: Vysievame stopkový zeler
1. Naplníme misky substrátom
Misky naplníme čerstvým a mierne vlhkým výsevným substrátom. Ideálny je supresívny substrát, vďaka ktorému nebudú mladé rastliny ohrozené hubovými chorobami.

2. Vysievame rovnomerne, nie nahusto
Semená stonkového zeleru vysievame na povrch mierne utlačeného substrátu rovnomerne, nie príliš nahusto. Semená nezasypávame, len ich opatrne pritlačíme k substrátu.

3. Zvlhčujeme rozprašovačom
Zálievku robíme rozprašovačom, aby sme jemné semená krhličkou nevyplavili. Semená vyklíčia pri teplote 20 – 22 °C. Po vyklíčení teplotu znížime na 16 – 18 °C, dôležité je zabezpečiť aj dostatok svetla.

Galéria k článku
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, citala som ze zeler sa vysieva teraz. Vysievate do nadob? Ako hlboko, kd…