Fotopostup: Ešte ste ho nevysiali? Je najvyšší čas pustiť sa do výsevu stonkového zeleru

Ak ste to ešte nestihli, koncom februára je najvyšší čas pustiť sa do výsevu zeleru. A to nielen buľvového, ale aj stonkového. Ako ísť na to správne?

Ako vysievať stopkový zeler
Koncom februára je najvyšší čas pustiť sa do výsevu zeleru. Foto: Shutterstock

Okrem zeleru buľvového si môžeme v tejto sezóne vyskúšať aj predpestovanie stonkového. Spôsob predpestovania je rovnaký. Zeler stonkový je skvelá a nedocenená zelenina, hodí sa do čerstvých šalátov, dá sa tiež tepelne spracovávať na viacero spôsobov.

Krok za krokom: Vysievame stopkový zeler

1. Naplníme misky substrátom

Misky naplníme čerstvým a mierne vlhkým výsevným substrátom. Ideálny je supresívny substrát, vďaka ktorému nebudú mladé rastliny ohrozené hubovými chorobami.

Naplnenie misiek výsevným substrátom
Misky naplníme čerstvým a mierne vlhkým výsevným substrátom. Foto: Miro Pochyba

2. Vysievame rovnomerne, nie nahusto

Semená stonkového zeleru vysievame na povrch mierne utlačeného substrátu rovnomerne, nie príliš nahusto. Semená nezasypávame, len ich opatrne pritlačíme k substrátu.

Vysievanie semien stonkového zeleru
Semená stonkového zeleru vysievame na povrch mierne utlačeného substrátu rovnomerne, nie príliš nahusto. Foto: Miro Pochyba

3. Zvlhčujeme rozprašovačom

Zálievku robíme rozprašovačom, aby sme jemné semená krhličkou nevyplavili. Semená vyklíčia pri teplote 20 – 22 °C. Po vyklíčení teplotu znížime na 16 – 18 °C, dôležité je zabezpečiť aj dostatok svetla.

Zalievanie semien rozprašovačom
Zálievku robíme rozprašovačom, aby sme jemné semená krhličkou nevyplavili. Foto: Miro Pochyba
Podrobnejšie sme sa výsevu zeleru venovali v tomto staršom článku s fotopostupom.

Galéria k článku

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku