Gaštany sú symbolom jesene. Doprajte si ich vôňu a podmanivú chuť a naštartujte vďaka nim svoj imunitný systém

Gaštan jedlý (Castanea sativa), je listnatý strom pochádzajúci z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Jeho plody potešia i celiatikov, pretože neobsahujú lepok a okrem príjemnej chuti majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.

Pečené gaštany

Typické znaky majestátneho stromu

Gaštan je stredne veľký až veľký listnatý strom, ktorý dorastá do výšky 20–35 m, čo z neho vytvára mohutného obra v každom parku alebo záhrade. Strom sa bežne vyskytuje v mierne chladnom podnebí alebo v miernom stredomorskom podnebí s dobrými ročnými zrážkami a primeranou vlhkosťou.

Je vysoko tolerantný voči kyslým, štrkovým alebo kamenitým pôdam, neobľubuje však vápenaté, ílovité a nepriepustné pôdy. Životnosť gaštanového stromu môže byť až 700 rokov, pokiaľ ho neohrozí najčastejšia choroba, tzv. rakovina kôry.

Mladý strom gaštanu

Listy gaštanu sú podlhovastého tvaru a okraj listu je vrúbkovaný. Majú tmavozelenú farbu a mladé listy môžu mať na spodnej časti jemné chĺpky. Samčie kvety gaštanu sú dlhé a žlté a vyzerajú trochu ako chlpaté húsenice, samičie kvety sú  nenápadné, zelené a na krátkej stopke.

V súčasnosti sú na trhu aj samoopelivé odrody gaštanov, no zvyčajne sa sadia aspoň 2 stromy do jednej záhrady, čím sa zabezpečí vyššia úrodnosť.

Gaštanový strom a kvety

Najjednoduchší spôsob je zakúpiť si predpestovaný stromček, ktorý bežne zoženiete v záhradkárstve približne za cenu 40 Eur za kus. Sadenie sa odporúča od marca až do septembra.

Niektoré druhy gaštanov kvitnú pomerne neskoro a to počas júna. Neskôr sa vytvárajú na strome zelené guľaté a hlavne pichľavé kožovité plody. Každý plod pozostáva vnútri z 1 až 4 malých gaštanov, čo záleží od danej odrody. Plody sú lesklé a zvyčajne majú hnedú až červenohnedú farbu. Vnútro gaštanov je krémovobielej farby a má charakteristickú sladkastú chuť.

Jedlé gaštany sú hlavnou potravinárskou plodinou v oblastiach, kde sa pestujú vo veľkom a bežne sa nejedia surové, ale používajú sa pečené, varené, pražené alebo v cukrovinkách. Gaštany sa tiež používajú na výrobu gaštanovej múky a na kŕmenie zvierat. V porovnaní s inými plodmi majú gaštany nízky obsah bielkovín a tukov.

Gaštanové pyré

Zdravie ukryté v gaštanoch

Okrem sladkej chuti je gaštan dobrým zdrojom živín, vitamínov a minerálov. Pri ich konzumácii získavame vysoký obsah škrobu a cukru, vlákninu, bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, meď, vitamín C, B, E a K, mangán, vápnik, zinok a železo. Okrem toho sa v gaštanoch jedlých nachádza veľa aminokyselín, biotín a betakarotén.

Výživové zloženie gaštanov si priam žiada využiť ich benefity pre vlastné zdravie. Je preukázané, že gaštany zlepšujú obranný systém tela – imunitu, čím prinášajú celkové zlepšenie zdravia a udržujú telo v dobrej kondícii.

Jedlé gaštany v prútenom košíku na stole

Zdravé gaštanové srdce

Mnohí z nás si myslia, že tuky sú zlé a že by sme sa ich mali diétou zbaviť. V skutočnosti však naše telo na to, aby normálne fungovalo, niektoré tuky potrebuje.

Tieto dobré tuky, nachádzajúce sa vo vysokých koncentráciách práve v gaštanoch, pomáhajú vyrovnávať náš cholesterol, znižujú zápaly v celom tele a znižujú riziko aterosklerózy a zrážania krvi v tele. To nakoniec do veľkej miery zníži riziko mozgovej príhody, srdcového infarktu a ischemickej choroby srdca.

Prevencia cukrovky

Väčšina z nás si neuvedomuje významnú úlohu, ktorú hrá vláknina z potravy pri regulácii, prevencii a liečbe cukrovky. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú gaštany, sa považujú za potraviny s nízkym obsahom glykémie, čo znamená, že zvyšujú hladinu cukru v krvi pomalšie.

Gaštany na strome

Gaštanovým odvarom proti hnačke

Kôra gaštanu sa považuje za veľmi účinný prostriedok proti hnačke. Voda, v ktorej uvaríte gaštany spolu so šupkou alebo kôrou, je bohatá na triesloviny. Za bezpečnú kúru sa považuje štandardne 3 lyžice rozdrvenej kôry na liter vody prevarenej asi 20 minút a spotrebovanej vo forme 2 – 3 šálok odvaru denne.

Blahodarné účinky gaštanových listov

Čaj z listov gaštanu sa používal v ľudovom liečiteľstve vo Francúzsku na liečenie čierneho kašľa a hnačky, ale aj na liečenie reumatizmu, na zmiernenie bolesti chrbta a na zmiernenie stuhnutých svalov a kĺbov. Odvar sa používa ako kloktadlo na ošetrenie bolesti v krku. Vylúhované listy spolu so šupkami môžete použiť aj ako vlasový šampón a listy sa tiež využívajú v homeopatii na liečenie depresie a únavy.

Gaštany v šupke

Zdravý imunitný systém

Plody gaštanu obsahujú vysokú koncentráciu vitamínu C a ďalších antioxidačných zlúčenín, vďaka ktorým sú ideálnym stimulom pre imunitný systém. Vitamín C stimuluje nielen tvorbu bielych krviniek, ale pôsobí aj ako antioxidant, vyhľadáva voľné radikály v tele a neutralizuje ich skôr, ako môžu spôsobiť mutáciu zdravých buniek, alebo povzbudiť oxidačný stres v blízkosti životne dôležitých orgánov. To môže pomôcť imunitnému systému predchádzať sezónnym chorobám.

Ako skladovať gaštany

Čerstvé gaštany vydržia pri izbovej teplote maximálne týždeň, po piatich dňoch sa ich koža stáva tvrdšou. Ak si ich chcete uchovať dva alebo tri týždne, nechajte ich v šupke a uložte ich do papierového vrecka v chladničke. V prípade, že chcete mať gaštany poruke ešte dlhšie, zmrazte ich. Textúra sa časom síce zhoršuje, ale chuť ostáva. Gaštany môžete uskladniť aj pomleté, ako pyré.

Gaštany na strome

Príprava gaštanov na konzumovanie

Gaštany najjednoduchšie zbavíte tvrdej hnedej šupky tak, že na plochej strane gaštanu vyrežete ostrým nožom písmeno „X“. Takto sú pripravené na varenie alebo pečenie na panvici, prípadne v rúre. Tajomstvom rýchleho olúpania je uchovať gaštany čo najdlhšie teplé a vlhké. Hotové gaštany preto zabaľte do vlhkej utierky, aby ste ich udržali v teple, zatiaľ čo ostatné lúpete.

Pečené gaštany

Najčastejším spôsobom prípravy gaštanov v kuchyni je ich pečenie v rúre. Šupky sa jemne narežú už spomenutým spôsobom a gaštany pečieme na plechu pri teplote 200 °C.

Pečené gaštany

Samotné pečenie trvá približne pol až trištvrte hodinu a šupka sa na reze krásne roztvorí. Počas pečenia môžete občas plechom zatriasť a jemne ich pokropiť vodou. Gaštany sa tak pootáčajú a upečú sa rovnomernejšie.

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: iStock.com, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku