História liečivých účinkov hlohu sa začala písať koncom 19. storočia. Hloh je však známy oveľa dlhšie a je opradený mnohými magickými povesťami.
Povera hovorí, že z tŕnistých vetiev hlohu bola upletená Kristova koruna. Gréci a Rimania plietli z hlohu svadobné kytice. V stredoveku sa hloh vysádzal v okolí usadlostí, mal za úlohu chrániť pred bleskom, diablom a neželanými hosťami.
Hloh obyčajný je vskutku neobyčajný
Hloh obyčajný (Crataegu laevigata) je tŕnistý ker alebo rozkonárený stromček vysoký 5 až 10 metrov. Je veľmi odolný, nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť a na našom území je pomerne rozšírený. Nájdeme ho na pasienkoch, stráňach, pri riekach, na okrajoch lesov alebo v parkoch.
Na jar hloh poteší bielymi kvietkami, ktoré pri opadávaní evokujú sneženie, na jeseň červenými plodmi, ktoré dozrievaním nadobúdajú sýtosť. Plody sú sladkasté, polomäsité, bez vône. Plody hlohu, ktoré sú približne centimeter veľké sa zvyknú nazývať „hložinky“. Často ich nájdeme v rôznych jesenných dekoráciách a vencoch. Latinský názov hlohu je odvodený od slova krataigos, čo znamená silný a pevný. Presne taký je hloh.
Pre svoju výnimočnú tvrdosť sa drevo hlohu v dávnej minulosti používalo ako zbraň.
Ktorý druh hlohu má liečivé účinky?
Z botanického hľadiska poznáme takmer 200 druhov hlohu. Na Slovensku však na medicínske použitie rastú v prírode iba dva druhy, hloh obyčajný a hloh jednosemenný. Kým hloh obyčajný rastie v severnejších oblastiach Slovenska, hloh jednosemenný uprednostňuje teplejší juh. Oba hlohy majú liečivé účinky. Na našom území sa síce nachádzajú aj divo rastúce druhy, no tieto sú na liečivé využitie nevhodné.
Zber plodov plánujeme na október
Na jar zbierame biele kvietky, ktoré majú množstvo cenných liečivých účinkov. Najviac liečivých účinkov je práve v kvetoch. Ich sušená podoba nám môže pomôcť ešte dlhý čas po sezóne. Aj mladé lístky hlohu sú jedlé a zdravé.
V čase jesene dozrievajú plody hlohu. Červené bobuľky dozrievaním tmavnú na sýtu červeň. Čas zberu nastane v čase, keď z hlohu opadajú listy. Práve to je ten správny indikátor zrelosti. Ideálny čas zberu je v októbri. Z plodov si môžeme pripraviť výborný džem, kompót, želé alebo chutný čaj. Plody hlohu môžeme, rovnako ako šípky, sušiť. Sušíme ich pri teplote do 40 stupňov.
Vedeli ste, že hloh je obľúbeným domovom kliešťov? Pri zbere by ste preto nemali mať odkryté časti tela a po zbere by ste mali dbať na dôkladnú prehliadku tela.
Hloh ako naše liečivé dedičstvo
Hloh obsahuje saponíny, flavonoidy, triesloviny, glykozidy, taníny, karotén, vitamíny skupiny B, vitamín C, pektíny, purínové látky, amíny, enzými, kyselinu kávovú, chlorogénovú, urzolovú a oleanolovú. Jeho najznámejšie liečivé benefity patria srdcu. Už v 19. storočí bol hloh spomínaný ako tajomný liek na srdce. Viac či menej závažné srdcové ochorenia môžeme doplnkovo liečiť hlohom.
Hloh rozširuje koronárne tepny, zabraňuje ukladaniu cholesterolu, znižuje krvný tlak a riziko vzniku aterosklerózy, angíny pectoris a infarktu. Odporúča sa dokonca aj ako rekonvalescencia po prekonaní infarktu. Pitie čaju z hlohových kvetov povzbudzuje správnu činnosť srdca a obehového systému. Účinný je aj pri zdravotných problémoch súvisiacich s nervozitou, depresiou, nespavosťou.
V seniorskom veku je vhodné hloh užívať ako prevenciu voči skleróze, artróze, artritíde, preukázateľne pôsobí proti vŕzganiu kolien. Odporúča sa aj v období klimaktéria, kedy pomáha ženám zmierniť nepríjemné dôsledky spájajúce sa s menopauzou (búšenie srdca, nespavosť, nervozita).
Zdravé srdce a ešte oveľa viac
- Hloh všestranne pomáha pri ochoreniach srdca, pri ischémii, srdcovej slabosti, nedostatočnom prekrvení srdcového svalu, angíne pectoris, pri búšení srdca a pri vysokom krvnom tlaku.
- Hloh znižuje krvný tlak.
- Upravuje poruchy srdcového rytmu.
- Upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Funguje ako preventívny liek proti skleróze.
- Zmierňuje depresiu a úzkostné stavy.
- Upravuje problémy s nespavosťou.
- Odporúča sa pri bolestiach hlavy.
- Je vhodný v období menopauzy u žien, ako aj pri bolestivej menštruácii.
- Pomôže pri ťažkostiach s obličkami a močovými cestami, odporúča sa užívanie pri močových kameňoch.
- Zrýchľuje metabolizmus, je vhodný aj pri chudnutí.
- Používa sa pri poruchách trávenia a pri hnačke.
- Posilňuje imunitu.
- Hlohové kvety majú detoxikačné účinky.
Mávate problém s búšením srdca? Doprajte si liečivý čaj z hlohu obyčajného
Do hrnčeka nasypeme dve čajové lyžičky sušených kvetov. Zalejeme ich vriacou vodou a necháme 15 minút lúhovať. Čaj si môžeme dosladiť lyžičkou medu.
Čaj z hlohu pri dlhodobejšom užívaní upravuje poruchy srdcového rytmu, znižuje krvný tlak, upokojuje, pôsobí proti nervozite, úzkosti a s tým úzko súvisiacemu búšeniu srdca. Zmierňuje depresívne stavy a ženám pomôže aj pri nepríjemných vedľajších účinkoch menopauzy. Čaj si doprajte aj vtedy, ak trpíte nespavosťou. Odporúčané dávkovanie je 2 – 3 x denne po dobu aspoň 6 týždňov.
Hloh môžeme kombinovať s medovkou, rakytníkom, rozmarínom, repíkom či klinčekmi.
Tinktúra z hlohu na posilnenie srdca
Čerstvo natrhané plody hlohu umyjeme a pomelieme, zalejeme bielym alkoholom a necháme tri týždne lúhovať. Následne scedíme a uskladníme v sklenenej nádobe. Užívame podľa potreby po kvapkách, odporúčané dávkovanie je 20 kvapiek denne. Kvapky tinktúry pôsobia proti vysokému krvnému tlaku a zároveň upokojujú tep.
Hloh v kuchyni
Kečup z plodov hlohu
Vo Švédsku je zvykom pripravovať k mäsu omáčku z hlohu, pripomínajúcu kečup. Údajne je výborná, vyskúšajte.
V pol litri jablčného octu uvaríme jeden kilogram plodov hlohu zbavených stopiek. Varíme 30 – 40 minút. Scedíme, pridáme 150 g cukru, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Povaríme ďalších 10 – 15 minút, ešte horúce nalejeme do sklenených pohárikov. Sterilizujeme obrátením hore dnom. Necháme vychladnúť pod dekou alebo v teplej rúre.
Recept na hlohový lekvár
- 1 kg plodov hlohu
- 500 g kryštálového cukru
- 0,5 l vody
Umyté plody hlohu zasypeme cukrom, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia. Prelisujeme cez sitko. Podľa chuti dosladíme, pridáme malú lyžičku kyseliny citrónovej a znovu varíme na miernom ohni.
Keď lekvár zhustne a nadobudne rôsolovitú konzistenciu, odstavíme a ešte vriace nalejeme do sklenených pohárikov. Sterilizujeme varom po dobu 15 minút pri teplote 190 stupňov alebo uprednostníme sterilizáciu teplom. V tom prípade poháriky po naplnení otočíme hore dnom, položíme ich na plech a vložíme do jemne vyhriatej rúry. Necháme vychladnúť do nasledujúceho dňa.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Ma niekto sortu hurmikaki ktora nie je trpka, ktora sa da jest rovno zo stromu b…