Sladký čaj z hortenzie? Zoznámte sa s Oamacha, posvätným japonským kvetom

  • 28.08.2024

Rastliny sú príťažlivé a užitočné z mnohých dôvodov, pričom niekedy jeden druh skrýva viacero zaujímavých vlastností. Tak je to aj s hortenziou Oamacha. Čím je pre nás tak zaujímavá?

Hortenzia Oamacha
Hortenzia Oamacha Foto: Shutterstock

Okrem toho, že hortenzie sú pomerne vyhľadávané kvitnúce kry pre svoje výrazné súkvetia, tento druh má navyše, a prekvapivo, sladké listy!

Áno, čítate správne. Jej listy sladia podobne ako známa stévia. V Japonsku sa z nich pripravuje sladký nápoj nazývaný „nebeský čaj“ alebo „Buddhov čaj“, ktorý sa tradične podáva na sviatok Buddhových narodenín (8. apríla).

Hortenzia O Amacha alebo veľký sladký čaj

Botanicky ide o druh Hydrangea serrata amagiana, ktorý sa niekedy označuje ako H. macrophylla amagiana alebo Hydrangea x amagiana. V pomenovaní tejto rastliny je veľký zmätok, pričom jedným z preferovaných názvov je Hydrangea macrophylla angustata.

Jej japonské meno „O Amacha“ (niekedy ako Oamacha) znamená „veľký sladký čaj“ a odkazuje na obradné použitie sladkých listov pri príprave slávnostného čaju. Používajú sa predovšetkým mladé lístky, ktoré obsahujú felodulcín (C16H14O), látku až 200-krát sladšiu ako cukor, ktorú možno použiť ako jeho náhradu. Pripravený čaj tak neobsahuje žiadny cukor ani kalórie.

Staršie listy sa tiež sušia a po podrvení sa využívajú na ochucovanie jedál. Sladkosť sa vyvinie pri sušení alebo fermentácii listov.

V japonskom budhizme je táto hortenzia, podobne ako väčšina mýtických alebo živých bytostí, obdarovaná veľkou úctou a vážnosťou. Prirodzene sa vyskytuje v Japonsku, na hore Amagi, a postupne sa rozširuje aj do sveta.

Mladé listy hortenzie Oamacha na prípravu obradného čaju
Na prípravu čaju sa používajú najmä mladé listy, ktoré obsahujú felodulcín. Foto: Shutterstock

Ako ju pestovať

Hortenzia Oamacha znáša slnečné stanovištia, ak má dostatok vlahy, inak je vhodnejší polotieň. Toleruje väčšinu typov pôd, ale viac jej vyhovujú kyslejšie pôdy. Je mrazuvzdorná do -15°C, ale mladé rastliny sú ohrozené jarnými mrazmi pri rašení.

Dorastá do výšky cca 1,2 metra, v divočine až do 2 metrov, ak má vhodné podmienky. Kvitne od júna do augusta tanierovitými súkvetiami, ktoré lemujú nápadnejšie sterilné kvety. V strede sú sústredné plodné, drobnejšie kvietky. Ich farba je ružovofialová.

Japonská čajová hortenzia Oamacha
Kvitne od júna do augusta tanierovitými súkvetiami, ktoré lemujú nápadnejšie sterilné kvety. Foto: Shutterstock

Z vyššie uvedeného vyplýva, že tento druh hortenzie nie je univerzálne odolný, preto treba počítať jej citlivosťou na chlad. Vyberáme pre ňu miesto v chránených častiach záhrad, v teplejších oblastiach našej krajiny.  Niekedy sa uvádza aj jej odolnosť do -25 °C, ale takéto údaje nie vždy spoľahlivo vyjadrujú reálne danosti daných druhov. Situáciu sťažuje aj jej nejednoznačné pomenovanie.

Napriek tomu rozhodne stojí za pozornosť a je obohatením druhov hortenzií, ktoré poznáme a môžeme pestovať. Zároveň je trochu prekvapivým členom skupiny sladivých rastlín, zrejme najväčším, ak nie priamo najmohutnejším z celej tejto rodiny.

Čaj z hortenzie u nás

U nás je tento čaj zriedkavejší, no možno ho nájsť v niektorých čajovniach alebo špecializovaných obchodoch s orientálnym tovarom. Na prípravu šálky čaju stačí len jeden list, čo svedčí o jeho intenzívnej sladkej chuti.

Napriek tomu, že Amacha čaj je bezpečný, odporúčame ho konzumovať s mierou a pri špeciálnych príležitostiach. Ostatné druhy hortenzií obsahujú jedovaté zložky, preto nie sú na prípravu sladidla ani čaju vhodné.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!