Rastliny sú príťažlivé a užitočné z mnohých dôvodov, pričom niekedy jeden druh skrýva viacero zaujímavých vlastností. Tak je to aj s hortenziou Oamacha. Čím je pre nás tak zaujímavá?
Okrem toho, že hortenzie sú pomerne vyhľadávané kvitnúce kry pre svoje výrazné súkvetia, tento druh má navyše, a prekvapivo, sladké listy!
Áno, čítate správne. Jej listy sladia podobne ako známa stévia. V Japonsku sa z nich pripravuje sladký nápoj nazývaný „nebeský čaj“ alebo „Buddhov čaj“, ktorý sa tradične podáva na sviatok Buddhových narodenín (8. apríla).
Hortenzia O Amacha alebo veľký sladký čaj
Botanicky ide o druh Hydrangea serrata amagiana, ktorý sa niekedy označuje ako H. macrophylla amagiana alebo Hydrangea x amagiana. V pomenovaní tejto rastliny je veľký zmätok, pričom jedným z preferovaných názvov je Hydrangea macrophylla angustata.
Jej japonské meno „O Amacha“ (niekedy ako Oamacha) znamená „veľký sladký čaj“ a odkazuje na obradné použitie sladkých listov pri príprave slávnostného čaju. Používajú sa predovšetkým mladé lístky, ktoré obsahujú felodulcín (C16H14O), látku až 200-krát sladšiu ako cukor, ktorú možno použiť ako jeho náhradu. Pripravený čaj tak neobsahuje žiadny cukor ani kalórie.
Staršie listy sa tiež sušia a po podrvení sa využívajú na ochucovanie jedál. Sladkosť sa vyvinie pri sušení alebo fermentácii listov.
V japonskom budhizme je táto hortenzia, podobne ako väčšina mýtických alebo živých bytostí, obdarovaná veľkou úctou a vážnosťou. Prirodzene sa vyskytuje v Japonsku, na hore Amagi, a postupne sa rozširuje aj do sveta.
Ako ju pestovať
Hortenzia Oamacha znáša slnečné stanovištia, ak má dostatok vlahy, inak je vhodnejší polotieň. Toleruje väčšinu typov pôd, ale viac jej vyhovujú kyslejšie pôdy. Je mrazuvzdorná do -15°C, ale mladé rastliny sú ohrozené jarnými mrazmi pri rašení.
Dorastá do výšky cca 1,2 metra, v divočine až do 2 metrov, ak má vhodné podmienky. Kvitne od júna do augusta tanierovitými súkvetiami, ktoré lemujú nápadnejšie sterilné kvety. V strede sú sústredné plodné, drobnejšie kvietky. Ich farba je ružovofialová.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že tento druh hortenzie nie je univerzálne odolný, preto treba počítať jej citlivosťou na chlad. Vyberáme pre ňu miesto v chránených častiach záhrad, v teplejších oblastiach našej krajiny. Niekedy sa uvádza aj jej odolnosť do -25 °C, ale takéto údaje nie vždy spoľahlivo vyjadrujú reálne danosti daných druhov. Situáciu sťažuje aj jej nejednoznačné pomenovanie.
Napriek tomu rozhodne stojí za pozornosť a je obohatením druhov hortenzií, ktoré poznáme a môžeme pestovať. Zároveň je trochu prekvapivým členom skupiny sladivých rastlín, zrejme najväčším, ak nie priamo najmohutnejším z celej tejto rodiny.
Čaj z hortenzie u nás
U nás je tento čaj zriedkavejší, no možno ho nájsť v niektorých čajovniach alebo špecializovaných obchodoch s orientálnym tovarom. Na prípravu šálky čaju stačí len jeden list, čo svedčí o jeho intenzívnej sladkej chuti.
Napriek tomu, že Amacha čaj je bezpečný, odporúčame ho konzumovať s mierou a pri špeciálnych príležitostiach. Ostatné druhy hortenzií obsahujú jedovaté zložky, preto nie sú na prípravu sladidla ani čaju vhodné.
Galéria k článku
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Na jar som vysadila do záhonu hortenzie metlinaté. V záhone mám okrem nich ešte…