Januárový sprievodca pestovaním: Záhradkárska sezóna začína práve teraz! Viete, čo vysievať?

Počas januára začíname s výsevom zeleru a niektorých odrôd paprík. Naďalej môžeme vysievať aj mikrobylinky a žeruchu ako zdroj zimných vitamínov.

Prvé výsevy roka

Hlávkový šalát

Už teraz vysievame hlávkový šalát. Pikírujeme a vysádzame v krytých pestovateľských priestoroch od decembra do marca. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť medzi riadkami 20 cm, v riadku 20 cm.

  • Výsev: XI, XII, I pod sklo
  • Zber: II – IV
  • Naša voľba: Odroda ‚Safír‘ je určená na rýchlenie aj v nevykurovaných fóliových krytoch.

Zeler buľvový

Zeler vysievame do debničiek počas celého januára. Priesady vysádzame von v máji. Zberáme už počas leta aj s vňaťou alebo necháme dorásť pre jesenný zber. Buľvy sú vhodné na skladovanie. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledné rozstupy 40 × 40 cm.

  • Výsev: I – II pod sklo
  • Zber: VII – X
  • Naša voľba: Skorý hybrid Monet F1 je odolný proti vybiehaniu do kvetu a je vysoko tolerantný proti septorióze.

Mladé rastlinky zeleru

Paprika ročná

Apache

Pálivá mini odroda Apache (SHU 5 000 – 10 000) s výškou do cca 45 cm je vhodná na pestovanie v nádobách. Plody dlhé cca 5 cm sa dajú aj dobre sušiť. Sadenice vysádzame von až po „troch zamrznutých“. Na konci sezóny ju výrazne zrežeme a môžeme prezimovať vo vnútri, ale v chladnejšej miestnosti.

  • Výsev: I – IV pod sklo
  • Zber: VII, VIII, IX, X

Ajvarski

Sladká odroda Ajvarski s plodmi s dĺžkou 15 – 18 cm je vhodná pre konzumáciu v surovom stave aj po tepelnej úprave. Odroda pochádza z Macedónka, kde z nej vyrábajú omáčku ajvar. Sadenice vysádzame von v teplých oblastiach od konca mája. Výsev do hĺbky cca 0,5 cm, rozstupy pri výsadbe 0,5 × 1 m.

  • Výsev: I – III
  • Zber: VIII, IX, X

Choco Miniature Bell

Choco Miniature Bell  je sladká mini odroda s guľatejšími plodmi s priemerom cca 5 cm. Pestujeme ju na záhone alebo v nádobách na balkóne, terase, okennom parapete. Hĺbka výsevu cca 0,5 cm, rozstupy pri výsadbe v máji po troch „zamrznutých“ cca 40 ×40 cm.

  • Výsev: I, II, III
  • Zber: VII, VIII, IX, X

Paprika páperistá

Rocoto

Odroda Rocoto má pálivosť 30 000 – 50 000 SHU. Veľkosť plodov cca 5 cm. Pomerne veľká rastlina s rozmermi až cca 130 × 130 cm sa na rozdiel od papriky ročnej pestuje v polotieni či v rozptýlenom tieni. Dožíva sa až 15 rokov, zimujeme vo vnútri.

  • Výsev: XII, I
  • Zber: VIII, IX, X

Paprika čínska

Trinidad Scorpion Moruga

Trinidad Scorpion Moruga dosahuje pálivosť okolo 1 200 000 SHU a viac. Plody majú cca 4 × 4 cm. Optimálna teplota klíčenia 24 – 30 °C, v prvých týždňoch je odporúčané umelo prisvetľovať. V druhej polovici mája vysádzame von alebo pestujeme v skleníku a fóliovníku. Rastlina je pomerne veľká.

  • Výsev: XII – III pod sklo
  • Zber: VIII, IX, X

Trinidad Scorpion Moruga

Mikrobylinky

Mikrobylinky môžu byť zdrojom čerstvých vitamínov aj počas zimy. Substrát naplníme až po vrch kvetináča a zalejeme vodou. Semená vysejeme nahusto a rovnomerne na povrch. Do začiatku klíčenia zakryjeme. Denne rosíme. Alternatíva: klíčiace misky.

Brokolica

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Brokolicu môžeme konzumovať už za 7 dní.

Reďkovka fialová

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Reďkovku môžeme konzumovať už za 7 dní

Kapucínka liečivá

  • Výsev: I – XII (interiér)
  • Zber: I – XII
  • Kapucínku je možné konzumovať za 14 dní

Text: Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku