Nedávno sme si ukázali postup rezu stromčekovej ríbezle. Teraz pokračujeme rezom egreša. Oba tieto druhy drobného ovocia majú veľa spoločného. Oba sa dajú pestovať v tvare kra i stromčeka a ich rez je veľmi podobný. No egreš má svoje vlastné špecifiká, na ktoré by sme nemali zabúdať.
Jedným z nich je fakt, že drvivá väčšina kultúrnych odrôd egreša má tŕnisté konáriky. Aby pri zbere plodov nedochádzalo k zraneniam, je potrebné sa naň pripraviť práve správnym rezom. Korunku treba preto upravovať tak, aby bola vzdušná a prehľadná. Na každé miesto v nej by sa malo dať bez zranenia dostať rukou. Preto nechávame v korunke menej výhonov ako v prípade ríbezlí, celkom postačuje 6 až 8 základných konárov.
Rez vykonávame každoročne v jarnom období. Jeho zanedbanie vedie k narušeniu štruktúry korunky, tvorbe odrodených previsov a nadmernému zahusťovaniu korunky. To má za následok šírenie hubových chorôb, tvorbu menších, menej atraktívnych plodov a zníženie životnosti stromčeka. Tá je v ideálnych podmienkach 10 až 12 rokov.
Aby sme zabránili vzniku dlhých previsnutých odrodených výhonov, je potrebné letorasty každoročne skracovať o približne 1/3 ich dĺžky. Vďaka tomu dochádza k ich rozkonáreniu a následnému spevneniu. Vyrastené druhotné výhony je potrebné v nasledujúcom roku skracovať na krátke, niekoľkoočkové rodivé čapíky, aby nezahusťovali korunku.
1. PRED REZOM
Korunka egreša v plnej rodivosti je pred rezom veľmi prehustená. Má nadbytok výhonov, sú veľmi dlhé a prístup svetla a vzduchu je veľmi sťažený.
2. POŠKODENÉ VÝHONY
Najskôr čistým rezom odstránime mechanicky poškodené výhony, pretože môžu byť vstupnou bránou pre rôzne infekcie.
3. PRESTARNUTÉ KONÁRE
Koruna stromčeka v plnej rodivosti je pred rezom plná prestarnutých konárov a neperspektívnych výhonkov.
4. NA PREVOD
V korunke sa nachádza veľké množstvo previsnutých výhonov, ktoré už neprinesú úrodu. Zrežeme ich na prevod na vhodne postavený výhon.
5. POLOKOSTROVÉ KONÁRE
Prestarnuté výhony v plnej rodivosti zmladíme rezom tak, že odstránime celé polokostrové konáre. Po tomto kroku zostáva prevzdušnená korunka.
6. ZAHUSŤUJÚCE KONÁRIKY
Zahusťujúce konáriky režeme zväčša rezom na prevod. Po ich odstránení sa korunke uľaví a vytvorí sa tiež miesto na nový výhon.
7. DRUHOTNÉ VÝHONY
Druhotné výhony prinášajú menší počet malých plodov. Preto je potrebné tieto výhonky pravidelne skracovať, optimálne na 2- až 3-púčikové čapíky.
8. KONCE
Súčasťou každoročného rezu je skracovanie koncov výhonov. Tenké konce letorastov režeme približne na 1/4 až 1/3 ich dĺžky.
9. KOSTROVÝ VÝHON
Skrátime aj kostrový výhon korunky a jeho druhotné výhony zrežeme na 2 až 3-púčikové čapíky. To zabezpečí ich umiernený rast a prebierku plodov.
10. VZDUŠNÁ KORUNKA
Zrezaná korunka je vzdušná, perspektívne pripravená na rast nových výhonov a bez tých zahusťujúcich. Nemali by sa v nej nachádzať staré výhony a do každej jej časti by sa mala dostať ľudská ruka.
11. VÝMLADKY
Na záver odstránime výmladky vyrastajúce z koreňového systému, aby neodčerpávali energiu korunke – teda ušľachtilej odrode.
Ktorú odrodu vybrať?
Na trhu je dnes veľké množstvo odrôd. A je veľmi potešujúce, že väčšina z nich sú rezistentné odrody. Ide o odrody odolné proti americkej múčnatke egreša, ktorá je najzásadnejšou hubovou chorobou egrešov a čiernych ríbezlí a ktorá si v prípade klasických odrôd vyžaduje až niekoľko postrekov do roka. Preto vyberáme z rezistentných odrôd. Spomedzi bieloplodých je overená odroda ‚Invicta‛. Odporučiť ďalej možno odrody ‚Hinnomaki Gelb‛, ‚Prima‛ či ‚Rixanta‛.
Z červenoplodých odrôd možno odporučiť odrody ‚Niesluchowski‛, ‚Hinnomaki Rot‛, ‚Rolonda‛ či ‚Rokula‛. Existujú tiež zelenoplodé odrody, napríklad ‚Mucuriness‛ alebo ‚Hinnomaki Grün‛. Z beztŕňových odrôd je favoritom odroda ‚Pax‛, spoľahlivé sú aj odrody ‚Spinefree‛ a ‚Kaptivátor‛.
Text, realizácia a foto: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, mam mladu marhulu, ktora je ostrihana sposobom, ze strednik zacina pod…