Tekvice v rôznej podobe, od hokaida cez dorastené cukety až po patizóny, môžeme nielen konzumovať, ale využiť aj na dekorovanie.
Veď ani žiadny Halloween sa bez veľkých oranžových tekvíc nezaobíde. Tekvica, do ktorej chceme niečo vyrezávať, by nemala byť prezretá s príliš tvrdou šupkou, no ani veľmi čerstvá, mladá, pretože by bola príliš krehká. Ideálne je, keď sa nám do rúk na vyrezávanie dostane stredne stará tekvica. Overíme si to jednoducho: Zatlačíme do šupky necht. Ak to ide veľmi ľahko, je tekvica mladá, ak to nejde vôbec, zle sa do nej bude rezať a môžeme sa poraniť.
Nechajte sa inšpirovať: Jesenná polievka z pečenej tekvice a rajčín
Tekvica sa dokáže premeniť aj na veľmi atraktívnu jesennú vázu, i keď málo trvanlivú. Stačí z nej odrezať vrchnú štvrtinu až tretinu a vydlabať vnútro. Do „prázdnej“ tekvice potom dáme buď misku s vodou a vložíme kvety, alebo ju vystelieme celofánom a vložíme aranžovaciu hmotu.
Ako pracovať s aranžovacou hmotou
Zelená aranžovacia hmota sa predáva ako menší kváder. Za sucha z nej odrežeme toľko, koľko budeme potrebovať pri aranžovaní, v tomto prípade podľa otvoru vydlabaného v tekvici. Prichystáme si misku s vodou. Podstatná zásada je hmotu zľahka položiť na vodnú hladinu a počkať, kým sama klesne na dno. Tak dostatočne nasaje vodu. Jej objem sa pritom nemení. Hmotu do vody nikdy netlačíme rukou, inak v jej vnútri ostanú suché miesta. A keď stonka potom pristane práve tu, kvet rýchlo zvädne. Nasiaknutú hmotu vyberieme z vody a nožíkom ju orežeme podľa tvaru otvoru.
Ako si vyrobiť aranžmán z tekvice
Materiál a pomôcky:
- tekvica, rezané kvety, vetvičky so šípkami, gypsomilka, sušené kvety levandule, celofán, zelená aranžovacia hmota na rezané kvety, stuha, nôž, nožík, nožnice, lyžica.
1. Príprava tekvice
Z okrasnej tekvice odkrojíme približne hornú tretinu. Pomocou lyžice vydlabeme vnútro.
2. Vloženie aranžovacej hmoty
Do vyprázdneného vnútra vložíme celofán a jeho prečnievajúce okraje odstrihneme. Vložíme aj vodou nasiaknutú aranžovaciu hmotu orezanú tak, aby vnútro tesne vypĺňala.
3. Vpichovanie kvetov
Najskôr vpichujeme väčšie kvety. Všetky stonky pred vpichnutím zrežeme našikmo, budú tak lepšie nasávať vodu.
4. Tvar aranžmánu
Tvar aranžmánu regulujeme dĺžkou stoniek a hĺbkou zapichnutia.
5. Dopĺňanie ostatných kvetov a plodov
Aranžmán postupne zahusťujeme vpichovaním rôznych kvietkov a plodov.
6. Gypsomilka
Trochu bielej farby vnesie gypsomilka. Na záver tekvicu obviažeme bielou stužkou.
Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…