Karfiol v záhrade aj kuchyni: Prečo je náročný na pestovanie a môžeme hlávky aj mraziť?

Hoci je karfiol náročnejší na podmienky a starostlivosť, patrí medzi obľúbenú a aj u nás pestovanú hlúbovú zeleninu. Pevné dekoratívne hlávky sa dajú využiť v kuchyni na mnoho rôznych spôsobov.

Karfiol v záhrade aj v kuchyni
Karfiol patrí medzi obľúbenú a aj u nás pestovanú hlúbovú zeleninu. Foto: iStock

Pestovať karfiol alebo brokolicu? Možno si každý rok kladiete rovnakú otázku. Aj keď sú tieto druhy príbuzné, každý z nich má trochu iné vlastnosti i nároky na pestovanie. Na rovinu priznáme, že karfiol je oveľa náročnejší na pestovanie ako brokolica. Nie je to celkom zelenina pre začiatočníkov alebo zaneprázdnených záhradkárov, ktorí potrebujú, aby zeleninové záhony fungovali aj niekoľko dní bez ich starostlivosti.

Úspech pri pestovaní karfiolu závisí aj od správneho výberu odrôd. Tie sa delia na jarné, letné, jesenné alebo dokonca zimné. Oveľa častejšie sa však stretávame s delením podľa skorosti, v ponuke sú skoré, neskoré a poloneskoré odrody.

Vedeli ste, že?

Počas dlhej histórie šľachtenia vznikol z divorastúcej formy kapusty obyčajnej a dnes už existuje veľa odrôd.

Náročný na pestovanie už od začiatku

Ak si bez tejto hlúbovej zeleniny neviete predstaviť svoju záhradu a ani kuchyňu, podobne ako bez paradajok alebo chrumkavého šalátu, určite si ju vypestujte. Skoré odrody sa vysievajú už vo februári do skleníka. Na vonkajšie záhony sa vysádzajú v polmetrovej vzdialenosti najčastejšie v apríli, no aj tak ich zozačiatku chráňte bielou netkanou textíliou pred chladom a škodcami.

Pri skorých odrodách sa úrody dočkáte v júni. Ak si chcete na chrumkavej hlávke pochutnať ešte v októbri, zadovážte si aj neskoré odrody. Ich semená sa vysievajú v máji až v júni priamo na vonkajší záhon. Aj v tomto období sa oplatí chrániť ich bielou netkanou textíliou, pretože karfiol často napádajú urputné škodce – od skočiek cez molice až po húsenice mlynárika kapustového.

Aby sme sa dočkali naozaj kvalitných hlávok, musíme karfiolu venovať patričnú starostlivosť od začiatku. Na jeseň záhon vyhnojíme vyzretým kompostom. Počas celého obdobia pestovania udržiavame pôdu kyprú a bez buriny. Dobrou voľbou je aj mulčovanie jemne pokosenou trávou. Pri pestovaní karfiolu nezabúdame na pravidelnú zálievku, hlavne v období rastu hlávok.

Pestovanie karfiolu v záhrade
Už od začiatku musíme karfiolu venovať patričnú starostlivosť. Foto: iStock

Potrebuje dôkladnú ochranu

Pri pestovaní karfiolu počítame s tým, že naň budeme musieť stále dohliadať. Na jar ho bude potrebné chrániť pred prízemnými mrazíkmi, v máji a júni zas pred škodcami.

Aj keď je karfiol zeleninou vhodnou na slnečné stanovište, ostré poludňajšie slnko mu môže škodiť, preto je vhodné rastúce hlávky prikryť listami. Buď treba zlomiť niekoľko vrcholových listov a tie jemne položiť na karfiol, alebo listy zviazať dokopy lykom. Aj tak sa však pod túto „striešku“ občas pozrieme, či je všetko v poriadku. Karfiol by nemal hnednúť.

Kedy a ako zberať karfiol?

Keď v záhone pestujeme viac rastlín, zber si rozdelíme na niekoľko dní. Aj tak sa nám ho pravdepodobne nepodarí skonzumovať všetok naraz. Zberáme celé rastliny aj s koreňmi. Na tri dni ho môžeme uchovať v chladnej pivnici zavesený hlávkou dole.

Prebytky sa dajú vynikajúco zmraziť. Celú hlávku opláchneme studenou vodou a rozoberieme na menšie ružičky. Tie potom krátko blanšírujeme v horúcej vode s citrónovou šťavou. Citrón pomáha zachovať hlávky snehobiele. Následne ich necháme vychladnúť a dáme zamraziť.

Kedy a ako zbierať karfiol
Zberáme celé rastliny aj s koreňmi. Foto: Shutterstock

Tipy na využitie v kuchyni

Chrumkavé hlávky pripomínajúce zeleninovú kyticu sú obľúbené najmä ako vyprážané v trojobale, no rozhodne sa nemusíme obmedzovať len na tento tradičný spôsob prípravy. Karfiol sa dá napríklad aj fermentovať, vďaka čomu vydrží chrumkavý po dlhé mesiace a čo ho obohatí o prospešné baktérie mliečneho kvasenia, alebo ho možno pridať do zmesi na čalamádu.

Hoci karfiol obsahuje minimum kalórií (25 kcal/100 g), vyvoláva pocit sýtosti.

Skvelo chutí v krémovej, ale aj v zeleninovej polievke s rôznou zeleninou. S trochou korenia a pár kvapkami oleja sa dá grilovať, chutný je aj zapekaný s vajíčkami, prípadne aj s brokolicou či inou zeleninou. Keď sa snažíme o diétne stravovanie a redukciu kalórií, môžeme ním nahradiť klasické zemiaky alebo ho použiť ako základ „cesta“ pri pizzi.

Ako variť karfiol, aby zostal biely

Karfiol s pridaním niektorých potravín zostane krásne biely, v niektorých prípadoch dokonca zbelie.

  • Karfiol vždy vkladáme do osolenej vriacej vody a varíme len nevyhnutne dlho.
  • Na zvýraznenie karfiolovej chuti pridáme do vody niekoľko karfiolových listov.
  • Do vody ku karfiolu prilejeme trochu mlieka.
  • Alebo do vody ku karfiolu pridáme trochu cukru. To isté sa odporúča pri varení hrášku alebo špargle na zachovanie ich sviežej farby.
  • Pokiaľ predvarujeme karfiol na neskoršiu sterilizáciu alebo mrazenie, pridáme do vody lyžicu octu alebo citrónovej šťavy.

Najlepšie odrody karfiolu

Biele odrody na prvom mieste

Pevné hlávky nie sú nič iné ako premenené kvetenstvo, ktoré sa často označuje ako nerozkvitnuté puky. Jednotkou medzi odrodami tejto zeleniny sú odrody s hlávkou čistobielej alebo smotanovej farby. Zo skorých je to napríklad ‘Bora’ alebo ‘Opaal’, z neskorých ‘Snow Lady’. Pri karfiole očakávame vždy iba jednu hlávku, preto sa celá rastlina zberá naraz. Po odrezaní hlávky totiž stonka nikdy znova neobrastie, ako to môžeme poznať pri brokolici, kde po odrezaní tej hlavnej zberáme drobné hlávky až do neskorej jesene.

Farebná paleta

Ani farba karfiolu nie je len jedna. Na plnej čiare vedú odrody s bielou hlávkou, no nájdeme aj odrody jemne oranžové, fialové alebo hráškovozelené. Vo väčšine prípadov ide o neskoré odrody, ktorých zber sa uskutočňuje v auguste až októbri. Sú ideálne hlavne do jedál, ktoré umožňujú vyniknúť ich netradičnej farbe. Výborne sa dajú zapekať alebo použiť ako alternatíva zemiakovej prílohy.

Biela, žltá, fialová a zelená farba karfiolu
Na plnej čiare vedú odrody s bielou hlávkou, no nájdeme aj odrody jemne oranžové, fialové alebo hráškovozelené. Foto: Shutterstock

Romanesco – brokolica alebo karfiol?

Zelená hlávka, známa pod názvom Romanesco, už kdekomu zamotala hlavu. Istým spôsobom ide o akýsi prechod medzi brokolicou a karfiolom. Svietivozelené hlávky zložené z jednotlivých „vežičiek“ farbou pripomínajú brokolicu, no hustým zoskupením jednotlivých častí sa viac podobajú na karfiol. Jednoznačne patrí medzi najkrajšie druhy hlúbovej zeleniny, ktoré sa pestujú rovnako ako karfiol. Vyskúšať môžeme napríklad odrodu karfiolu typ Romanesco ‘Veronica F1’. Vysieva sa v máji alebo v júni priamo na záhon.

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie