Kedy je tekvica zrelá? Toto si všímajte a po zbere dodržte niekoľko zásad skladovania, radí Martin Čurda

Tekvice nám často omrznú v záhrade ešte pred zberom a aj keď ich stihneme pozbierať nepoškodené, nikdy nám dlho nevydržia. Kedy ich teda máme zberať? A čo robiť, aby nám vydržali?

Čas na zber zrelých tekvíc
Tekvice zberáme jednoducho, odrezaním alebo zlomením stopky. Foto: iStock

To, že sú tekvice zrelé, spoznáme podľa toho, že majú zaschnutú stopku. Ak ich totiž odtrhneme, skôr ako im zaschne, cez vlhkú ranu na stopke sa do plodu dostanú baktérie či spóry húb a tekvica podľahne skaze.

Ak je jeseň slnečná a teplá, plody tekvíc môžu zostať na záhone dlhšie. Zberáme ich jednoducho, odrezaním alebo zlomením stopky. Po zbere je dobré ich nechať niekoľko týždňov vyzrievať vonku na slniečku, nie však na mraze.

Zásady správneho skladovania tekvíc

Na uskladnenie zberáme len zdravé a neotlčené plody, no ani to nám nepomôže, ak ich pozberáme priskoro – so stále živou, vlhkou stopkou. Na životnosť uskladnených tekvíc má veľký vplyv aj čas ich zberu. Možno nie až taký výrazný ako to, či ich zberáme zrelé, ale vplyv to má nezanedbateľný.

Určite by sme mali pozberať všetky tekvice, skôr ako prídu prvé prízemné mrazíky – ideálne počas suchých dní, keď neprší, nie je mokro a intenzívne aj svieti slnko. Ak dodržíme tieto zásady, tekvice môžeme skladovať dokonca aj pri izbovej teplote.

No pozor, na rade je aj druhá dôležitá podmienka – skladované tekvice nesmú prísť do kontaktu s vlhkom, skladujeme ich zásadne v suchom prostredí. Dokonca je „suchá izba“ s teplotou maximálne 20 °C lepší skladovací priestor ako chladnejšia a vlhkejšia pivnica či dokonca chladnička.

Skladovaná tekvica vlhkosť neznáša až tak, že aj vlhkosť šupky inej skladovanej tekvice je pre ňu riziko. Nevravím, že máme tekvice skladovať podobne ako jabĺčka a každý plod obaliť do starých novín, no určite by sme mali minimálne zabezpečiť, aby sa skladované tekvice navzájom jedna druhej nedotýkali.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Ing. Martin Čurda
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku