Kedy je tekvica zrelá? Toto si všímajte a po zbere dodržte niekoľko zásad skladovania, radí Martin Čurda

  • 1 hod

Tekvice nám často omrznú v záhrade ešte pred zberom a aj keď ich stihneme pozbierať nepoškodené, nikdy nám dlho nevydržia. Kedy ich teda máme zberať? A čo robiť, aby nám vydržali?

Čas na zber zrelých tekvíc
Tekvice zberáme jednoducho, odrezaním alebo zlomením stopky. Foto: iStock

To, že sú tekvice zrelé, spoznáme podľa toho, že majú zaschnutú stopku. Ak ich totiž odtrhneme, skôr ako im zaschne, cez vlhkú ranu na stopke sa do plodu dostanú baktérie či spóry húb a tekvica podľahne skaze.

Ak je jeseň slnečná a teplá, plody tekvíc môžu zostať na záhone dlhšie. Zberáme ich jednoducho, odrezaním alebo zlomením stopky. Po zbere je dobré ich nechať niekoľko týždňov vyzrievať vonku na slniečku, nie však na mraze.

Zásady správneho skladovania tekvíc

Na uskladnenie zberáme len zdravé a neotlčené plody, no ani to nám nepomôže, ak ich pozberáme priskoro – so stále živou, vlhkou stopkou. Na životnosť uskladnených tekvíc má veľký vplyv aj čas ich zberu. Možno nie až taký výrazný ako to, či ich zberáme zrelé, ale vplyv to má nezanedbateľný.

Určite by sme mali pozberať všetky tekvice, skôr ako prídu prvé prízemné mrazíky – ideálne počas suchých dní, keď neprší, nie je mokro a intenzívne aj svieti slnko. Ak dodržíme tieto zásady, tekvice môžeme skladovať dokonca aj pri izbovej teplote.

No pozor, na rade je aj druhá dôležitá podmienka – skladované tekvice nesmú prísť do kontaktu s vlhkom, skladujeme ich zásadne v suchom prostredí. Dokonca je „suchá izba“ s teplotou maximálne 20 °C lepší skladovací priestor ako chladnejšia a vlhkejšia pivnica či dokonca chladnička.

Skladovaná tekvica vlhkosť neznáša až tak, že aj vlhkosť šupky inej skladovanej tekvice je pre ňu riziko. Nevravím, že máme tekvice skladovať podobne ako jabĺčka a každý plod obaliť do starých novín, no určite by sme mali minimálne zabezpečiť, aby sa skladované tekvice navzájom jedna druhej nedotýkali.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Ing. Martin Čurda
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?