Koriander podporí činnosť tráviaceho systému, semená sú skvelým chlebovým korením. Dáte mu v záhrade šancu?

Koriander je medzi bylinkami hitom posledných rokov. Využijeme z neho hlavne sviežozelené listy vzhľadom pripomínajúce petržlen, ale aj semienka. Jeho chuť je špecifická, no keď nám zachutí, už sa bez neho nezaobídeme.

Koriander
Foto: Shutterstock

Zdravý koriander

Listy sú bohatým zdrojom vitamínov A, E, K, B3, B6 a C. Podporujú činnosť tráviaceho systému a pôsobia antimikrobiálne. Semená obsahujú predovšetkým vápnik, selén, železo, horčík a mangán.

Ako ho pestovať

Koriander (Coriandrum sativum) je jednoročná rastlina, ktorá najlepšie rastie na svetlom stanovišti, hoci znesie aj čiastočné pritienenie. Pôda má byť kvalitná a dobre priepustná, v suchej a chudobnej ide predčasne do kvetu. Pred výsevom ju vylepšíme zrelým kompostom alebo vysievame na záhon po zemiakoch či inej zelenine, a to iba priamo, bez predpestovania. Po vyklíčení semien možno rastliny vyjednotiť.

Po výseve častejšie zalievame, no ani počas vegetácie nemá rád sucho, s výnimkou obdobia dozrievania semien. Pokiaľ chceme zberať čerstvé listy počas celej sezóny, vysievame ho opakovane, približne s dvoj- až trojtýždňovým rozstupom.

Ak koriander pestujeme pre listy, vysievame ho aj plošne a nahusto, zatiaľ čo na produkciu semien skôr do riadkov s väčšími rozstupmi.

Naša voľba odrôd

  • ʻArómaʼ – nenáročná odroda s rozvetvenou stonkou a hlboko členenými listami.
  • ʻCaribeʼ – odroda so štíhlou stonkou a tmavozelenými listami.
  • ʻSantoʼ – veľmi rýchlo rastúca odroda, ideálna na pestovanie na záhone, s hlboko laločnatými listami sviežozelenej farby.
  • ʻCadizʼ – kompaktná odroda vhodná na pestovanie v nádobe.
Koriander v zárade
Foto: Shutterstock

Zber a uskladnenie

Keď koriander pestujeme výhradne pre vňať, zberáme ho postupne podľa potreby. Aby vykvitol, nesmieme odstrániť viac ako tretinu z listovej plochy. Semená zbierame v lete, keď sú ešte zelené alebo len mierne hnedasté.

Čerstvé listy skladujeme v pohári s vodou pri izbovej teplote asi týždeň, v chladničke vydržia o niečo dlhšie. Dajú sa aj sušiť alebo nasekané zamraziť. Semená skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Viete, že…

… pre obsah kumarínu nie je vhodný pre jedincov so zvýšenou zrážanlivosťou krvi?
… listy pri sušení strácajú arómu, preto ich používame čo najčerstvejšie alebo uprednostníme mrazenie?
… ide o údajne silné afrodiziakum? Práve preto ho v stredoveku pridávali do elixírov lásky.
… sa hodí do sladkých aj slaných pokrmov? Z mletých semien, muškátového orieška, škorice, klinčekov a zázvoru si pripravíme perníkové korenie.
… je aj liečivý? Je to spoľahlivý antioxidant, silné prírodné antibiotikum a aj liek na všetky zápaly v tele. V čaji ho ocenia malé deti aj mamičky, lieči nadúvanie spojené s bolesťou brucha.

Koriander na drevenej doske
Foto: Shutterstock

Koriander v kuchyni

Mladé čerstvé listy sú základom ázijskej kuchyne. Do pokrmov ich pridávame nasekané tesne pred podávaním, pri tepelnej úprave totiž rýchlo strácajú chuť.

Semienka perfektne ochutia mäso, rozomleté sú skvelým chlebovým korením. Pridávame dve polievkové lyžice do akéhokoľvek chlebového cesta z ražného kvásku aj z kvasníc, zvýraznia chuť.

Grilovacia marináda

Zmiešame 200 ml olivového oleja, 1 lyžicu mletého koriandra, 1 lyžicu mletej rasce, 1 lyžicu drvených sušených listov oregana, 1 lyžicu tymianu, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, menšiu lyžičku soli a čierneho korenia. Mäso naložíme do marinády aspoň na 2 hodiny.

Šošovicový šalát

3 hrnčeky uvarenej a vychladnutej šošovice osolíme a okoreníme. Pridáme 2 najemno nakrájané jarné cibuľky, 3 nakrájané paradajky, 1 papriku a približne 2 hrsti nakrájanej vňate koriandra. Zakvapkáme olivovým olejom a zamiešame.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie