Stresom, chorobami, ale i vekom sa oslabuje aj naša vitalita. Príroda však oplýva množstvom liečiv a zdravotných stimulov. Ani občasný či klesajúci sexuálny potenciál nie je tragédia. Príroda vie pomôcť aj bez drahých tabliet.
Kotvičník zemný veľmi dobre pôsobí na problémy močového a tráviaceho systému, teda pri chorobách obličiek a močových ciest, rozpúšťa a uvoľňuje obličkové kamienky, pomáha liečiť niektoré typy močovej inkontinencie a bolestného močenia, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav a zlepšuje peristaltiku čriev, navyše pôsobí žlčotvorne a žlčopudne.
Má však aj dobré kardiovaskulárne a diabetické účinky. Znižuje hladinu krvného cholesterolu, pôsobí ako účinné antisklerotikum, tlmí tachykardiu, rozširuje cievy, zlepšuje krvný obeh, znižuje krvný tlak, pomáha pri srdečnej ischémii a angíne pectoris, znižuje hladinu tukov v krvi a normalizuje jej zrážanlivosť.
Čo však môže byť pre mnohých zaujímavé, kotvičník patrí medzi najefektívnejšie prírodné prostriedky zlepšujúce mužskú potenciu, pretože zvyšuje hladinu testosterónu až o 30 %, čo vysvetľuje i nárast sily a vytrvalosti. Postará sa aj o ochranu svalových bielkovín.
Pestovanie kotvičníka
Kotvičník zemný vyzerá podľa tvaru listov ako plazivý, chlpatý jednoročný agát. Ide o typický burinný druh, ktorý voľne rastie na rumoviskách, medzi koľajnicami, na zaviatych pieskoch, kde si jeho semená môžeme aj nazbierať.
Pestovanie je celkom jednoduché, stačí ho vysiať do ľahkej pieskovitej pôdy umiestnenej na priamom slnku. Sadenice si môžeme predpestovať v byte alebo parenisku. Vysádzame ich so zakoreňovačmi a až po neskorých jarných mrazíkoch – buď do balkónového, dobre drenážovaného hrantíka, alebo do záhrady na celodenne oslnené miesto v spone 50 × 50 cm. Dobre však pokryje aj piesčité svahy či voľné miesta v skalke. Veľkou výhodou je, že kotvičník netrpí žiadnymi chorobami ani škodcami.
Kedy zbierať kotvičník?
Vňať kotvičníka zberáme v čase kvetu alebo na začiatku tvorby plodov, a to opakovane tri- až štyrikrát počas vegetácie, ale vždy tak, že jednotlivé konáriky odstrihneme asi 10-15 cm od koreňa, aby sa rastlina rýchlo zregenerovala a dorástla do ďalšieho zberu.
Pri poslednom jesennom zbere pred príchodom mrazov rastliny vytrháme aj s koreňmi. Očistíme a usušíme ich pri teplote 35 °C a uskladníme v suchu a tme, prípadne ich inak za čerstva spracujeme.
Zdravie sa ukrýva v koreni i listoch
Kotvičník zemný je jedinečný obsahom látok v koreni. Nachádza sa tu hlavne účinný diosgenín, vňať a listy v sušine zasa obsahujú 12 % bielkovín, 2,5 % tuku, 40 % sacharidov, 27,5 % vlákniny, 16 % minerálnych látok, 150 mg vitamínu C, 3 % steroidných saponínov, alkaloidy harman a harmín, flavonoidy, triesloviny, živice, vitamíny. V kvetoch nájdeme steríny ako stigmasterín, campesterín, beta-sitosterín, steroly, flavonoidy, rutín, quercetin a alkaloidy.
Pomáha už tisícky rokov
Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) liečebne používali v starej Číne už pred tisíckami rokov a ako liek i stimulátor zdravia bol známy aj v Mezopotámii. Pestoval sa a dodnes sa pestuje i v Indii.
Jeho afrodiziakálny účinok pastieri odpozorovali od horských kôz, ktoré kotvičník spásali. Ich capkovia potom „trpeli“ neukojiteľným sexuálnym apetítom, takže boli schopní sa páriť s desiatkami kozičiek. A tak okrem dovtedy známych mnohostranných liečebných účinkov začali využívať túto drobnú rastlinu i na podporu svojej plodnosti.
Pripravte si ozdravné a stimulačné elixíry
Odvar z kotvičníka
Polovicu lyžice suchej rozomletej vňate alebo semien zalejeme pohárom vriacej vody a varíme 30 minút. Následne odvar precedíme do termosky. Pijeme štvrť až polovicu pohára tri- až štyrikrát denne, a to približne pol hodiny pred jedlom.
Nálev z kotvičníka
Lyžicu drogy zalejeme pohárom vriacej vody a necháme štyri až šesť hodín odstáť, precedíme a pijeme pol pohára dvakrát denne pred jedlom.
Kotvičníková tinktúra
Do fľaše si naložíme kotvičník, ktorý zalejeme 40 % alkoholom tak, aby bol stále ponorený. Necháme ho týždeň macerovať, precedíme a tinktúru uložíme do chladu a tmy. Používame jednu kvapku tinktúry na jeden kg telesnej hmotnosti na deň – rozdelíme si to však na tri denné dávky, ktoré užívame vždy pol hodiny pred jedlom (rozmiešané v pohári s vodou).
Denný čaj
Odvar si môžeme pripraviť už večer. Popíjame ho často a po celý rok (najmä ráno). Stimuluje našu vitalitu a dá sa užívať dlhodobo, pretože nemá žiadne vedľajšie účinky.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: autor, wikipedia, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…