Poznáme ho skôr ako okrasný ker, ktorý v jarných mesiacoch rozžiari záhradu nádhernými kvetmi. Málokto však vie, že ide zároveň aj o perspektívny ovocný druh, ktorý práve zažíva svoj rozmach.
Dulovec japonský (Chaenomeles japonica) je nízky opadavý ker dorastajúci do výšky 1 – 1,5 metra a šírky maximálne 2 metre. Kry sú pomerne husté, nakoľko vytvárajú veľké množstvo výmladkov. Tvoria ich tŕnisté vetvy, ktoré sú v mladosti charakteristicky plstnaté, neskôr lysé. Kvitnutie je intenzívne, dochádza k nemu na prelome apríla a mája. Kvety sú pekné, v odtieňoch oranžovej a červenej farby, umiestnené v súkvetiach po 2 až 4 kvety. Dulovec je cudzoopelivý, preto je potrebné vysádzať vždy aspoň dve, ideálne však tri odrody. Plodom je aromatická, žltá alebo žlto-zelená malvica veľkosti 4-5 cm, vzhľadovo veľmi pripomína dulu.
Z ďalekej Ázie
Ako názov napovedá, dulovec japonský pochádza z východnej Ázie, odkiaľ sa v 18. storočí dostal do Európy. U nás sa začal rozširovať v 60. rokoch 19. storočia. Okrasné škôlky ho odvtedy pestujú ako obľúbený okrasný ker. V súčasnosti boli objavené jeho pozitívne vlastnosti, vďaka čomu dochádza k jeho rozširovaniu aj za účelom pestovania ovocia. Najviac sa tejto činnosti venujú v Litve a Lotyšsku, kde pestujú spolu už 400 hektárov dulovca. Naďabiť naň však môžeme aj vo výsadbách v Poľsku, Fínsku, Švédsku, Ukrajine, Maďarsku, Moldavsku či Rusku. Rozmnožuje sa hlavne technológiou in vitro, teda „v skúmavke“. Dá sa však rozmnožovať aj pomocou odrezkov a koreňových odrezkov, dokonca je možné jeho navrúbľovanie do dule.
Nepotrebuje veľa
Pestovateľsky je to veľmi nenáročný ker. Na pestovanie mu vyberáme miesto s dostatkom slnečného žiarenia, optimálne na svahu. Pôdu vyžaduje humóznu, dostatočne priepustnú, ideálne s pH menším ako 6. Ako každý ker ani dulovec neznáša zaburinenie, na čo treba myslieť už pri príprave pozemku na výsadbu. Kry sú vysoko mrazuvzdorné, bezproblémovo znášajú poklesy teploty až do -26 °C, kvety znesú mrazy do -5 ;°C. To umožňuje ich rozširovanie aj v okrajových pestovateľských polohách, v Japonsku ich bežne pestujú v nadmorskej výške 500 až 900 metrov nad morom. Na vlahu majú kry priemerné nároky.
Užitočné rady
Nákup
Kry dulovca sa predávajú prakticky výlučne v kontajnerovanej forme, čo umožňuje jeho výsadbu počas celého roka, samozrejme, okrem mesiacov s trvalo premrznutou pôdou. Optimálnym obdobím na výsadbu sú však zaužívané jarné a jesenné termíny.
Výsadba
Kry vysádzame do dôkladne odburinenej pôdy, ktorú sme pred výsadbou obohatili o zásobnú dávku organického alebo umelého hnojiva. V prípade dulovca je vhodné použiť zahustenú pásovú výsadbu, ktorú sadíme do sponu 2,5 – 3 x 0,6 – 0,9 metra. Dobre ošetrované výsadby prinášajú úrodu bezproblémovo aj 20 rokov. Pri výsadbe je dobré dodať mykorízne huby, ktoré uchránia rastlinu pred stresovými situáciami s nestabilným počasím.
Odrody
Odrôd zatiaľ na trhu veľa nie je, najrozšírenejšou a najpestovanejšou je lotyšská odroda Cido, ktorá kvitne oranžovočervenými kvetmi. Z ďalších odrôd treba spomenúť odrodu Sargentii kvitnúcu slabooranžovými kvetmi a veľmi atraktívnu odrodu Red Joy kvitnúcu plnými tmavočervenými kvetmi a vynikajúcu tiež dekoratívnymi skrútenými listami. Známa je aj zakrpatená odroda Nana, ktorá kvitne červenými kvetmi.
Pestovanie
Kry treba celoročne udržiavať v bezburinnom stave, a to pomocou okopávky, nastielania, prípadne herbicídmi. Bezburinový pás by mal mať šírku 1 meter. Medziradia sa môžu zatrávniť, prvé tri roky sa však odporúča udržiavať ich ako čierny úhor, prípadne ich využiť na pestovanie vhodných medziplodín. Proti chorobám a škodcom je dulovec veľmi odolný. Občas sa môže vyskytnúť napadnutie hubovou chorobou (Septoria cydoniae, Alternaria alternata, Botrytis cinerea), tá je však bezproblémovo riešiteľná postrekmi.
Rez a zber
S rezom začneme hneď po výsadbe a pokračujeme s ním každoročne počas celej životnosti výsadby. Výchovným rezom po výsadbe podporíme rozkonárenie a položíme tak optimálne základy kra. V nasledujúcich rokoch sa zameriavame na to, aby sme kry udržali vzdušné a dostatočne presvetlené. Detailný rez sa u dulovca nevykonáva, zvyčajne postačuje odstraňovanie starých vyrodených výhonov, ako i slabších, poškodených či príliš zahusťujúcich výhonov z kra.
Kry sú veľmi úrodné, hektárové úrody vo veľkovýrobe sa pohybujú na úrovni 30 ton z hektára. Zber sa vykonáva ručne, veľkovýrobne je možný i mechanizovaný zber. Optimálny termín zberu zistíme podľa toho, že sa šupka plodov intenzívne sfarbí do žlta. Plody sú v čerstvom stave veľmi dobre skladovateľné, pri teplote 1 oC ich možno skladovať 2 až 3 mesiace.
Spracovanie plodov
Plody sa zväčša nekonzumujú v čerstvom stave, ale používajú na výrobu najrozmanitejších produktov. Možno z nich vyrobiť aromatické sirupy, pyré, kompóty, džemy, marmelády, vína, likéry, destiláty či nealkoholické nápoje, možno ich tiež kandizovať. Plody sú cenným zdrojom vlákniny a pektínov, ich arómové extrakty sa využívajú ako ochucovadlo zmrzliny a jogurtov. Okrem vysokého obsahu pektínu a aromatických látok obsahujú plody slušné množstvo vitamínu C (50 – 100 mg/100 g plodov) a rôzne ovocné kyseliny.
Text a foto: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, Levice
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, skusal niekto spracovat plody dulovca a ako? Tu som sa docitala ze sa to…