Zelené práce predstavujú súhrn aktivít, ktoré vykonávame priebežne počas sezóny, približne od mája do augusta, septembra. Ich cieľom je udržiavať vzdušnosti kra, ktorá je podstatná pre prevenciu chorôb viniča a pozitívne ovplyvňuje úrodu.
Jednou z prvých prác je čistenie kmienka. Všetky mladé výhonky, ktoré z neho vyrastajú, vylamujeme. Mladé výhonky vylamujeme aj z hlavy, pretože majú len malé alebo žiadne strapce a najmä zbytočne zahusťujú vnútro kra. Koncom júna, v júli, začneme s odstraňovaním zálistkov z letorastov. Tie tiež ker zahusťujú, a keďže sú mladé a krehké, sú náchylnejšie na hubové choroby, najmä múčnatku.
Všetky letorasty opatrne zastrkujeme do drôtenej konštrukcie, aby sme zachovali priechodnosť a dobré prúdenie vzduchu okolo krov.
Niekedy už v júli, ale častejšie v auguste, keď sa nové letorasty nakláňajú cez najvyšší drôt vo vedení a zavadzajú v chôdzi, pristúpime k skracovaniu letorastov, k takzvanému snímaniu. Prevísajúce letorasty odstrihneme približne 10 cm nad vrchným drôtom a môžeme odniesť do kompostu. Tento krok nie je dobré unáhliť, keď vinič intenzívne rastie, inak podporíme tvorbu zálistkov.
Starostlivosť o vinič počas sezóny
1. Vylamovanie letorastov z kmienka
Vylomíme všetky letorasty rastúce z kmienka.
2. Letorasty vyrastajúce z hlavy
Vylomíme letorasty z hlavy. Ak je ker slabý, ponecháme jeden, dva najsilnejšie.
3. Zálistky
Z pazúch listov vyrastajú mladé výhonky, zálistky, ktoré vylomíme.
4. Úprava letorastov
Letorasty priebežne zastrkujeme do drôtov vedenia.
Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, Na viniči sa nam nám začali rolovať listy. Keď list rozrolujeme, tak…