Kvíz: Ako dobre poznáte strukoviny? Rozšírte si vedomosti hravou formou

Strukoviny sú významným zdrojom proteínov. Sú považované za výživnú a lacnú náhradu mäsa. Zároveň patria medzi ekologicky dôležité plodiny, šetrné k našej planéte.

Rovnaká plocha, na ktorej pestujete krmoviny pre zvieratá, vyprodukuje niekoľkonásobne väčší objem strukovín, ktoré môžu nasýtiť viac obyvateľov planéty. Sú nabité antidioxantmi a vitamínmi. Čo o strukovinách ešte možno neviete?

0%

Na svete je veľa druhov fazúľ, ktoré sa od seba líšia farbou, tvarom aj veľkosťou. Viete, ktorá fazuľa sa nazýva kráľovnou fazúľ a patrí medzi najzdravšie druhy fazúľ?

Fazuľa adzuki Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Jej plody sú malé tmavočervené až hnedé podlhovasté fazuľky veľkosti cca 5 mm. Na jednej strane majú bielu čiarku. Výnimočné sú tým, že nespôsobujú nafukovanie. Po uvarení má fazuľa adzuki jemnú orechovú chuť.

V latinskoamerických pokrmoch je obľúbená aj čierna fazuľa. Je súčasťou chutných pikantných mexických pokrmov. Čierna fazuľa predstavuje odrodu fazule obyčajnej. O strukovinách sa hovorí, že..

Čierna fazuľa Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Prečo treba strukoviny premývať? Niektoré druhy fazule obsahujú škodlivé toxíny, ktoré musia byť odstránené varením. Obzvlášť toxické sú červené fazule. Odporúča sa nechať ich prejsť varom aspoň po dobu 10 minút. Nedovarené bôby môžu byť toxickejšie ako surová fazuľa.

Za kráľovnú strukovín sa považuje:

Strukoviny Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Sója patrí medzi biologicky najviac hodnotné strukoviny.

Strukoviny patria bezpochyby medzi potraviny s výnimočnými nutričnými hodnotami. Sója, v našej spoločnosti stále nedocenená, má však na rozdiel od ostatných strukovín bonus naviac. Obsahuje látky, ktoré sú schopné ovplyvniť rast rakovinových buniek. Ide o:

Sója Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Strukoviny sú zdrojom minerálnych látok, a to najmä draslíka, vápnika, fosforu, železa, zinku a medi. V strukovinách je zastúpený celý rad vitamínov, no bohaté sú najmä na vitamíny skupiny B.

Patrí medzi najstaršie kultivované strukoviny. Semená cíceru majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Viete, odkiaľ cícer pochádza?

Strukoviny Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Na Strednom východe sa našli zvyšky cíceru staré 7 500 rokov.

Neznáša vápno a vlhké pôdy. Ide o starú kultúrnu plodinu, ktorú spomínal už Theokrates. Je bohatšia na bielkoviny ako sója, obsahuje viac vlákniny, no zároveň obsahuje menej sacharidov a tukov. Viete, o akú strukovinu ide?

Lupina Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Názov lupinus pochádza z latinského názvu „lupus", čo znamená vlk.

Medzi skupinu strukovín zavítal zmätený škriatok. Do ktorej skupiny slov sa zamiešal?

Strukoviny v drevených lyžiciach Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Pre vysoký obsah bielkovín sú arašidy doslova kalorickou bombou. Sú obľúbené u športovcov a ľudí s vysokou fyzickou aktivitou. Vedeli ste, že podporujú rast svalovej hmoty? Sú bohaté na antioxidanty, podporujú trávenie a vyprázdňovanie. Ich nevýhodou je, že...

Arašidy a arašidové maslo
Správne! Nesprávne!

Búrske oriešky - arašidy nepatria medzi orechy, ale medzi strukoviny. Sú plodom podzemnice olejnej. Domestikovaná podoba arašidov vznikla pravdepodobne v Peru približne pred 7 600 rokmi.

Bôb je mohutná, vysoká rastlina. Jeho semená svojou chuťou pripomínajú pečené gaštany. Struky sú bohatým zdrojom vlákniny. Mladé struky sa upravujú varením alebo dusením. Príprava je podobná ako pri fazuli alebo pri hrachu. Výhodou pestovania bôbu je:

Bôb Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Bôb záhradný pochádza zo Stredomoria. V Európe ho v súčasnosti väčšinou nahradila fazuľa. Napriek tomu je veľmi výživný. Pozor však na to, aby ste rozlíšili bôb na konzumné účely od bôbu ako krmiva pre zvieratá. Vedeli by ste odhadnúť, koľko bôbu môžeme získať z jedného áru pôdy?

Bôb v záhrade Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Kvíz: Poznáte variabilitu strukovín?
Strukoviny? Mäso je predsa len mäso

Zelená fazuľa - struky

Evidujete existenciu strukovín v obchodoch. Sem-tam si pochutnáte na poctivej fazuľovej polievke. No ak si môžete vybrať, prísun bielkovín si radšej zabezpečíte z mäsa. Skúste strukoviny zaradiť do jedálnička aspoň 1 x týždenne. Budete milo prekvapení, že dokážu zasýtiť rovnako dobre ako mäso.
Fazuľovicou nepohrdnete nikdy. Sóju nech vám však nikto nenúti!

Chilli con carne

V zornom poli máte základné druhy strukovín. Fazuľu a šošovicu máte na tanieri pravidelne. Sóju a cícer evidujete. Nebojte sa experimentovať. V záhradke, ako i v kuchyni. Strukoviny nie sú len chutnou a sýtou záležitosťou, ale sú zároveň významným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.
Strukoviny majú vo vašej strave významné zastúpenie

Strukoviny v drevených lyžiciach

Svet strukovín vám nie je cudzí. Viete veľmi dobre, že počet ich druhov je väčší ako sa na prvý pohľad zdá. Bez problémov konzumujete sóju a okrem fazuľky a hrášku si kladiete na tanier aj iné strukovinové dobroty. Viete aj o významnom obsahu bielkovín, minerálov a vitamínov v strukovinách. Blahoželáme k výbornému výsledku!
Máte skutočný prehľad!

Strukoviny

Blahoželáme! Nutričné hodnoty potravín vám nie sú cudzie. Snažíte sa obmedziť prísun mäsa a veľmi dobre viete, ako ho nahradiť. Možno vám nie je cudzí ani ekologický rozmer pestovania a konzumácie strukovín. Kiežby väčšina ľudí mala rovnaký prehľad ako vy!

 

Pripravila: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie