Neželaný hosť alebo neocenený skvost? Odhaľte dvojtvárnosť rastliny s názvom líčidlo

  • 08.08.2024

V záhradách sa nám občas objavia aj rastliny, ktoré sme nevysadili. Medzi takýchto návštevníkov patrí aj líčidlo so svojím výrazným a osobitým zjavom.

Líčidlo jedlé
Líčidlo jedlé Foto: Shutterstock

Líčidlo sa vyskytuje v dvoch druhoch: líčidlo jedlé (Phytolacca esculenta, syn. P. acinosa) a líčidlo americké (Phytolacca americana). Na prvý pohľad sa veľmi podobajú, ale líčidlo jedlé je, ako napovedá názov, nejedovaté, respektíve obsahuje len malé množstvo jedovatých saponínov. Naopak, líčidlo americké je vysoko toxické. Ako ich teda bezpečne rozpoznať?

Ako odlíšiť jedlé od amerického

Líčidlo jedlé sa od líčidla amerického líši súkvetiami a súplodiami, ktoré u jedlého druhu rastú vzpriamene a u amerického ovisnuto. Bezpečne ich rozlíšiť nám umožňujú aj plody. Plody jedlého líčidla sú členené na 8 dielikov oddelených ryhami a vzhľadom trochu pripomínajú černice. Jedovaté líčidlo americké má plody hladké bez členenia.

Líčidlo jedlé pochádza z juhovýchodnej Ázie, líčidlo americké z východného pobrežia USA a Kanady. Rastliny dorastajú do výšky 150 až 180 cm a šírky okolo 120 cm. Majú pomerne veľké listy a nápadné biele súkvetia, ktoré sa postupne zmenia zo zelených plodov na čierne. Bobule lákajú vtáky, ktoré tak napomáhajú so šírením rastliny.

Okrem veľmi plodného množenia semenami sa líčidlo rozmnožuje aj koreňmi. Pri odstránení stačí ponechať malé kúsky a rastlina sa veľmi rýchlo obnoví. Z tohto dôvodu zvyknú záhradkári, ktorí s nim už mali tú česť, odrádzať ostatných od jeho pestovania.

Pre vtáky je to však veľmi atraktívna potrava. Za zmienku stojí fakt, že po konzumácii plodov, ktoré obsahujú silno farbiace šťavy, môže ich trus znečistiť dlažbu, prípadne látkové tieniace plochy a záhradný nábytok.

Líčidlo americké
Líčidlo americké Foto: Shutterstock

Využitie líčidla ako farbiva a liečivky

Okrem okrasnej funkcie môžu tieto rastliny slúžiť aj na praktické využitie. Plody líčidla jedlého obsahujú len málo saponínov, čo sú látky obvykle toxické pre cicavcov. Vtákom však nevadia.

Vďaka minimálnemu množstvu týchto látok sa plody niekedy používajú na dofarbovanie likérov, vína, zaváranín, džemov, pečeného čaju alebo na farbenie látok.

Dokonca sa uvádza, že po povarení sa dajú používať aj listy líčidla, podobne ako špenát (stopky listov sa pred varením odstránia). Po prvotnom povarení sa odporúča vodu zliať, aby sa saponíny odstránili, a potom ďalej variť v čistej vode. Uvádzame to skôr ako zaujímavosť. V záhradách nájdeme iné byliny, ktoré môžeme používať ako náhradu špenátu a sú od prírody bez toxicity, napríklad loboda, láskavec alebo mrlík.

Líčidlo jedlé sa používa aj ako liečivka, ale pre vyšší obsah účinných látok sa uprednostňuje skôr to americké.

Pri líčidle americkom sa využívajú v liečiteľstve najmä sušené korene. Má priaznivé účinky na reumu, reumatickú artritídu, čistenie lymfatickej sústavy a ekzémy. Vzhľadom na vysokú toxicitu dôrazne pripomíname, že takéto liečebné využitie patrí výlučne do rúk odborníkov.

Plody líčidla jedlého
Plody líčidla jedlého Foto: Shutterstock

Sporné pestovanie v záhrade

Pestovanie líčidla v záhrade je sporné, keďže ide o špecifickú rastlinu. Môžeme si zvoliť pestovanie vo väčšej nádobe, ktorá aspoň obmedzí jeho šírenie koreňmi. Takéto podmienky líčidlo znáša dobre a nemá problém s prezimovaním vonku v kvetináči. Stále tu však zostáva fakt, že sa rozmnožuje semenami aj za asistencie voľne žijúcich vtákov.

Líčidlo môžeme pomerne často vidieť aj vo voľnej prírode, kam ho vtáky ľahko prenesú. Nedá sa však hovoriť o jeho inváznom šírení. Neohrozuje ani naše pôvodné druhy rastlín, ako to býva u skutočne inváznych druhov.

Galéria k článku

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Zelený sliz v trávniku: Prečo sa objavil a ako sa ho zbaviť?
Zelený sliz v trávniku: Prečo sa objavil a ako sa ho zbaviť?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Fotopostup: Správne vykonaný rez malín je základom dobrej úrody
Fotopostup: Správne vykonaný rez malín je základom dobrej úrody
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!