Dostupné lieky väčšinou len potláčajú príznaky ochorení, ako sú nachladnutie, chrípka a iné virózy sprevádzané bolesťou v krku, kašľom, nádchou, únavou či horúčkami, ale nie vždy aj liečia. Niektoré z prírodných domácich receptov sú pritom v týchto prípadoch naozaj účinné.
Domáce medicíny
Najhoršie na nás zvyčajne vplýva striedavé počasie, časté zrážky, vlhko a teploty okolo 7 °C. Keď už ochorieme, vyhnime sa ťažkým jedlám, a ak nepociťujeme hlad, je najlepšie nejesť vôbec. Zvýšme príjem tekutín, výborné sú teplé bylinkové čaje a teplá voda. Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy sú najlepšie. Zabudnime na silný čierny čaj, kávu i mlieko.
Tradičným receptom pri rozbiehajúcej sa chrípke a pri kašli s bolesťou v prieduškách je cibuľová šťava s medom. Éterické oleje obsiahnuté v cibuli pôsobia protizápalovo a rozpúšťajú hlieny. Cibuľa ďalej obsahuje veľa zinku, vitamíny B, C, A i E, alkaloidy a éterické oleje. Nakrájame ju nadrobno, zalejeme medom a necháme stáť do druhého dňa. Pustí šťavu, ktorú užívame po lyžičkách.
Ak sa chceme vyhnúť tečúcemu nosu, bolestiam v hrdle, dusivému kašľu a teplotám, zaradíme do jedálnička surovú cibuľu, najlepšie každý deň.
Zdravie zo záhrady
Chrenový sirup
Pri rozvinutom nachladnutí ordinujeme chrenový sirup. 200 g nastrúhaného chrenu zalejeme 200 ml vlažnej prevarenej vody a necháme pol hodiny vylúhovať. Potom pridáme trochu citrónovej šťavy a medu. Užívame dve polievkové lyžice trikrát denne.
Rakytník
Nesmierne zdravé sú plody rakytníka rešetliakového. Obsahujú vitamín C (10-krát viac ako pomaranč), vitamíny A, D, F, K a vitamíny skupiny B, ďalej rutín, flavonoidy, pektín, silicu a triesloviny, organické kyseliny, železo, síru, bór, titán a zaujímavý alkaloid hyppophein (ten sa v tele premieňa na serotonín, hormón dôležitý pre celkovú vitalitu a ochranu proti depresii a nádorom).
Podrvené zrelé plody zalejeme medom a v priebehu celej zimy konzumujeme po lyžiciach. Odšťavením získame oranžovú šťavu, dosladíme ju medom a zamrazíme v menších fľašiach. Popíjame po celú zimu. Zamraziť sa dajú aj celé vetvičky rakytníka a podľa potreby ich vyberieme, necháme rozmraziť a plody zjeme alebo použijeme do smoothie.
Žerucha
Žeruchová vňať obsahuje veľké množstvo vitamínu C a je bohatá i na vitamíny B1, B2, B3, B6, K a provitamín A, z minerálnych látok obsahuje železo, vápnik, horčík, fosfor, síru, draslík. Žeruchu môžeme celoročne vysievať na vlhkú vatu na parapete.
Zázračný zázvor
Zázvorový koreň nastrúhame na malom strúhadle priamo do hrnčeka a zalejeme vriacou vodou. Po troch minútach precedíme a pijeme. Pre lepšiu chuť doladíme citrónom a medom. Ak nechceme zničiť vitamín C, ktorý citrón obsahuje, mali by sme ho pridávať až do vlažného čaju. To isté platí pre med – nikdy by nemal prísť do vriaceho nálevu.
Žuvanie zázvoru je v podstate veľmi dobrý spôsob, ako vyťažiť čo najviac účinných látok v pôvodnej forme. Zázvor umyjeme a odkrojíme malý plátok, vložíme do úst a žujeme niekoľko minút, potom vypľujeme. Malý kúsok koreňa stačí, zázvor je veľmi silný a aromatický.
Liečivé čaje nikdy nesklamú
Lipový a zázvorový čaj
Čaje číslo jeden pri prechladnutiach sú lipový a zázvorový. Oba podporujú potenie, lipa tiež pôsobí ako prírodné anestetikum, pomáha proti kŕčom, uľahčuje odkašliavanie, pôsobí proti bolestiam žalúdka a zlepšuje tvorbu žlče.
Lipový kvet nasypeme do kanvice alebo do hrnčeka a zalejeme vriacou vodou. Pijeme po 10 minútach lúhovania.
Zázvor tiež podporuje trávenie, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo, obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E a rad minerálov.
Šípkový čaj
Ako podporný prostriedok pri nachladnutí sa odporúča aj šípkový čaj. Šípky obsahujú množstvo vitamínu C, ďalej vitamíny B1, B2, K a P. Šípkový čaj upokojuje, zvyšuje obranyschopnosť, má močopudné účinky.
Receptov je niekoľko, ale pre zachovanie vitamínov sa osvedčil nasledujúci postup: Suché šípky rozdrvíme najemno a cez noc ich necháme zaliate vlažnou vodou. Jeden liter vody stačí na 30 – 40 g šípok. Druhý deň zohrejeme, ale nevaríme, precedíme cez sitko, dochutíme podľa ľubovôle a pijeme.
Šalviový výluh
Pri zápaloch hrdla sa výborne osvedčuje šalvia lekárska. Najlepšie je kloktanie šalviového výluhu niekoľkokrát denne. Príprava je jednoduchá: Dve lyžičky sušenej šalvie zalejeme vriacou vodou a po vychladnutí precedíme. Každý deň si pripravíme čerstvý výluh. Šalvia okrem iného tiež dezinfikuje ústnu dutinu a jej kloktanie sa odporúča aj pri bolestiach zubov a poraneniach v ústach.
Text: Daniela Dušková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Zdravím, viem, že asi toto fórum nie je ideálne na túto tému a zároveň je k disp…