V minulosti vraj ten, kto nosil zväzok ligurčeka, bol zahrňovaný priazňou svojich blízkych. Už staré lekárske knihy vyzdvihujú jeho silu.
Čaj z koreňov ligurčeka sa v ľudovom liečiteľstve používal odpradávna. Liečil nielen reumu a dnu, ale aj tráviace problémy, prostatu a poslúžil aj ako prírodné afrodiziakum.
Kto raz pestoval ligurček, vegetu už nekúpi
Ligurček sa používa ako náhrada vegety a maggi korenia. Chutí podobne zeleru. V gastronómii sa využívajú všetky časti ligurčeka. Spotrebovať a využiť vieme celú rastlinu, a preto je jej pestovanie vysoko ekologické a udržateľné.
Ligurček sa využíva najmä ako polievkové korenie. Vňať pridávame do polievok, omáčok, šalátov ale aj do pečenia. Plody môžeme využiť do nakladanej zeleniny a podzemky možno kandizovať. Pre svoje vlastnosti je často výťažok z koreňa súčasťou čajov či bylinných likérov.
Môžeme ho využívať v čerstvej, sušenej alebo mrazenej podobe. Keďže je veľmi silno aromatický, stačí ho do pokrmu pridávať v malom množstve. Vďačne sa kombinuje aj s inými koreninami, majoránkou, cibuľou, cesnakom.
Ako pestovať ligurček?
Ligurček (Levisticum officinale) sa pestuje bežne v záhradách ako korenie. Vytvára súkvetia malých žltých kvetov a listy má stonkové s blanitou stopkou. Ligurček dokáže dorásť do výšky až 1,5 – 2 metre. Ide o odolnú rastlinu pochádzajúcu z východného Stredozemia. Dokáže sa prispôsobiť takmer každému prostrediu, je odolný voči mrazom, ľahko prezimovateľný. Po prvých mrazoch nadzemná časť odumrie a ligurček prezimuje vďaka odolným koreňom. Celá rastlina, vrátane koreňa, silno aromaticky vonia.
Výsev semien sa odporúča na jar alebo počas neskorého leta. Semená klíčia veľmi pomaly a vyžadujú si výdatné zavlažovanie. Ligurček môžeme rozmnožovať aj delením trsov alebo koreňov. Rozdelenie koreňov ligurčeku nevadí, pri výsadbe mu však treba nechať dostatočný priestor na rast. Neodporúča sa ho sadiť na miesta, kde predtým rástli mrkvovité rastliny.
Obľubuje polotieň, ale neodmietne ani slnečné či tienisté stanovište. Pokojne ho môžete pestovať aj na balkóne. Po výsadbe z neho budeme mať radosť a úžitok niekoľko dlhých rokov.
Ligurček zbierame priebežne pred kvitnutím
Vňať ligurčeka zbierame ideálne pred kvitnutím, pretože po kvitnutí majú listy tendenciu horknúť. Ligurček kvitne od júna do augusta. Ak chcete mať z rastliny dlhšie úžitok, silné kvetné byle odstraňujte. Zaistíte si tak stále nové výhonky. Vňať sušíme pri teplotách do 35°C.
Zber koreňa
Korene ligurčeka sa zbierajú v októbri, hoci ojedinele ich môžeme vykopať i na jar. Vykopaný koreň sa očistí, naseká a usuší. Korene sa sušia pri teplotách do 35°C a uchovávajú sa v uzatvorených nádobách. Koreň ligurčeka sa nápadne podobá mrkve.
Zamrazte si ligurček do zásoby
Ligurček, ktorý nespotrebujeme, si môžeme uchovať mrazený. Celoročne tak budeme mať po ruke plnú dávku vitamínov. A hoci aróma už nebude taká výrazná, bude postačujúca a zároveň lepšia ako pri sušenej verzii.
Bylinky sa snažíme nemraziť vo vreckách, pretože mrazením získajú krehkosť a po rozmrazení sa trhajú a lámu. Ideálna forma zmrazenia ligurčeka je v nádobkách na ľad. Vňať poukladáme do nádobiek na ľad a zamrazíme. Kedykoľvek ligurček budeme potrebovať, vyberieme si ho z mrazničky a do pár minút získame plnohodnotnú bylinku.
Liečivé vlastnosti ligurčeka
- pôsobí proti nadúvaniu, odstraňuje plynatosť
- podporuje trávenie
- zvyšuje chuť do jedla
- pôsobí močopudne
- používa sa pri chorobách močových ciest
- údajne rozpúšťa močové kamene
- odporúča sa pri reumatizme a dne
- zabraňuje nadmernému poteniu
- uvoľňuje hlieny
- čistí krv
- pomáha pri strese
Ligurček obsahuje kvercetín, výnimočný flavonoid s výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Kvercetín je silnejším antioxidantom ako vitamín C, vitamín E alebo beta karotén.
Zápar z ligurčeka
Jednu čajovú lyžičku vňate necháme lúhovať 10 minút v hrnčeku horúcej vody, scedíme a pijeme v priebehu dňa. Horúci zápar možno aj inhalovať. Uvoľní dýchacie cesty a odbúra stres.
Bolia vás kĺby? Pripravte si ligurčekový kúpeľ
Dve hrste čerstvých listov ligurčeka zalejte litrom vriacej vody, nechajte minimálne 20 minút lúhovať a precedený pridajte do kúpeľa.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdravím! Na spodnej časti pňa 4-ročnej jabloni Idared,podpník M9,sa objavil od z…