Listy pripomínajú slonie uši a prinášajú šťastie. Nájdite doma miesto pre alokáziu!

  • 1 deň

Oživte interiér izbovými rastlinami ako alokázia, prezývaná aj slonie ucho. Aby sa jej darilo, kľúčové je nájsť vhodné stanovište.

Alokázia
Listy alokázie kapucňovitej pripomínajú slonie uši, z čoho vznikla aj jej prezývka „slonie ucho“. Foto: Shutterstock

Listy alokázie kapucňovitej (Alocasia cucullata) pripomínajú slonie uši, z čoho vznikla aj jej prezývka „slonie ucho“. Slon je vnímaný ako symbol šťastia, radosti i odvahy, a tak tí, ktorí vyhľadávajú rôzne talizmany, môžu siahnuť aj po tejto rastline. Či už na ne veríme, alebo nie, v interiéri pôsobí alokázia upokojujúco.

V Juhovýchodnej Ázii, odkiaľ rastlina pochádza, je tiež známa ako „Budhova ruka“. Pestuje sa v mnohých budhistických chrámoch, pretože sa verí, že jej listy privievajú šťastie, kamkoľvek rastlinu postavíme.

V divočine môže rastlina vyrásť do výšky až 7 m, ale trpasličia odroda predávaná ako interiérová rastlina zvyčajne nevyrastie oveľa vyššie ako jeden meter. Svedčí jej spoločnosť rastlín s veľkými a so zaujímavými listami, napríklad monstery.

Alokázia kapucňovitá
Alokázia pôsobí v interiéri upokojujúco. Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Ako pestovať slonie ucho

Keď pre alokáziu nájdeme vhodné stanovište, odmení nás záplavou krásnych listov. Neznáša priame slnko, ktoré ju môže spáliť. Vyhovuje jej svetlé miesto s teplotou ktorá neklesne pod 16 °C. Počas leta ju prihnojujeme hnojivom na zelené izbové rastliny podľa návodu, obvykle každé dva týždne. Substrát udržiavame stále mierne vlhký, pričom radšej zalievame menej, ale častejšie.

Počas zimného obdobia rastlina odpočíva, vtedy znížime množstvo zálievky a vynecháme hnojenie. Nepanikárime, keď mimo sezóny niektoré listy odumrú, nové sa objavia znova na jar. Nevzhľadné listy odrežeme aj so stonkou na báze rastliny.

Keď začnú korene vyrastať z drenážneho otvoru na spodku kvetináča, je čas na presadenie do o niečo väčšieho kvetináča. Vhodné obdobie na to je jar. Použijeme dobre priepustný substrát pre izbové rastliny.

Pri presádzaní môžeme nájsť malé rastliny vyrastajúce z koreňov materskej rastliny. Zľahka ich odoberieme, pričom dáme pozor, aby sme od mladej rastlinky neodtrhli všetky korienky a vysadíme. Množiť rastlinu môžeme aj pomocou koreňových odrezkov.

Pestovanie alokázie v skratke

Stanovište

Svetlé, ale mimo priameho slnka. Keď listy na novom stanovišti blednú, rastlinu presunieme na miesto, kde je menej svetla.

Starostlivosť

Pri zálievke dávame pozor, aby substrát nebol premočený, pričom sa ho však snažíme udržiavať stále vlhký. Keď je vzduch v miestnosti suchý, rastlinu rosíme každých niekoľko dní odstátou vodou. Raz za čas kvetináč pootočíme, aby sa rastlina nenakláňala na jednu stranu.

Zaujímavosť

Alokáziu umiestnime tak, aby sa k nej nedostali domáci zvierací miláčikovia a deťom vysvetlíme, aby ju neochutnávali. Obsahuje totiž jedovaté a dráždivé kryštáliky šťaveľanu vápenatého.

Ako získame nové rastliny

1. Odstrihneme odrezky z koreňov

Alokáziu vyberieme z kvetináča. Ostrými nožnicami odrezávame z hrubších mäsitých koreňov odrezky dlhé približne 10 cm.

Odobratie odrezkov z koreňov alokázie na rozmnoženie
Foto: Jason Ingram/Gardener´s World

2. Položíme na substrát

Zmiešame kompost s perlitom v pomere 7 : 3 a nasypeme do nízkej plastovej nádoby. Odrezky položíme na substrát vo vzdialenosti približne 2 cm od seba.

Poukladanie odrezkov alokázie na pripravený substrát
Foto: Jason Ingram/Gardener´s World

3. Zasypeme a zalejeme

Zasypeme tenkou vrstvou vytvoreného substrátu, poriadne zalejeme a umiestnime na teplé svetlé miesto mimo priameho slnka. Udržiavame vlhké. Nové rastlinky by mohli začať pučať o približne 4 až 6 týždňov.

Zasypanie odrezkov alokázie substrátom
Foto: Jason Ingram/Gardener´s World

Galéria k článku

Text: Miranda Janatka
Foto: Gardener´s World (Sarah Cuttle, Jason Ingram), isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč