Mikrobylinky sú skvelou zásobárňou rýchlo dopestovaných vitamínov najmä počas zimných mesiacov. Ako na to?
Mikrobylinky a klíčky sú na okennom parapete akýmsi malým zázrakom, prinášajúcim svieže a čerstvé chute v ročnom období, keď nie je v záhrade veľmi čo zberať. Šťavnaté a často aj chrumkavé ich pridávame do sendvičov, omáčok, polievok, na chlebík, mäso aj do šalátov.
Mikrobylinky sú vlastne veľmi mladé sadeničky, ktoré konzumujeme už niekoľko dní po výseve. Hoci ide o drobné rastlinky, ich chuť je intenzívna – od korenistej horčičnej (napríklad horčica a rukola) až po orientálnu (napríklad mizuna). Keď sa ich naučíme pestovať, čo vôbec nie je ťažké, objavíme široký priestor na experimentovanie z hľadiska druhov i chutí.
Aby sme ich mohli zberať nepretržite, vysievame nahusto každý týždeň až dva do nízkej nádobky (misky), ktorú naplníme vrstvou vlhkého substrátu s hrúbkou cca 2 cm. Namiesto substrátu môžeme použiť mokrú vatu. Dáme ich na slnečný parapet. Vodu dopĺňame priebežne a v malých množstvách. Keď výhonky dosiahnu 3 – 5 cm, zberáme ich strihaním tesne nad substrátom, a to vždy len také množstvo, aké práve spotrebujeme. Alternatívou k slnečnému parapetu je pestovanie v temperovanom skleníku, kde budú rastlinky pevnejšie, keďže je tam viac svetla, ale zrejme porastú aj pomalšie, lebo je v ňom chladnejšie ako v interiéri.
Ako pestovať mikrobylinky
Ak sme niekedy pred veľkonočnými sviatkami pestovali žeruchu v škrupinách od vajíčka, určite vieme, aké je to rýchle a jednoduché. Žerucha však zďaleka nie je jediná možnosť, do úvahy prichádzajú repy, kapustoviny, ázijské zeleniny a korenisté šalátové zmesi.
Všetky rýchlo rastú a dajú sa zbierať ako semenáčiky ešte skôr, ako im narastú prvé pravé listy. Vyhľadávajú ich šéfkuchári pre ich intenzívnu chuť a sú neodmysliteľnou súčasťou dnešnej modernej kuchyne. Používajú sa i na dozdobenie jedál, ale aj do jedál pripravovaných na woku.
Podobne ako klíčky sa dajú pestovať celoročne. Na rozdiel od nich potrebujú viac svetla, pričom im stačí aj okenný parapet a potrebujú niekoľko dní navyše, kým dorastú do zberovej veľkosti.
1. Pripravíme si substrát a nahusto rozsypeme semená
Do plytkej misky nasypeme nízku vrstvu substrátu. Zalejeme ho vodou a počkáme, kým dobre nasiakne. Semená pomerne nahusto rozsypeme po povrchu a zľahka zasypeme substrátom. Ak vysievame naraz niekoľko druhov do niekoľkých nádobiek, každú z nich si označíme.
2. Udržiavame substrát vlhký a výhonky zbierame o pár dní
Nádobky s vysiatymi semienkami položíme na parapet slnečného okna, samozrejme, zvnútra. Substrát nesmieme nechať vyschnúť, inak vyschnú aj klíčiace semienka, na druhej strane státie vo vode je druhý nevhodný extrém. Semienka vyklíčia o pár dní, a keď budú prvé klíčne lístky pekne otvorené, môžeme začať so zberom. Odstrihávame ich obyčajnými nožnicami tesne nad substrátom, vždy len toľko, koľko práve spotrebujeme. Po odstránení výhonkov už semená znovu nevyklíčia, preto každých pár dní vysievame ďalšiu várku.
Druhy rastlín, ktoré sa dajú použiť ako mikrobylinky
Červená horčica
Dni do zberu: cca 4
Spôsob použitia: Chuť je silná a korenistá, podobná chrenovej omáčky. Je vhodná k mäsu, najmä hovädziemu, a k údeninám.
Hrachové výhonky
Dni do zberu: cca 6
Spôsob použitia: Sú chutné, so sladkastou chuťou pripomínajúcou mladé surové hráškové struky. Na výsev možno použiť akúkoľvek hrachovú odrodu.
Čínska kapusta
Dni do zberu: cca 7
Spôsob použitia: Má sladkastú a jemnú chuť. Výborne ochutí napríklad jedlá pripravované vo woku alebo ňou môžeme nahradiť kapustu v známom šaláte Coleslaw.
Rukola
Dni do zberu: cca 6
Spôsob použitia: Má ľahkú korenistú chuť. Používa sa na „okorenenie“ šalátov alebo ako náplň do pita chlebov či tortíl.
Mizuna
Dni do zberu: cca 4
Spôsob použitia: Je jemne aromatická, s orientálnou príchuťou. Používa sa najmä ako doplnok do čínskych jedál, napríklad do rezancov či jedál z woku.
Text: Gardener´s World
Foto: isifa/Shutterstock, Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada
Mam velmi rada por - do salatov namiesto cibule atd. Len neviem ako ho pestovat,…