Čo si pod týmto pojmom predstaviť. Väčšina ľudí sa stretla s „klíčkami“ v súvislosti s moderným a zdravým spôsobom stravovania.
Jedná sa o vyklíčené semená, ktoré obsahujú prvotný korienok – radikulu a základ nadzemnej časti rastliny – hypokotyl. Konzumujú sa celé ako veľmi koncentrovaný zdroj dôležitých živín.
Mikrogreeny, ktoré môžeme označiť za starších súrodencov klíčkov, sa pestujú na pôde alebo inej vhodnej podložke, rastú o niekoľko dní dlhšie a konzumuje sa len nadzemná časť mladučkých rastlín s výškou 7 – 10 cm. Semená sú vysiate veľmi husto v porovnaní s bežným pestovaním zeleniny.
Často sa nazývajú „superpotravina“, pretože obsahujú oveľa viac vitamínov a živín ako dospelé rastliny. Sú skvelým doplnkom sendvičov, šalátov a mnohých ďalších jedál. Predstavujú ideálny spôsob na dodanie vitamínov a posilnenie imunity hlavne v zimnom období a ľahko ich vypestujeme aj v domácich podmienkach.
Paleta rastlín, ktoré môžeme pestovať ako mikrogreeny, je veľmi široká: žerucha, rukola, reďkovka, ľan, horčica, fenikel, brokolica, šošovica, hrach, niektoré druhy fazule, kapusta, zeler, slnečnica, pór, šalát, cvikla, koriander, fenikel, ale aj pažítka, bazalka, medovka, mäta, kôpor, prípadne kapucínka, senovka a ďalšie.
Veľmi jednoduchý postup pestovania
Výsevný substrát nasypeme do kvetináča s priemerom cca 9 cm, do výšky 1 cm pod vrchný okraj. Substrát zatlačíme tak, aby klesol 2 cm pod vrchný okraj, polejeme vodou a po vsiaknutí položíme na povrch výsevný disk. Zasypeme preosiatym výsevným substrátom cca 3mm a opäť mierne zatlačíme. Kvetináč po výseve zakryjeme na 3 dni priesvitným plastovým krytom. Nezabudneme denne opatrne polievať.
Semienka po 7 – 10 dňoch vyrastú do výšky 7 – 10 cm, kedy môžeme ostrihať nadzemnú časť a konzumovať.
Ak nám takéto vitamíny zachutia, hneď môžeme založiť nový výsev a spestriť si svoje jedlá kedykoľvek chceme.
Zdroj: SEDOS, s.r.o.
Je niekto alergický na niektoré rastliny v záhrade?