Už ste ochutnali morušu? Plody sú podľa druhu a odrody biele, žltkasté, fialové až takmer čierne a výrazne sladké. Pozvoľna opadávajú, preto strom nevysádzame k terase a iným spevnených plochám.
Výživová hodnota
Obsahuje sacharidy, malé množstvo bielkovín, vitamíny (C, E, skupina B), betakarotén. Intenzívna farebnosť svedčí o množstve liečivých antokyánov.
Ako ju pestovať
Moruša, strom alebo vyšší ker, pochádza z Ázie a niekoľko storočí sa pestuje aj v Európe. Páči sa jej predovšetkým v teplých vinohradníckych oblastiach. Vysádzame ju ideálne na jar do priepustnej, stredne vápenatej, nezamokrenej pôdy. V dospelosti má pomerne mohutný koreňový systém, ktorý odolá suchu pri vyššej spodnej vode.
Množí sa odrezkami, potápaním, odkopkami, ale najmä očkovaním alebo štepením do semenáčov. Na rez nie je náročná, koruny pestujeme ako kotlovité alebo voľné, môžeme ich podľa potreby presvetľovať. Po zbere úrody v auguste dobre znáša i hlbší zmladzovací rez. Stromy sú vďačné za prihnojenie obohateným kompostom aspoň každé tri roky. Dožívajú sa pomerne vysokého veku.
Zber
Zbierame jednotlivo alebo striasaním na netkanú textíliu položenú pod strom. Dospelý strom urodí 100 – 200 kg ovocia.
Prečítajte si tiež: Všetko o pestovaní liečivých drevín
Uskladnenie
Šťavnaté a mäkké plody jeme a spracúvame čo najskôr. Robia sa z nich šťavy, mušty, vína, marmelády, a to buď jednozložkové, alebo s iným ovocím. Mrazia sa, sušia sa.
3 spôsoby, ako spracovať morušu
Traduje sa, že chladená šťava z plodov moruše je výborným osviežujúcim stimulátorom nahrádzajúcim dokonca aj kávu.
Nanuk
Šťavu zahustíme mletými orechmi, vlejeme do formičiek, zmrazíme.
Morušový džem
Šťavu bez cukru alebo osladenú hroznovou šťavou zahustíme varom. Nalejeme do čistých pohárov, zaviečkujeme.
Moruše v alkohole
Plody vložíme do skleneného pohára, presypeme trochou cukru. Zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme postáť.
Naša voľba odrôd
- Moruša biela, v. × š. cca 10 – 15 m ×10 m, biely, žltkastý až fialkastý plod dlhý 1 – 2,5 cm
- Moruša biela ,Pendula‘ – previsnutá, výška podľa zaštepenia
- Moruša čierna, v. × š. cca 10 m × 15 m, plod dlhý 2 – 3 cm
Viete, že…
… nebyť moruše, nepoznali by sme hodváb? Číňania kŕmili húsenice hodvábnika morušového listami moruší, ktoré priadli do kokónov hodvábne vlákno. Plody moruše pomáhajú pri horúčke, zápaloch hrdla, zápche, liečbe srdcových a cievnych chorôb. Listy v čaji pôsobia ako antidiabetikum pri cukrovke II. typu, podporujú činnosť pankreasu.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ktora odroda moruse zarodi najskor? Pocula som, ze ked zasadim morusu, plodov sa…