Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Zádušník brečtanovitý. Ľahko sa šíriaca bylinka. Vytvára fialové koberce v kombinácii so zelenými a hornými mladými až bordovými lístkami s pekným srdiečkovým tvarom.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Nie je to obyčajná burina. Je to liečivá bylinka a chutná korenina. Používať sa dá celá čerstvá kvitnúca vňať a rovnako dobre poslúži aj sušená.

Zádušník brečtanový

Zber

Zádušník zbierame tak, aby sme nevytrhávali korienky. Ideálne strihneme nožnicami alebo oddelíme vrchnú zbieranú vňať medzi nechtami. Kvitne od apríla približne do júna. Listy sa môžu zbierať aj po odkvitnutí len nebudú také nápadné ako teraz, keď žiari rastlina na fialovo.

Zádušník brečtanovitý


Zbiera sa ideálne za suchého počasia v skorom popoludní. To platí, pokiaľ sa chystáte rastlinu sušiť. Pokiaľ ňou idete za čerstva koreniť, vtedy to je jedno. Hoci aj za dažďa alebo za rannej rosy.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Korenina

Zádušník sa teraz priam tlačí do pozornosti, aby sme ho využili. Zoznámte sa, privoňajte, ochutnajte.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Jeho chuť je špecifická, ale myslím, že lahodná. Je výrazný, jemne horkastý, no v tom príjemnom horkom spektre, zároveň svieži akoby okolo neho prešla mäta. Ak ho použijete ako zelené čerstvé korenie, určite v jedle nezanikne a trúfam si tvrdiť, že jeho použitie neoľutujete.

Zádušník brečtanovitý

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Ako začať? Skúste ho využiť tam, kde sa bežne dáva petržlenová vňať. Stačí nasekať a posypať na záver prípravy jedla resp. len aktuálnu porciu na tanieri. Výborne doplní akýkoľvek šalát, osvieži klasickú praženicu. Poteší sa mu bylinkové maslo aj pomazánky. Dekorácia na cestoviny, rizoto či krémové polievky.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Na fotke to vyzerá akoby bola celá polievka z kvetov, môžete to skúsiť, ale táto je z fialovej kapusty, zemiakov a petržlenu. Práve čerstvý zádušník jej jemnú chuť vhodne okorenil.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Hodí sa však aj k mäsu a výborne obohatí suroviny, ktoré sa zvyknú výraznejšie ochucovať ako napríklad neúdené tofu, patizón či baklažán.

Liečivé účinky

Zádušník je účinný najmä pri dvoch skupinách ochorení. Zažívanie a ochorenia dýchacích ciest. Čaj sa pije pri žalúdočných a vylučovacích ťažkostiach či pri hnačkách.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Rovnako dobre poslúži pri pľúcnych ochoreniach. Pomáha uvoľňovať hlieny. Čaj sa robí klasicky. Stačí vylúhovať sušenú vňať a piť 2 x denne. Čistí pečeň, pri dlhodobom pití rozpúšťa žlčové aj močové kamene.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Dá sa z neho spraviť aj sirup, účinný pri záchvatoch kašľa. Postačí spraviť silnejší macerát zo sušenej bylinky, lúhovať 24 hodín a do scedeného výluhu pridať toľko gramov cukru, koľko je mililitrov vody. Rozpustiť, priviesť k varu, nafľaškovať.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Ako ho rozoznáte?

Občas si ho ľudia mýlia so zbehovcom plazivým. Nie že by boli rastliny zameniteľné, no rastú v podobnom čase, majú podobnú farbu, obe sú jedlé a liečivé a tak sa skôr popletú názvy.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Zbehovec má ale úplne iný typ rastu kvetu a je celý mohutnejší, rastie skôr vztýčene. Naopak zádušník o trochu viac plazivo, preto sa to ľúbi popliesť. Často rastú na tom istom stanovisku.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Samotný zádušník má viacero podôb. Na lúkach, v tôňach, pri potoku, zakaždým môže pôsobiť trochu inak, mať iný odtieň zelenej na listoch a inú veľkosť.

Na túto burinu sa nehnevajte, radšej ju ochutnajte

Podstatný je kvet, tvar listu a typická vôňa a chuť. Na fotke sú zádušníky odtrhnuté v rovnakom čase na miestach vzdialených asi 40 metrov. Väčší bol na kraji lesa, menší z otvoreného priestranstva lúky.

Zádušník brečtanový

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Najnovšie diskusie