Najsilnejšia ekologická zbraň proti voškám? Výluh a zákvas zo žihľavy!

Pestovanie okrasných alebo úžitkových rastlín s uplatnením ekologických princípov je stále viac v kurze. Nečudo, veď vďaka nim neohrozujeme ani svoje zdravie, ani život hmyzu, napríklad včiel.

Prírodný postrek proti voškám z výluhu a zákvasu zo žihľavy
Aj doma si vieme vyrobiť hnojivá či postreky, a to s využitím bežne dostupných rastlín či burín. Foto: Shutterstock

Snahou mnohých z nás je čo najmenej používať v záhrade chemické prípravky. Hnojivá, postreky a rôzne stimulačné prípravky sa snažíme nahrádzať prípravkami na biologickej báze. Záhrada a celkovo životné prostredie tak trpia menej. Ponuka týchto prípravkov je každoročne širšia.

Aj doma si však vieme vyrobiť hnojivá či postreky, a to s využitím bežne dostupných rastlinných surovín. Existuje na to množstvo viac či menej osvedčených receptov a postupov.

Pŕhľava je na výrobu postreku proti voškám ideálna

Využiť môžeme napríklad pŕhľavu. Nájdeme ju v záhradách pri chalupe a pod lesom, najmä v tých menej udržiavaných. Za jej zberom sa však môžeme vybrať aj do prírody.

Keďže pŕhli, vyzbrojíme sa rukavicami a nazbierame jej asi 1 kg. Po zbere ju čo najrýchlejšie spracujeme. Okrem čerstvej môžeme využiť aj sušenú formu, ale môže byť menej účinná. Dá sa z nej pripraviť výluh alebo zákvas.

Ako si vyrobiť postrek a hnojivo zo žihľavy

1. Nazbierame vňať

Mladú vňať pŕhľavy zberáme v záhrade alebo v prírode v dňoch, keď je pod mrakom. Použijeme rukavice.

Zber žihľavy
Foto: Daniel Košťál

2. Pripravíme si potrebné množstvo

Na výrobu výluhu, ale aj zákvasu postačí asi kilogram čerstvej vňate, netreba viac.

Čerstvá vňať žihľavy
Foto: Daniel Košťál

3. Nasekáme nadrobno

Vňať pred zaliatím vodou nasekáme nožom nadrobno alebo v rukaviciach natrháme na menšie časti.

Krájanie žihľavy
Foto: Daniel Košťál

4. Vložíme do nádoby

Upravenú vňať vložíme do nádoby, plastového či plechového suda s objemom aspoň 15 litrov.

Nakrájané vňate žihľavy
Foto: Daniel Košťál

5. Zalejeme vodou

Vňať zalejeme 10 litrami (ideálne) dažďovej vody. Nádobu umiestnime do polotieňa. Výluh nesmie začať kvasiť.

Príprava žihľavového výluhu
Foto: Daniel Košťál

6. Scedíme cez sito

Po asi 24 hodinách obsah nádoby precedíme cez sito. Vylúhovanú vňať vyhodíme na kompost.

Príprava žihľavového výluhu
Foto: Daniel Košťál

7. Ošetríme nižšie rastliny zálievkou

Výluh vyčistený od nečistôt prelejeme do krhly. Zálievkou ošetríme porast nižších rastlín napadnutých voškami.

Zálievka zo žihľavy
Foto: Daniel Košťál

8. Nalejeme do postrekovača

Výluh precedený cez drobné sitko nalejeme do postrekovača a použijeme proti voškám, napríklad i na fazuli.

Žihľavový postrek
Foto: Daniel Košťál

Dobré rady

Rýchlo získaný výluh

Výluh získame rýchlejšie, v podstate stačí čerstvo nazberanú vňať posekať, dať do nádoby a zaliať cca 10 l vody. Optimálny čas je najviac 24 hodín. Potom všetko precedíme a priamo aplikujeme, napríklad na rastliny napadnuté voškami.

Zákvas

Výroba zákvasu je trochu náročnejšia, no v porovnaní s výluhom je i účinnejší. Nádobu, ideálne plastovú, naplníme do asi dvoch tretín nasekanou pŕhľavou a zalejeme cca 10 l dažďovej vody. Nádobu čiastočne zakryjeme, umiestnime ju na slnečné miesto či do polotieňa a občas premiešame.

Po asi 15 dňoch je zákvas hotový. Precedíme ho cez sitko. Kým ho však použijeme v záhrade, musíme ho zriediť vodou. Ak ho zriedime v pomere 1 : 10, čiže 1 diel zákvasu a 10 dielov vody, získame hnojivo určené na hnojivú zálievku. Ak ho zriedime v pomere 1 : 20, získame postrek proti voškám na prírodnej báze.

Rastlinná ochrana

Žihľava nie je zďaleka jediná rastlina vhodná na výrobu ekologických postrekov. Využiť môžeme ďalšie druhy, dokonca buriny, ktorých by ste sa aj tak zbavili.

Príkladom je palina pravá, ktorá účinkuje proti mravcom a húseniciam, alebo lopúch väčší proti húseniciam. Okrem toho môžeme využiť aj okrasné rastliny, napríklad aksamietnicu. Vytrhneme ju, vysušíme a zalejeme vodou, vylúhujeme a následne aplikujeme proti voškám.

Galéria k článku

Text: Daniel Koštál
Foto: Daniel Košťál, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku