Existuje niekoľko postupov a metód, ako zakoreňovať odrezky. Svoju úlohu v tom zohráva aj konkrétna povaha odrezkov. Niekedy sa odporúča použiť zakoreňovací stimulátor, zakúpiť sa dajú gélové i práškové.
Popri priemyselnej výrobe nám však dáva jednoduchú a dostupnú možnosť aj príroda. Možno ste si všimli, že rôzne druhy vŕby zakoreňujú s veľkou ľahkosťou a rýchlo. Túto vlastnosť môžeme využiť aj pri výrobe nášho domáceho zakoreňovacieho stimulátora.
Ako si vyrobiť domáci zakoreňovací stimulátor
1. Nastrihanie vŕbových vetvičiek
Nastriháme si mladé vetvičky vŕby (priemer vetvičiek by mal byť do 1 cm) na paličky dlhé tak, aby sa nám s nimi dobre manipulovalo.
2. Štiepanie vetvičiek
Odrezky naštiepame nožom po dĺžke, čím maximalizujeme plochu kontaktu s vodou, do ktorej ich vložíme.
3. Hotový zakoreňovač
Po 48 hodinách môžeme konáriky vybrať a v získanej tekutine by sme mali mať rozptýlené fytohormóny, ktoré podporia zakoreňovanie našich odrezkov.
4. Uskladnenie
Roztok môžeme uskladniť v chladničke, je vhodné ho do 4 týždňov spotrebovať. Priamo do takto získanej vody môžeme dať zakoreňovať odrezky, alebo ňou zalievať perlit, ak zakoreňujeme v ňom.
Vŕbové konáriky pôsobia uvoľňovaním svojich chemických elementov podobne ako striebro, vytvárajú tak tzv. „živú vodu“, ktorá sa rýchlo neskazí. Táto vlastnosť nám pomáha pri zakoreňovaní tým, že potláča sklon odrezkov k hnilobe.
Akú vŕbu použiť?
Použiť môžeme akýkoľvek druh vŕby, prednosť môžeme dať divo rastúcim, nešľachteným druhom. Práve u nich je vyššia šanca na získanie významnejšej koncentrácie žiaducich fytohormónov.
Text: Martin Kohútek
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdravím! Na spodnej časti pňa 4-ročnej jabloni Idared,podpník M9,sa objavil od z…