Varenie, pečenie i grilovanie s čerstvými bylinkami prinesie do kuchyne nové a intenzívnejšie vône aj chute. Pestovať sa dajú v záhrade, na terase a nie je pre ne malý žiaden balkón.
Hoci sa dnes bylinky už bežne predávajú v kvetináčoch alebo vo zväzkoch v supermarketoch, opakovaný nákup nie je lacná záležitosť. Namiesto toho sa viac oplatí investovať do kúpy semienok alebo kúpenú rastlinu vysadiť a pestovať ďalej.
Aby sme mali takmer kedykoľvek k dispozícii čerstvé bylinky, nemusíme ani vlastniť záhradu, postačí aj balkón alebo terasa. Tieto všestranné bylinky potrebujú na úspešný rast naozaj málo. Na každé miesto nájdeme osvedčené druhy – od slnečnej terasy cez pritienený balkón až po kvetináče na okennom parapete. Inšpirujte sa tromi voňavými bylinkovými kombináciami rastlín pre rôznorodé stanovištia.
Slnečné a teplé stanovište
- rozmarín, purpurová šalvia, saturejka
Krovité drevité bylinky milujú priepustné štrkové stanovištia vystavené celodennému slnku. Teplo uvoľňuje ich esenciálne oleje, a tak možno tento kvetináč naozaj označiť za voňavý.
Pestovanie
Substrát alebo preosiaty kompost zmiešame s drobným štrkom či kamennou drvinou v pomere 2 : 1, čo zabezpečí výbornú drenáž. Tieto rastliny totiž neznášajú premokrenie. Zalievame ich podľa potreby, môže stačiť aj dvakrát za týždeň, častejšie počas horúceho a suchého obdobia. Po odkvitnutí skrátime rastlinám stonky asi o tretinu, udržíme ich tak kompaktné.
Šalviu a rozmarín môžeme po niekoľkých sezónach v kvetináči vysadiť aj von na záhon. Rozmarín prezimuje aj vonku na chránenom stanovišti, podmienkou je mierna zima. Obe rastliny sa dajú ľahko rozmnožiť pomocou odrezkov, a tak môžeme opäť pokračovať v ich pestovaní v kvetináči.
Využitie v kuchyni
Všetky tieto bylinky majú intenzívnu chuť. Sú vždyzelené, a tak ich čerstvé môžeme používať celoročne. Vetvičky korenistej saturejky vylepšujú chuť strukovín a nákypov, kým lístky šalvie pridávajú dymovú príchuť bravčovému mäsu. Skvelé sú i v cestovinách. Niekoľko výhonkov rozmarínu pridaných do grilovanej či pečenej zeleniny vyzdvihne jej chuť. Výborne ale ochutí i hydinové mäso.
Pri pestovaní stredomorských byliniek pridáme do kompostu či substrátu kamennú drvinu alebo vermikulit.
Chladnejšie a exponované stanovište
- štiav krvavý, materina dúška, krvavec menší
Plazivým bylinkám a druhom s pevnejšími listami sa darí na exponovaných miestach aj v chladnejších oblastiach. Sú nenáročné a ľahké na pestovanie.
Pestovanie
Na vlhký kompost rozsypeme niekoľko semienok krvavca menšieho a štiavu krvavého. Po vzídení rastliniek tie najslabšie odstránime. Ponechané rastliny majú byť od seba vzdialené 10 cm. Namiesto výsevu si ale môžeme zakúpiť i hotové sadenice. Všetky tri druhy sú pomerne odolné proti suchu, no listy krvavca i štiavu vplyvom sucha trochu hrubnú, preto im v kvetináči doprajeme pravidelnú zálievku. Keď odkvitne materina dúška, ostriháme ju.
Využitie v kuchyni
Štiav i krvavec zberáme od jari do jesene. Štiav má príchuť citróna, krvavec príchuť uhorky a je aj horkastý. Do šalátov odtrhávame alebo odstrihávame najmladšie lístky. Zo štiavu môžeme uvariť polievku. Výrazne aromatickú vždyzelenú materinu dúšku zberáme celoročne a používame do čaju alebo nasekanú do cestovinových omáčok.
Tienistý kút
- medovka, čokoládová mäta, petržlen
Na miestach, kde je slnečné žiarenie obmedzené, vyberieme bylinky s jemnejšími listami, ktoré by inak mohlo slnko ľahko spáliť. Najlepšie sa im darí v kyprom, skôr vlhkom a na živiny bohatom substráte alebo v komposte.
Pestovanie
Priamo do kvetináča sa dá skoro na jar vysievať petržlen. Musíme byť trpezliví, trvá pomerne dlho, než vyklíči. Namiesto výsevu však môžeme kúpiť jeho mladé sadenice, rovnako ako to urobíme pri ostatných bylinkách. Ďalší rok na jar zrežeme všetky stonky nad substrátom. Mätu aj medovku vyberieme a rozdelíme na dva až tri trsy. Najväčší trs vysadíme naspäť do kvetináča. Takto ostanú bylinky pevné a kompaktné. Substrát v nádobe udržiavame vlhký. Petržlen je dvojročná rastlina, nasledujúci rok pôjde do kvetu, preto ho na pestovanie vňate každý rok vymeníme.
Využitie v kuchyni
Táto zostava rastlín poskytne počas sezóny veľa sviežich listov. Chuť „čokoládovej“ mäty pripomína čokoládu After Eight mints. Nasekané lístky pridávame do domácej zmrzliny alebo horúcej čokolády. Mladé lístky medovky dodajú citrusovú chuť ovocným dezertom, prípadne ich môžeme zaliať vriacou vodou a pripraviť si čaj. Mierne horkastá chuť petržlenu zase svedčí rybám a rôznym šalátom.
Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte, Vietem mi prosím poradiť čo je toto za bylinku? Múdre aplikácie vravia,…