Nový ovocný druh do svojej záhrady? Vyberte si z menej známych ovocnín

Popri základných ovocných druhoch sa v sortimente záhradných centier nachádza aj veľké množstvo menej známych ovocných druhov. Tie sú zväčša nenáročné na pestovanie a atraktívne dopĺňajú pestovaný sortiment.

Nový ovocný druh do svojej záhrady? Vyberte si z menej známych ovocnín

Kyslomilné krovité druhy

Čučoriedky

Záhradné alebo tiež kanadské čučoriedky sú kry dorastajúce do výšky 1,5 až 2 m (v závislosti od konkrétnej odrody).

Čučoriedky

Sú pomerne nenáročné na pestovanie, treba im však zabezpečiť kyslú pôdu a následné kyslé hnojenie. Rovnako je potrebné kry pravidelne zalievať, čím predídete schnutiu listov a zabezpečíte vysoké úrody. V záhradách sa čučoriedky pestujú bez použitia chemických prípravkov. Plodom je typická bobuľa tmavomodrej farby s charakteristickou vynikajúcou chuťou. Plody sú nutrične mimoriadne hodnotné a vhodné na všestranné spracovanie.

Brusnice

Brusnice tvoria nízke stále zelené kry, ktoré dorastajú do výšky asi 30 cm. Jednotlivé sadenice vytvárajú veľké množstvo koreňových výmladkov, vďaka ktorým brusnice vytvárajú zapojené porasty. Rovnako ako čučoriedky vyžadujú kyslú pôdu a kyslé hnojenie.

Brusnice

Brusnice sú citlivé na premokrenie pôdy, preto je vhodné pestovať ich v nádobách alebo vyvýšených hrobčekoch. Plodom sú menšie bobule červenej farby, ktoré dozrievajú ročne v dvoch rastových vlnách. Brusnicové kompóty sú vynikajúce najmä k divine alebo sviečkovej omáčke. Plody sa tiež často sušia.

Kľukva

Kľukva tvorí polokry s veľmi dlhými výhonmi, ktoré sú plazivé. Vytvárajú tak zapojený kobercovitý porast, ktorý je vysoký iba niekoľko centimetrov. Pestujú sa buď sólo, alebo ako vďačný podrast pod čučoriedky či rododendrony.

Kľukva

Počas roka vyžadujú veľa vody, preto je potrebné im pravidelne dopriať bohatú zálievku. Plodom je červená lesklá bobuľa, ktorá dosahuje väčšiu veľkosť ako brusnica. Dorastá na vzpriamených stonkách, ktoré vyrastajú nad úrovňou „koberca“. Plody sú chutné a majú podobné využitie ako brusnice.

Krovité druhy

Zemolez kamčatský

Kry zemolezu dorastajú do výšky asi 1,5 m. Sú veľmi husté, preto je potrebné ich pravidelným rezom presvetľovať. Sú veľmi nenáročné na polohu, starostlivosť, výživu i ochranu, pestujú sa bez chemickej ochrany.

Zemolez kamčatský

Plodom je šťavnatá modrá bobuľa s valcovitým tvarom, ktorá dorastá do veľkosti 2 až 4 cm. Výhodou zemolezu je najmä veľmi skorý vstup do plodnosti. Tá je už v máji, vďaka čomu je to u nás prvý dozrievajúci ovocný druh.

Rakytník rešetliakovitý

Ide o nutrične jeden z najhodnotnejších ovocných druhov. Rastie vo forme kra, ktorý dorastá do výšky niekoľkých metrov. Kry sú veľmi husté, vyžadujú preto pravidelný rez.

Rakytník

Väčšina odrôd má tŕnité výhony, dnes však existujú už aj beztŕnne odrody. Plodom je malá kôstkovica oranžovej až červenej farby, ktorá je zväčša veľmi kyslá. Bobule vynikajú najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je druhý najvyšší spomedzi všetkých ovocných druhov. Rakytník sa pestuje bez chemickej ochrany.

Dulovec

Patrí k pomerne novým ovocným druhom. U nás sa dulovce pestovali vždy ako okrasné druhy, až pomerne nedávno sa začali využívať ako kultúrny ovocný druh.

Dulovec

Tvorí nižšie kry dorastajúce do výšky necelého metra. Plody sú žlté malvice silno pripomínajúce plody dule, od ktorej sa líšia menšou veľkosťou. Zberajú sa v jesennom období a sú určené prevažne na spracovanie. Dulovec sa pestuje bez chemickej ochrany.

Kustovnica čínska

Ovocný druh ľudovo známy ako goji. Pochádza z Nepálu a za zmienku stojí skutočnosť, že v oblasti jeho pôvodu sa ľudia dožívajú najvyššieho priemerného veku na Zemi.

Kustovnica čínska

Kustovnica vytvára intenzívne rastúce kry, ktoré je potrebné každoročne rezom regulovať. V systéme jej pestovania je dôležitý aj skorý letný rez, ktorý urýchľuje a najmä zvyšuje plodnosť. Plodom sú oranžové alebo červené bobule pripomínajúce čili papričky, ktoré sa používajú najmä na sušenie.

Arónia čiernoplodá

Ker nazývaný aj čierna jarabina vzhľadom na podobnosť plodov. Tvorí kry dorastajúce do výšky asi 2 m. Sú veľmi nenáročné na pestovanie, v záhradách rastú prakticky samy. Ich listy sa v jesennom období sfarbujú do purpurova, vďaka čomu sa často využívajú aj v okrasných výsadbách.

Arónia

Plody čiernej farby rastú v okolíkových súplodiach, kry sú veľmi úrodné. Využitie plodov je na najrôznejšie spracovanie, popri vysokom podiele farbív obsahujú veľké množstvo liečivých a nutrične cenných látok.

Muchovník

Pomerne nový ovocný druh pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Často sa uvádza pod názvami ako aljašská či indiánska čučoriedka alebo tiež saskatonberry.

Muchovník

Kry dorastajú do niekoľkých metrov, v záhradách sa však bežne pestujú do výšky 2 – 2,5 m. Na rez reagujú veľmi dobre, preto s ich tvarovaním nie je problém. Plody sú modré bobule pripomínajúce čučoriedky. Dorastajú v menších strapčekoch, ktoré zberáme začiatkom leta. Sú veľmi úrodné a všestranne spracovateľné. Muchovník sa pestuje bez chemickej ochrany.

Drieň

Patrí medzi naše domáce ovocné druhy. V záhradách sa pestujú prevažne jeho kultúrne odrody, ktoré vynikajú väčšími plodmi v porovnaní s divorastúcimi formami. Driene pestujeme v záhradách prevažne vo forme nižšieho kra. Veľmi rýchlo vstupuje do plodnosti.

Drieň

Plodom sú žiarivo červené kôstkovice s veľkosťou niekoľkých centimetrov, ktoré vo svojom strede obsahujú jednu menšiu kôstku. Sú sladké a najlepšie chutia po úplnom dozretí. Konzumujú sa v čerstvom stave, vyrábajú sa však z nich tiež atraktívne výrobky, napríklad známy destilát.

Ruža plodová

Vytvára kry s veľkosťou asi 1,5 m. Zväčša sa pestuje solitérne, dajú sa však z nej vytvoriť aj zapojené porasty či živé ploty. Je absolútne nenáročná na pestovanie, pestuje sa bez chemickej ochrany. Vďaka tŕnitým výhonom sa podobne ako všetky ostatné ruže neodporúča na pestovanie v blízkosti, kde sa hrajú deti.

Ruža plodová

Kry plodia plody nazývané šípky, ktoré sa od divorastúcich druhov líšia svojou niekoľkonásobnou veľkosťou. Plody sú veľmi dužinaté a široko upotrebiteľné. Plody majú najvyšší obsah vitamínu C zo všetkých ovocných druhov. Ten dosahuje až 1 250 mg/100g čerstvých plodov.

Stromy

Mišpuľa

Patrí k najdlhšie pestovaným menej známym ovocninám u nás. Vytvára väčšie kry alebo menšie stromy, ktorých vzrast možno prirovnať k iným jadrovinám. Stromy veľmi skoro vstupujú do plodnosti a sú veľmi úrodné.

Mišpuľa

Plodom je malvica veľká asi 4 – 5 cm, ktorá má charakteristický exoticky pôsobiaci vzhľad. Plody sú v čerstvom stave nejedlé, na to, aby boli konzumovateľné, je potrebné, aby vymrzli. Mráz spôsobí ich typické zhniličkovanie a plody sa stanú príjemne sladkými, ktoré sa využívajú na rôznorodé spracovanie.

Dula

Dula patrí medzi veľmi atraktívne ovocné druhy, jej rozšírenie je však napriek tomu oveľa menšie, ako by si zaslúžila. Aj preto je dobrou správou, že v súčasnej dobe zažíva svoju renesanciu a v záhradách sa s obľubou rozširuje. Pestuje sa v klasických korunkových tvaroch, tvarovanie sa prakticky nelíši od jabloní. Patrí k teplomilným ovocným druhom, preto sa rozširuje najmä v našich južných a stredných polohách. Okrem toho je na pestovanie veľmi nenáročná.

Dula

Plody sú veľké ťažké malvice, ktoré nezriedka dosahujú hmotnosť až 1 kg. Majú žltú farbu a môžu mať jabĺčkový alebo hruškový tvar. Ich využitie je rôznorodé, do výrobkov prenášajú svoju špecifickú príjemnú arómu.

Asimína trojlaločná

Nový ovocný druh, ktorý sa ku nám dostal iba pred pár rokmi. Pochádza zo Severnej Ameriky a jeho botanický názov znie Asimina triloba. Môžete sa však stretnúť aj s jeho ľudovými názvami paw paw či banánovník severu.

Asimina triloba

Vytvára pekné stromy s veľkými vzhľadnými listami, ktoré majú oválny tvar. Kvitne veľmi neskoro, vďaka čomu sa spoľahlivo vyhýba neskorým jarným mrazom. Plody sú veľké 10 až 20 cm a rastú jednotlivo alebo v trsoch po 2 až 4 kusy. Chuť plodov je veľmi dobrá a pripomína kombináciu banánov, marhule a manga. Konzumujú sa buď čerstvé, alebo sa využívajú na prípravu detskej výživy, marmelády či mrazených drení.

Jarabina

Jarabina patrí medzi najmenej náročné ovocné druhy. Je výrazne mrazuvzdorná, čo umožňuje jej rozšírenie aj do najokrajovejších oblastí pestovania. Rovnako nenáročná je na pôdu, výživu a ochranu, pestuje sa preto bez chemickej ochrany. Skoro vstupuje do plodnosti, ktorá vekom stúpa.

Jarabina

Plody sú červené malvičky rastúce v typických okolíkoch po niekoľko desiatok plodov. Využitie plodov je všestranné, vyrábajú sa z nich najrôznejšie výrobky. Súčasťou sortimentu jarabín je aj množstvo ich krížencov s inými ovocnými druhmi. Vďaka tomu je tento sortiment veľmi pestrý a každý kríženec má pritom špecifické vlastnosti.

Baza čierna

Divorastúci druh, ktorý sa len ťažko dostáva do našich záhrad. Dôvod je jednoduchý – baza rastie prakticky všade. Pravda však je, že predávaný sortiment tvoria vyšľachtené odrody, ktoré majú v porovnaní s tými divorastúcimi neporovnateľne väčšie plody i celkové úrody.

Baza čierna

V zahraničí sa pestovaniu bazy bežne venuje aj veľkovýroba. Využíva sa z nej šťava a kvety, rovnako sa z jej plodov vyrábajú intenzívne farbiace prírodné farbivá. V záhradách sa pestuje najmä pre kvety, plody sa zvyknú zavárať, sušiť či pridávať do ovocných vín.

Hloh

Ďalší z našich pôvodných domácich druhov, ktorý sa začína čoraz viac rozširovať aj do našich záhrad. Dôvodom je dostupnosť veľkoplodých odrôd na trhu. Ich veľkosť je niekoľkonásobne väčšia ako veľkosť divých hlohov.

Hloh

Hlohy rastú vo forme menších stromčekov, ktoré pôsobia veľmi atraktívne počas celého roka. Sú nenáročné a pestujú sa bez použitia chemickej ochrany. Plody majú veľmi liečivé účinky, ktoré oceňujú najmä srdciari. Vyrábajú sa z nich zaujímavé kompóty, ale tiež likéry a maceráty.

Mohutné stromy

Oskoruša

Botanicky sa tento druh nazýva jarabina oskorušová a ako jej názov napovedá, patrí do skupiny jarabín. Od klasickej jarabiny sa odlišuje svojou dlhovekosťou a mohutným vzrastom. Odlišné sú tiež plody, ktoré sú rádovo väčšie a v okolíkoch je ich preto úmerne menej.

Oskoruša

Plody majú hruškovitý alebo jabĺčkovitý tvar. Vzhľadom na veľkosť stromov je oskoruša veľmi úrodná, jednotkové úrody zo stromu sa pohybujú v stovkách kilogramov. Oskoruša je citlivá na mráz, preto sa pestuje iba v najteplejších oblastiach. Pestujeme ju bez chemickej ochrany. Využitie plodov je z drvivej väčšiny na výrobu excelentného destilátu.

Moruša

Moruše sa u nás pestujú dlhé roky a momentálne ich popularita opäť stúpa. Pre dobrý rast potrebujú teplé a slnečné stanovište, i keď ich mrazuvzdornosť sa pohybuje približne do -28 °C. Moruša má rada priepustnú, mierne vlhkú pôdu. Veľmi dobre znáša i znečistené ovzdušie. Pestuje sa hlavne pre plody, ktoré sú až 3 cm veľké.

Moruša

Plody sa zberajú, keď sú v plnej zrelosti, teda keď sú čiernej farby, lesklé a veľmi ľahko sa trhajú. Pestujú sa tiež ružovoplodé a bieloplodé odrody. O strom sa netreba špeciálne starať. V mladom veku ho tvarujeme na konci zimy rezom, neskôr stačí občas presvetliť korunu.

Popínavé druhy

Aktinídie

Aktinídie sú známe pod ich komerčným názvom kiwi. U nás sa pestuje niekoľko drobnoplodých druhov aktinídií, a to najmä A. arguta, A. kolomikta, A. purpurea, ale tiež veľkoplodý druh A. deliciosa.

Aktinídia

Pre svoje pestovanie vyžadujú oporu, vhodné sú pergoly či staršie viničné vedenia. Chorobami ani škodcami u nás netrpí, pestuje sa preto bez chemickej ochrany. Plodmi sú typické bobule, ktoré majú buď ochlpenú, alebo neochlpenú šupku. Chuť plodov je veľmi dobrá, majú vysoký obsah vitamínu C.

Akébia

Akébia päťpočetná (Akebia quinata) je jednodomá ovíjavá liana pochádzajúca z Číny a Japonska. Jej lianovitý rast vytvára potrebu vhodnej opory, vynikajúce sú napríklad altánky, ploty či pergoly, ktoré veľmi rýchlo obrastá. V prípade absencie opory sa akébia správa ako pôdopokryvná rastlina. Na ochranu je nenáročná, pestujeme ju preto bez chemickej ochrany.

Akébia

Plody dorastajú jednotlivo alebo v trsoch, na rastlinách dozrievajú na prelome leta a jesene. Sú veľké asi 10 cm, ružovej až svetlofialovej farby. Tvoria ich dužinaté mechúriky, ktoré v čase zrelosti pozdĺžne praskajú. Vo vnútri plodu sa nachádza slizovitá dužina s množstvom lesklých čiernych semien. Tá je sladká a chutí najlepšie s citrónovou šťavou. Oplodie je horkasté, je ho však možné konzumovať, keďže smažením sa horkosť stráca. Jedlé sú aj mladé výhonky, ktoré sa používajú do ovocných a zeleninových šalátov.

Schizandra čínska

Patrí medzi najcennejšie, a pritom najmenej docenené ovocné druhy. Jej pestovanie je veľmi jednoduché, je absolútne nenáročná, vhodná do všetkých pestovateľských polôh.

Schizandra

Plody sú červené bobule vo veľkosti väčšej ríbezle, ktoré dorastajú v strapcoch rovnako pripomínajúcich ríbezle. Plody majú vysokú nutričnú hodnotu, preto sú často súčasťou liečivých prípravkov. V domácich podmienkach sa zväčša zavárajú alebo sa z nich vyrábajú rôzne produkty.

 

 

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant Levice
Foto: autor, isifa/Shutterstock 
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku