Na jabloniach máme takéto hrče? Čo to je?
Ide o geneticky spôsobenú bradavičnatú uzlovitosť jabloní, ktorá je považovaná viac-menej za fyziologickú poruchu, nejde teda o bakteriózu ani virózu.
Výskyt poruchy je popisovaný pri vegetatívne rozmnožovaných podpníkoch (napríklad M 7 a MM 106). Na vytvorenie zdurenín pôsobia niektoré faktory, ako sú teplota 20 – 30 °C, tma a vysoká vlhkosť.
Na podpníkoch rozmnožovaných v 21. storočí sa porucha vyskytuje menej z dôvodu negatívneho výberu praktizovaného v rokoch, keď bolo poškodenie považované za infekčné. Náchylnosť je zvýšená pri výsadbe alebo takom spôsobe štepenia, keď je miesto štepenia vyššie nad povrchom pôdy.
Sekundárne môžu byť jablone napadnuté cicavými škodcami, ktorým sa v zvráskavenej kôre páči, a následne po poškodení pletív bakteriózou. Pri plodiacich stromoch je to však skôr estetická nedokonalosť, no je potrebné ju kontrolovať, aby sa do zdurených miest nerozšírili škodce – potenciálni nositelia bakterióz a viróz.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Martin Stanko
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Zdravím, vedeli by ste mi prosím poradiť ako môžem ošetriť moju jabloň? Má krásn…