Máloktorá rastlina je taká vytrvalá. Vraví sa, že výsadbu chrenu by sme si mali dôkladne zvážiť, pretože potom sa ho už nezbavíme. Pre mnohých z nás je to bežná zelenina, pre niekoho dokonca burina, v skutočnosti je to však liek, o ktorého účinkoch máme len matnú predstavu.
Chren v prírode zberáme a v záhrade pestujeme hlavne pre jeho dlhý dužinatý koreň, hoci aj jeho mladé listy sú vynikajúce v šalátoch či ako nasekaná vňať. Z koreňa vyrastajú veľké listy na dlhších stopkách s hrubo vrúbkovaným okrajom a až 1 m vysoký kvetný stvol s bielymi kvetmi kvitnúcimi v máji až júni.
Plody tvorí zriedkavo, takže sa množí iba vegetatívne pomocou koreňových odrezkov. Obľubuje vlhkejšiu, ale nezamokrenú stredne ťažkú hlinitú pôdu, a preto ho často nájdeme pri potokoch a jazerách. V extrémne chudobnej a suchej pôde vytvára až nepríjemne štipľavé korene. Chren znáša i polotieň, ale v prípade slnečnej polohy vytvára viac účinných látok. Pri sadení a následnom zlepšovaní pôdy na trvalom stanovišti je dobré primiešať vlastný záhradný kompost.
Ako ho dopestujeme
Tradične chren pestujeme na jednom mieste ako vytrvalú rastlinu v spone 60 × 60 cm. Na jeseň si vyhĺbime asi 30 cm hlboké jamy a na ich dno vodorovne položíme 10-15 cm dlhý a 2 cm hrubý koreňový odrezok chrenu, ktorý následne zahrnieme pôdou. Prvý rok udržujeme pôdu kyprú a mierne vlhkú. Na jeseň ju prihnojíme kompostom.
Keď chceme, aby mal chren v druhom roku dostatočne hrubé korene, v máji musíme opatrne úzkou motykou odhrnúť zem nad zakoreneným materským odrezkom a z jeho výrastkov ponechať len 1-2 najsilnejšie zvislo rastúce. Ostatné odstránime a použijeme v kuchyni alebo na ďalšie množenie. Jamu zahrnieme pôdou obohatenou kompostom. Na jeseň pôdu znovu opatrne odhrnieme a odrežeme zosilnené korene od materskej časti. Toto každoročne opakujeme až 10 rokov. Získané hrubé korene uložíme v pivnici do vlhkého piesku. Na tento spôsob pestovania sa dobre hodí odroda ,Malén‘.
Druhým spôsobom je jednoročné pestovanie chrenu – získame z neho až o 70 % vyššie výnosy. Koreňové odrezky hrubé ako ceruzka a dlhé 20-25 cm si pripravíme už na jeseň pri zbere chrenu z bočných koreňov. Do jari ich skladujeme v pivnici vo vlhkom piesku. Aby sme ich pri výsadbe správne zasadili, horný koniec zrežeme kolmo a spodný šikmo. Odrezky nemajú vegetačný vrchol, ten sa vytvorí zo spiacich očiek; vysádzame ich v marci do rýh hlbokých 10 cm a od seba vzdialených 60 cm. Sadíme šikmo, asi pod 45° uhlom . Chren zberáme neskoro na jeseň po zaschnutí listov hlbokým, až 35 cm vyorávaním alebo vykopávaním, teda tak, aby korene zostali čo najdlhšie a neporušené. Vhodnými odrodami na takéto pestovanie sú ,Krenox‘ a ,Sass‘.
Chren ako liek
Jeho koreň obsahuje 76 % vody, 13-16 % sacharidov, 2,7 % bielkovín, 0,3 % tuku, 3 % vlákniny, 1,5 % minerálov (najviac draslíka, železa, síry, ale i fosforu, vápnika a horčíka), zo stopových prvkov je tu najmä zinok, meď a chróm. Z účinných organických látok sa v ňom nachádza predovšetkým vitamín C, karotenoidy, vitamíny, glykozidy a rastlinné látky, ktoré slúžia na ochranu proti škodcom. Nám pomáha tiež sinigrín a glukonasturcin. Účinné látky sa uvoľňujú až po rozrušení buniek obsahujúcich myrozinázu, preto je chren zdravotne účinnejší, ak sa je surový a čerstvo nastrúhaný.
Tieto obsahové látky sú príčinou silných antibiotických, antibakteriálnych i antivírusových účinkov chrenu, čo sa prejavuje aj jeho detoxikačným pôsobením – laicky označovaným ako čistenie krvi. Chren výrazne zvyšuje našu imunitu. Pri konzumácii zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa stáva aj ťažké jedlo stráviteľnejšie. Tiež pomáha pri normalizácii zloženia črevnej flóry po klasickej antibiotickej liečebnej kúre, ale i pri nechutenstve. Podporuje prekrvenie obličiek a pečene. Mierni kašeľ, prekrvuje pokožku a pomáha pri reumatických, neuralgických i menštruačných bolestiach, pri parodontóze a kŕčových žilách. Dokonca má aj protirakovinové účinky. Je vhodné ho konzumovať aj pri rekonvalescencii po dlhej chorobe, pri sedavom spôsobe života, v starobe a pri potrebe celkovej tonizácie organizmu. Nie nadarmo chrenu prischol ľudový názov „slovenský ženšen“.
Domáca chrenová lekáreň
Chrípka či nachladnutie málokoho z nás obíde. Vyliečenie urýchli medový chren (ak zmiešame 1 lyžicu nastrúhaného chrenu s 3 lyžicami medu), ktorý treba užívať niekoľkokrát za deň.
Pri nádche nám dutiny uvoľní aspoň 10-minútové inhalovanie chrenových pár. Do vriacej vody jednoducho pridáme 1 lyžicu strúhaného chrenu a vdychujeme uvoľnené liečivé silice.
Pri dýchacích ťažkostiach a bronchitíde je všeobecne vhodné piť 2-3 krát denne po každom jedle šálku záparu pripraveného z 20 g nastrúhaného chrenu a 1 l vody. Tento zápar možno použiť i ako ústnu vodu a kloktadlo pri zápale ústnej dutiny a hrdla.
Chren prevarený v mlieku má v dávke niekoľkých čajových lyžičiek dobré protiastmatické účinky.
Proti bolesti kĺbov pôsobí cibuľovo-chrenová placka pripravená z 250 g tvarohu, 200 g strúhanej cibule a 3 lyžíc strúhaného chrenu. Placku jednoducho priložíme na bolestivé miesto. Proti bolesti kĺbov účinkuje aj potieranie chrenovým octom získaným týždennou maceráciou strúhaného chrenu v octe.
Ak budeme žuvať trochu nastrúhaného chrenu, spevní nám to ďasná a uchráni ich pred paradentózou. Súčasne pôsobí protizápalovo a dezinfikuje celú ústnu dutinu i krk.
Proti bolesti hlavy pomáha potieranie spánkov chrenom.
Izotiokyanáty v chrene ovplyvňujú zhlukovanie trombocytov a v prípade prevencie trombózy a infarktu pôsobia rýchlejšie ako aspirín.
Chren v kombinácii so žeruchou pôsobí pri opakovaných infekciách močových ciest preventívne.
Nočný obklad z chrenových listov na kolená a kŕčové žily pomáha pri reumatických bolestiach aj ischiase.
Čerstvá chrenová šťava zmiešaná s vodou, prípadne i liehom, dobre čistí, regeneruje a dezinfikuje mastnú a nečistú pleť. Pomáha aj pri akné, ale mala by sa nechať pôsobiť len krátko.
Univerzálnym prostriedkom je chrenová tinktúra, z ktorej si zriedením vodou môžeme pripraviť potrebný liečebný roztok – 50 g nastrúhaného chrenu zalejeme 0,25l 70 % alkoholu a po 2 hodinách ho scedíme. Do použitia skladujeme v chladničke.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Záhrada
Mate v zahrade chren? Sadili ste ho ucelovo alebo vam uz rastol na zahrade? Kazd…