Orech čierny: Nedocenený strom s vysokou hodnotou, ktorý odolá aj vrtivke

Na Slovensku je orech čierny málo známy a nedocenený strom. Jeho pestovanie je takpovediac v plienkach, hoci ide o druh, ktorý bol do Európy dovezený už v 17. storočí. Je viac ako chutnou a zdravou plodinou. Pri troche trpezlivosti môže byť dokonca výhodnou finančnou investíciou.

Orech čierny
Foto: Shutterstock

Na rozdiel od rozšíreného orecha kráľovského nemá prakticky žiadneho škodcu. Prečo vrtivka orechová neohrozuje orech čierny a v čom spočíva jeho výnimočnosť? Odpovede na otázky sa dozviete v článku.

Pestovanie orecha čierneho

Orech čierny by sme mohli charakterizovať ako silný a húževnatý strom, ktorý môže vyrásť až do výšky 40 metrov. Jeho domovinou je severná Amerika a pestuje sa v oblastiach od Stredozemného mora až po južné Fínsko. Má hnedosivú ryhovanú kôru, dlhé špicaté a pílkovité listy. Je mrazuvzdorný a dá sa pestovať do teploty -35 stupňov Celzia. Kvitne približne 14 dní po vlašskom orechu, preto mu menej škodia jarné mrazy.

Je nenáročný na kvalitu pôdy a darí sa mu na priepustných vlhkých stanovištiach. Neprekážajú mu ani suché pôdy, avšak v prvých rokoch si tak, ako všetky ostatné mladé stromčeky, vyžaduje výdatnú zálievku. Nepatrí medzi invazívne dreviny, hoci sa tak niekedy zvykne mylne prezentovať. Naopak, nemá nijaké negatívne účinky na ekosystém.
Orech čierny sa javí ako perspektívna drevina, pretože sa môže pestovať nielen v lesných porastoch na drevo, ale môže byť prospešný aj v agrolesníckych systémoch. Dôvodom je jeho rýchly rast, hoci momentálne nie je v zozname rýchlorastúcich drevín. Pre porovnanie, gaštan jedlý, ktorý sa v zozname nachádza, ani zďaleka nedosahuje také prírastky ako orech čierny.

Čierny orech
Foto: Shutterstock

Orech čierny nemá škodcu

Klasickú odrodu orecha často ohrozujú hubové ochorenia, ale najmä vrtivka orechová. Ide o veľmi nepríjemného škodcu, skorý doslova likviduje obal orecha a zastaví jeho ďalší vývoj.

Tajomstvo obrany orecha čierneho spočíva v tvrdej kôre, cez ktorú sa larvy vrtivky nedokážu dostať k plodu. Táto jeho silná výhoda je zároveň aj nevýhodou pre konzumentov. Škrupiny sa totiž drvia ťažšie, ako na orechu vlašskom a je to zdĺhavejšie a prácnejšie.

Orech čierny
Foto: Shutterstock

Ako využiť čierny orech?

Orech čierny chutí trochu inak ako orech kráľovský. Je výnimočný tým, že je z neho osoh nielen z jadier, ale aj škrupín, listov, kôry a dreva. Z púčikov a z miazgy stromu sa robí sirup, z listov čaj a výživové doplnky. Kôra je zasa vhodná na rôzne nálevy. Zo zelených plodov sa vyrába tinktúra, kompót a likér. Dozreté plody sa po rozlúsknutí konzumujú ako klasické orechy, využívajú sa v cukrárenskej výrobe a potravinárstve. V celistvosti sa dokonca predávajú na krmivo pre papagáje.

Pri veľkej úrode, ktorú nedokážeme spotrebovať, môžeme zvyšné plody orecha čierneho použiť na kúrenie. Majú vysokú výhrevnosť podobnú briketám.

Jeho najväčšiu cenu, a to doslova, má drevo. Orech čierny má tvrdé a kvalitné drevo. Cena reziva a surovej guľatiny sa pohybuje veľmi vysoko. V priemere trvá približne 25 rokov, kým strom dorastie do výšky a šírky potrebnej na výrub. Z dlhodobého hľadiska však môže ísť o symbolickú investíciu, ktorá má niekoľkonásobne vyššiu návratnosť. Ideálnym miestom na tento účel môže byť napríklad nevyužívaný pozemok s menej úrodnou pôdou.

Drevo orecha čierneho
Foto: Shutterstock

Účinky orecha čierneho na zdravie

Orech čierny obsahuje vysoký obsah mastných kyselín a antioxidantov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu človeka. Okrem toho:

  • prispieva k udržiavaniu správnej hladiny glukózy
  • pomáha v boji proti celulitíde, cystách, hepatitíde, parazitoch a mykózach
  • znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • znižuje krvný tlak
  • zlepšuje cholesterol
  • je prevenciou pred neurologickými ochoreniami
  • znižuje riziko rakoviny pečene
  • znižuje riziko rakoviny prostaty

Niektorí odborníci sa domnievajú, že majú omnoho viac pozitívnych účinkov na zdravie človeka. Zatiaľ ich však neskúmali tak podrobne, aby boli momentálne schopní vedecky potvrdiť ich účinnosť aj na iné oblasti zdravia.

Text: Dana Račko
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku