Ovocné kože: Test sušenia na rôznych podložkách. Na čom schnú najlepšie?

Je august, prevažne teplo, ako tak sucho, ovocie zreje, ideálny čas zakonzervovať kúsok leta do kompaktnej maškrty. Ovocné kože sú čoraz populárnejšie.

Nastrihané ovocné kože v nádobke

V porovnaní s iným spracovaním ovocia majú zopár výhod. Tá hlavná je zrejme v tom, že sa dajú jesť hocikedy, hocikde a hocikým, ani len poriadne zuby na ne nepotrebujete, nuž a väčšine ľudí jednoducho chutia.

Ovocné kože v plastovej nádobke na stole

Dievčatko sediace za stolom, ovocné kože v nádobke na stole

Na cestách sú spratné, netreba ich krájať, deti nie sú olepené od stekajúcej šťavy, to sa hodí v aute aj vo vlaku. Dobre sa skladujú, nekazia sa a potešia aj ako darček.


Celý recept na ovocné kože nájdete v našom článku: Koža ako maškrta

Príprava

Výhodou je aj relatívne jednoduchá príprava, väčšina roboty sa spraví sama. Stačí pripraviť ovocie, vhodne umiestniť, následne naporciovať a uskladniť výsledok. Spracujete tak väčšie množstvo úrody, ovocie je možné aj kombinovať, nemáte čo na tom pokaziť.

Marhule na strome

Ríbezle v miske a pripravené na rozmixovanie

Černice na kríku

Čerstvé ovocie pomixujeme, v prípade potreby prepasírujeme, v prípade priveľkej kyslosti osladíme banánom (ale netreba) a rozlejeme na plech. Nie priamo, ale na papier na pečenie, prípadne na silikónovú fóliu na pečenie. Dva roky som robila kože na jednorazovom papieri na pečenie, minulé leto som začala skúšať silikón. Dnes ideme spraviť test. Rovnaké množstvo ovocnej hmoty, na plech rovnakej veľkosti dáme sušiť na rovnako vyhriate kachličky na terase.

Papier na pečenie a silikónová podložka na pečenie

Test

Bude to mix černíc, ríbezlí a banánu. Máme 800 ml čistej ovocnej hladkej hmoty. Černice a ríbezle som najprv po pomixovaní prepasírovala, až na záver šiel banán.

Rozmixované ovocie pripravené na výrobu ovocnej kože

Na každý testovaný plech ide 400 ml tekutého ovocia, čo považujem za maximálnu dávku, aby sa dobre presušila. Nalievam do stredu a následne rozlievam do strán nakláňaním plechu, respektíve jemne trhavými pohybmi do strán, kým to nie je rovnomerne ako treba.

Roztieranie rozmixovaného ovocia na silikónovú podložku

Rozmixované ovocie vyliate na papier na pečenie a silikónovú podložku

Ak niekde ujde viac, gumovou špachtľou upravím. Natiahneme sieťky proti hmyzu a ostáva už len čakať.

Ovoné kože na plechu prikryté záclonou

Ako to schne?

No aj taký deň sa stane, že slnko zalezie a tak po pár hodinách od vyloženia plechov, kože suché nie sú. Ani jedna. Na noc idú dnu do sucha a ráno budú pokračovať.

Ovocné kože sušiace sa na slnku

Kontrolujem v skorom popoludní a vyzerá, že máme hotovo. Plech s papierom na pečenie a plech s fóliou, obe kože sú rovnako dobre usušené.

Usušené ovocné kože na plechoch

Sťahovanie po usušení

Sťahovanie kože z podložky je malá alchýmia. Keď bolo ovocie rozliate rovnomerne a koža je naozaj suchá, nemal by to byť problém. Chce to trošku cviku, nájsť si grif, ale ide to prekvapivo ľahko. Pamätám si pocit prvého sťahovania kože, aj to vnútorné zmierenie, že ak to nevyjde, nevadí, až taká škoda to nebude. No šlo to v poriadku. Odporúčam jemne prehnúť podložku smerom od kože ako keď odlepujete nálepku. Týmto ťahom to ide myslím najlepšie.

Sťahovanie ovocnej kože zo silikónovej podložky

A keď sa odlúpne jeden celý okraj, môžete už dobre uchopiť kožu a stiahnuť ju na jeden šup celú. Pri silikónovej fólii ide sťahovanie kože o poznanie lepšie, jednoduchšie aj rýchlejšie.

Sťahovanie ovocnej kože z papiera na pečenie

Vizuálna stránka

Koža, ktorá schla na papieri na pečenie vyzerá inak ako tá, ktorá schla na fólii. Keď vylejete tekuté ovocie na papier, jemne sa zvlní. Aj pri superšikovnom zaobchádzaní sa aspoň nepatrné zvlnenie spraví. Fólia sa naopak ani nehne, je priľnutá k plechu a vlhkosť s ňou nerobí absolútne nič. Je to len vec estetiky, vplyv na chuť či funkčnosť to nemá.

Ovocná koža, ktorá sa sušila na papieri na pečenie

Ovocná koža, ktorá sa sušila na silikónovej podložke

Papier má istú výhodu v tom, že keď rozlievate ovocie, nestane sa vám, že by sa vylialo mimo, pretože použijete zrejme takú veľkosť, ktorá pokryje celý plech kúsok navyše. Silikónová fólia má daný tvar a pokiaľ máte plech o kúsok väčší, musíte dávať aj väčší pozor, aby sa nevylievalo za okraj. Teda nieže by sa niečo dramatické stalo. Už som sušila aj jemne preliatym ovocím, tá časť sa na plech prilepila, pod vodou to ľahko pustilo, zvyšok sa sám odtrhol, keď som nadvihla fóliu. Silikónové fólie mávajú väčšinou nejaký dizajn na sebe a ten sa na tú stranu kože, na ktorej bola na podložke, odtlačí.

Dieťa drží ovocné kože

Je to celkom vizuálne zaujímavé, ale ak je ten dizajn hladký ako moja podložka, tie časti sú lepivejšie, lebo sú jednoducho dokonale hladké.

Ovocná koža na silikónovej podložke

Usušená ovocná koža na silikónovej podložke

Pridala som teda ale ešte jeden test, černicové kože, tentoraz jeden plech na fólii zo správnej strany a druhý plech na fólii otočenej naopak. Vplyv na tempo sušenia to samozrejme nemalo. Nemalo to žiaden zaznamenateľný vplyv okrem toho, že jedna koža mala dezén a druhá bola úplne hladká.

Usušená ovocná koža

Usušená ovocná koža

Porciovanie a skladovanie

Kože najčastejšie nastrihám na pásiky, zatočím a zatváram vo vzduchotesnej sklenej nádoby. Pri strihaní sa to trošku lepí, najmenej koža, ktorá schla na papieri na pečenie, no ide o nepatrný rozdiel.

Nastrihaná ovocná koža

Nastrihaná ovocná koža

Skladujem v tmavej miestnosti, mimo kúrenia, ale vyslovene chlad tam byť nemusí. Kože sa nedávajú v žiadnom prípade do chladničky, tam by zvlhli. Kože sú kože, ale vo výsledku to je sušené ovocie.

Ovocná koža v pohári

Ovocná koža uskladnená v pohároch

Zbavené vody a teda zbavené základnej podmienky, na základe ktorej by sa v nich mala šíriť nejaká pliaga typu pleseň či hniloba, nehrozí ani kvasenie. Jedia sa u nás vo veľkom, otestovaný mam približne rok v zmysle popísaného skladovania, absolútne bez problémov.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku