Všetky kategórie

7 rád pri výbere ovocného stromčeka: Vyberajte podľa lokality i veľkosti záhrady
7 rád pri výbere ovocného stromčeka: Vyberajte podľa lokality i veľkosti záhrady
Sezóna výsadby ovocných stromčekov je opäť tu. Poradíme vám, ako pri ich výbere neurobiť chybu. A vyberať je z čoho, či už bývate na juhu alebo na severe Slovenska a či máte malú, strednú alebo veľkú záhradu.
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Sušené jablká a hrušky: Jedna finta a budú dokonalé!
Usušiť doma ovocie je rozhodne jedna z najlepších ciest, ako zakonzervovať plody. A urobiť to doma po svojom znamená, že budú bez pridania pomocných látok proti spekaniu, či na udržanie farby.
Na návšteve: Odvážna premena vidieckeho dvora
Na návšteve: Odvážna premena vidieckeho dvora
Odvážna a zároveň citlivá premena klasického vidieckeho dvora ponúka pod láskavým dozorom majestátneho orecha plnohodnotný voľnočasový priestor pre tri generácie jednej rodiny.
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
Artičoka, zdravá zelenina so vzhľadom bodliaka, ktorú poznali už egyptskí faraóni
V dávnych časoch túto lahodnú zeleninu konzumovali len staroegyptskí faraóni, neskôr európska vysoká šľachta. V záhrade pôsobí svojím originálnym „bodliakovým“ vzhľadom a krásnymi veľkými fialovomodrými súkvetiami očarujúco žiarivých rúrkovitých kvetov veľmi dekoratívne.
Japonský javor: Kráľ jesennej záhrady
Japonský javor: Kráľ jesennej záhrady
Japonské javory môžeme pestovať v menšej aj väčšej záhrade. Dôležité je vytvoriť im čo najvhodnejšie podmienky. S príchodom chladnejších jesenných dní sa listy japonských javorov prekrásne vyfarbujú a záhrade či záhonu tak začínajú dominovať.
Čo spôsobuje červivosť broskýň?
Čo spôsobuje červivosť broskýň?
Máme asi 10-ročnú broskyňu, na ktorej bolo viac plodov červivých, aj keď sme urobili jarný postrek. Čo spôsobuje červivosť broskýň? Mariana S., Svidník
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Prečo oberať šípky už pred mrazmi
Šípky sú v októbri zrelé, tvrdé, väčšina zdravých, plné vitamínov, nie je veľmi dôvod otáľať so zberom a spracovaním. Hovorí sa o istých výhodách zberu po mrazoch, no s obsahom vitamínov to nemá nič spoločné.
Poznáte kormošky? Záhradkári z východu pestujú pôvodné odrody i exotické ovocie
Poznáte kormošky? Záhradkári z východu pestujú pôvodné odrody i exotické ovocie
Záhrady majú v osobnom vlastníctve, no napriek tomu založili záhradkársku organizáciu. Čo ich k tomu viedlo, aké to prináša výhody a čo všetko dokážu dopestovať na krajnom východe Slovenska? Prečítajte si ďalší rozhovor z nášho miniserálu o záhradkárskych združeniach. Na otázky odpovedá predseda SZZ Pod Vihorlatom Belá nad Cirochou Ing. Ján Gajdoš.
Chemicky alebo bio?
Chemicky alebo bio?
Hoci sú chemické prostriedky používané v záhradách tak trochu na pranieri, faktom ostáva, že sa aplikujú s cieľom záchrany úrody. Poradíme hlavné zásady používania týchto neraz toxických látok a vysvetlíme, prečo do pôdy aplikovať prospešné huby a postupne vybudovať biozáhradu.
Spoznajte oskorušu, jeden z najcennejších ovocných druhov
Spoznajte oskorušu, jeden z najcennejších ovocných druhov
Oskoruša sa botanicky zaraďuje medzi jarabiny. Ide o mohutné stromy s výškou 15 až 30 m a šírkou až 20 m. Viete, že ide o jeden z najcennejších ovocných druhov používaných najmä na lahodnú pálenku?