Vyzerá ako kombinácia žihľavy a mäty. Je vkusná a aromatická. Jednoročná liečivka Perilla frutescens, ľudovo prezývaná čierna žihľava, je rozšírená najmä v Číne a v severnej Indii, vypestovať si ju však viete aj v našich podmienkach. V čase, keď alergické prejavy vrcholia, jej protialergický účinok určite oceníte.
Aký zázrak sa skrýva za názvom perila krovitá?
Perila krovitá je známa svojimi liečebnými účinkami najmä v tradičnej čínskej medicíne. Jej účinok je všestranný a má vskutku široký liečebný záber.
Používajú sa predovšetkým jej listy, a to pri liečbe nachladnutia, virózy, bolestí hlavy a sezónnej alergickej nádchy. Príroda nám v podobe perily ponúka účinné prírodné antihistaminikum, pôsobí preventívne, ako aj akútne proti prejavom rôznych druhov potravinových alergií, respiračných alergií, svrbeniu, slzeniu a páleniu očí, no rovnako aj pri ekzéme (atopickej dermatitíde). Pomáha pri dentálnych problémoch a znižuje množstvo baktérií v ústach. Pozor! Užíva sa vo forme nápoja, kloktadla, odvaru a jedla, nie lokálne ako obklad z listov rastliny.
Farebná škála listov predpovedá liečebné účinky perily krovitej
Poznáme niekoľko druhov perilly frutescens, ktoré sa od seba líšia sfarbením listov. V závislosti od farby listov, ako aj od svojho pôvodu, sa čiastočne menia aj liečebné účinky jednotlivých druhov.
Snáď najrozšírenejšia je perila zelená, ktorej listy sú celozelené alebo dvojfarebné. V druhom prípade je spodok listov sfarbený do fialova. Známa je tiež fialovo-bordová odroda a perila s hnedým nádychom, významná pre svoje liečivé vlastnosti.
Miláčik všetkých alergikov
Liečivé účinky má celá rastlina, vrátane semien, najjednoduchšie sa však používajú listy rastliny. V čínskych herbároch nájdete zmienky predovšetkým o listoch s fialovým sfarbením.
Perila rozptyľuje chlad a zahrieva organizmus. Uvoľňuje tieseň a kŕče pri dušnosti, pôsobí ako balzam na pľúca, pečeň a slezinu. Listy môžeme využívať čerstvé, sušené, mrazené alebo tepelne spracované v jedlách. Upravuje dýchací systém, účinne pôsobí proti hlienom, kašľu, dýchavičnosti, alergiám s prejavmi svrbenia očí i pokožky, vodnatého výtoku z nosa a z očí, sennej nádchy, prejavom astmy a atopického ekzému. Jej účinky ocenia aj ľudia s histamínovou intoleranciou, keďže rastlina potláča uvoľňovanie histamínu.
Perila krovitá pôsobí ako antihistaminikum v čase liečby a akútnych prejavov, no svoj význam má predovšetkým preventívny.
Prečo by ste mali zaradiť perilu krovitú do svojej domácej lekárničky?
- má významný prínos pri liečbe alergií
- pomáha pri astme a bronchitíde
- je vhodná pri liečbe ekzémov a kožných dermatitíd
- posilňuje imunitný systém
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- je účinná pri gynekologických problémoch
- má antioxidačné a protirakovinové vlastnosti
- má protizápalové účinky
- poskytuje ochranu proti pôsobeniu škodlivého UV žiarenia
Recept na zápar účinný pri sezónnej alergii
Hrsť lístkov perily zalejeme 5 dcl prevarenej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijeme v čase alergických prejavov alebo vopred, ako prevenciu.
Využitie perily kuchyni: Pomôže pri histamínovej intolerancii, zmierni priebeh potravinovej alergie a zároveň vkusne dekoruje
Perila sa využíva ako korenina, nájdeme ju najmä v tradičnej kórejskej a vietnamskej kuchyni. Jej výrazná mätová vôňa, zaujímavá korenistá, jemne citrónová chuť ju predurčujú nielen na liečebné, ale i na kulinárske využitie.
Listy perily sú výborné do čerstvých šalátov, polievok, prívarkov, nátierok. Vhodná je tiež do koktailov alebo do smoothie. Vyrobiť si z nej môžete aj pesto, rovnako ako pri medveďom cesnaku. Používa sa taktiež na zafarbenie pokrmov. Semená perily krovitej poskytujú výživný olej využiteľný pri varení a v studenej kuchyni. Olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.
Perila sa používa aj ako prostriedok proti alergickej reakcii na krabie a rybie mäso, často je práve z tohoto dôvodu súčasťou jedál s morskými živočíchmi. V podobe korenia dokáže „zamaskovať“ chuť nepríjemného alebo dokonca pokazeného jedla.
Z Ázie do slovenských záhrad
Perilu krovitú si dokážete poľahky vypestovať aj v našich podmienkach. Vysievať sa môže počas skorej jari, ideálne v apríli. Svoju liečivú silu nám bude ponúkať až do neskorej jesene.
Prospieva jej vlhká, ľahko priepustná pôda obohatená kompostom. Vyžaduje teplé a slnečné stanovište. Nemá špeciálne nároky na pestovanie a výborne zvláda i sucho. Rastlina je odolná a netrpí takmer žiadnymi nájazdmi škodcov. Jej vhodné susedky v záhone sú napríklad paradajky, od ktorých odpudí prípadných škodcov. Pestovať ju môžete aj v črepníkoch na okne alebo na balkóne.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdravím! Na spodnej časti pňa 4-ročnej jabloni Idared,podpník M9,sa objavil od z…