Perly zimy: Mráz im neprekáža

Kvety sú v týchto dňoch už minulosťou, záhrada sa pripravuje na zimný spánok a opadavé druhy zhodili aj posledné listy. No sú tu ešte kry, ktoré “svietia” živými farbami svojich plodov. Sú nimi posiate ako farebnými perlami a mnohé z nich takto krášlia záhradu celú zimu. Okrem toho poskytujú vtákom cennú výživu. 

Vtáčia cezmína

Cezmína

Kto by nepoznal symbol Vianoc anglosaských krajín. Atraktívne červené plody na pozadí sýtozelených pichľavých, zaujímavo vykrajovaných listov sú akýmsi obrazovým synonymom Vianoc už aj v našej krajine. Cezmína je drevina, ktorá má hneď niekoľko zvláštností. Jej drevo, ako jedno z mála, horí aj mokré. Dokáže rásť na nezvyčajne širokej škále pôdnych typov – od neúrodných, kyslých, cez piesčité, ťažké až po zásadité, vápenaté pôdy. Nevadí jej plné slnko ani tieň. Znesie i sucho a pre vtáky je ako stvorená. Jej bobule totiž iným tvorom nechutia, vyvolávajú u nich zvracanie, a to platí aj pre človeka. Pichľavé listy zasa odrádzajú malé šelmy, takže vtáky v korunách cezmíny bezpečne, často a radi hniezdia.

Vitamínová jarabina

Jarabina

Jej plody nemajú dobrú chuť, sú trpké. Na rozdiel od cezmíny sú však jedlé a plné vitamínov. Napríklad vitamínu C je v nich viac ako trojnásobok obsahu v citróne. Vďaka tomu, že z cukrov obsahujú sorbit, môžu ich konzumovať aj diabetici. Dajú sa z nich vyrábať chutné kompóty a džemy. Vtákom však chutia čerstvé, preto keď udrú prvé mrazy, plody jarabiny miznú najrýchlejšie zo všetkých ostatných bobuľovín. Kým sa tak stane, krášlia záhradu svojimi neprehliadnuteľnými zhlukmi bobúľ vo výraznej oranžovočervenej farbe.

Prispôsobivý rakytník

Rakytník


Rastie v každej pôde a je skutočne dlhovekou drvinou. Rakytník sa bez problémov dožije aj sto rokov. Nevadí mu znečistený vzduch, celodenný úpal ani suchá pôda. Na úrodu však potrebujeme samčiu a aspoň tri samičie rastliny. Plody tohto odolného kra určite stoja za to. Sú cennou výživou pre spevavých vtákov a chutné džemy si z nich môžeme uvariť aj my. Rakytník je drevinou, ktorá málo pýta a veľa dáva. Vysoký obsah vitamínov a cenných látok totiž nemajú len plody. Podobne sú na tom aj listy a mladé výhonky, ktoré si môžeme nasušiť a variť z nich zdravý, osviežujúci čaj, ktorý vraj dokonca omladzuje.

Všestranná trnka

Trnka

Na rozdiel od rakytníka žije trnka relatívne krátko, len niekoľko desiatok rokov. Dokáže rásť aj na kamenistých, eróziou postihnutých pôdach a dokonale spevniť svah svojím koreňovým systémom.
Modro sfarbené plody dozrievajú v novembri, sú však trpké a kyslé. Oveľa lepšie sú po prvých mrazoch, keď trocha scukornatejú. Na strome však zostávajú počas celej zimy. V trnkách radi hniezdia vtáky a jej kvety sú úplnou pastvou pre motýle a včely. Okrem tohto sa už tradične využívali ako liek pri tráviacich ťažkostiach. Podobné účinky majú aj plody, ktoré sú vhodné na prípravu džemov, ovocného vína či pálenky.

Liečivé šípky

Šípky

Máloktoré ovocie tohto mesiaca obsahuje taký vysoký obsah vitamínu C, A a B ako plody ruže šípovej. Okrem toho sú v šípkach triesloviny, flavonoidy, prírodné farbivá, ktoré odchytávajú v našom tele voľné radikály. Pomáhajú tak spomaľovať starnutie a regenerujú náš organizmus. Čerstvé šípky sa teraz oberajú pomerne ľahko. Usušené nám budú počas zimy dodávať potrebné vitamíny. V nadchádzajúcom chladnom období ocenia mnohí z nás hlavne povzbudzujúci čaj, ktorý si pripravíme zo sušených šípok. Na jednu šálku stačia dve lyžičky sušených šípok, jedna lyžička repkového medu, kúsok mäty a trocha škorice.

 

Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku