Pestrec mariánsky, silybum marianum, známy tiež ako ostropestrec, strieborný bodliak, Kristova koruna, volček alebo podstrel, je rastlina s mnohými názvami pochádzajúca z Kanárskych ostrovov. Svoj názov údajne dostala podľa mliečno-bielych pásov na listoch, ktoré podľa legendy vznikli z mlieka Panny Márie.
Pestrec je známy najmä vďaka priaznivým účinkom na pečeň a trávenie. Chráni žlčník, obličky, je výborným nástrojom na odbúranie toxínov z tela a na detoxikáciu organizmu.
Čím je pestrec mariánsky výnimočný?
Pestrec mariánsky, pochádzajúci zo Stredomoria, z Malej a Juhozápadnej Ázie a z Kanárskych ostrovoch, sa u nás vo voľnej prírode nevyskytuje. Dnes sa však úžitkovo pestuje na poliach mnohých európskych krajín vrátane Slovenska. Najviac sa mu darí v teplejších oblastiach.
Silymarín je hlavnou účinnou látkou, ktorá sa využíva vo farmaceutických a doplnkových výživových produktoch určených najmä na podporu zdravia pečene.
Bodliak, ktorý lieči
Táto bodliakovitá rastlina s červenofialovými kvetmi a tuhými bieloškvrnitými ostnatými listami kvitne od júna do augusta. Je charakteristická purpurovými alebo bledofialovými bodliakovými kvetmi, ktoré sú chránené pichliačmi.
Pestrec je jednoročná až dvojročná bylina a môže dorastať do výšky 1,5 až 2 metre. Vo voľnej prírode je možné pomýliť si pestrec mariánsky s inými bodliakmi, ako napríklad s bodliakom kučeravým, obyčajným alebo lopúchom väčším. Silymarín sa tvorí v pestreci priebežne, najmä však v druhej polovici septembra či na začiatku októbra.
Plody, respektíve semená rastliny, ktoré sú zdrojom silymarínu, sa zbierajú krátko pred úplným dozretím, čo býva na konci leta.
Plody pestreca obsahujú komplex silných antioxidantov, ktoré majú silné protizápalové, antioxidačné a antivírusové vlastnosti. Okrem toho obsahujú cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú správnu funkciu imunitného systému.
Čo je to silymarín?
Vďaka obsahu silymarínu má pestrec mariánsky významné miesto v domácej lekárničke pri liečbe pečene. Práve látka silymarín zabraňuje prenikaniu toxických látok do pečene.
Čerstvo podrvený plod pestreca mariánskeho pomerne rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka silymarín znehodnocuje. Preto je veľmi dôležité pripraviť si ho vždy čerstvý a ihneď skonzumovať. V čaji, ani vo výživových doplnkoch, nikdy nenájdete ten pravý účinok pestreca, pretože pri vyššej teplote ako 40 °C sa účinnosť silymarínu vytráca.
Pestrec mariánsky sa vyznačuje mnohými unikátnymi vlastnosťami:
- Má overený antioxidačný a protizápalový účinok.
- Pôsobí ako detoxikant pre pečeň.
- Pomáha pri cirhóze pečene.
- Prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.
- Významne podporuje liečbu cukrovky.
- Pomáha predchádzať vzniku žlčových a obličkových kameňov.
- Pomáha pri liečení infekčnej vírusovej mononukleóze.
- Je vhodný ako doplnková liečba pri onkologických ochoreniach.
- Po ožiarení pomáha regenerovať kožu.
- Môže pomôcť pri akné a ekzémoch.
- Pozitívne pôsobí na psychickú rovnováhu, pomáha pri liečbe depresií.
Účinne regeneruje pečeň
Hoci má pečeň úžasnú schopnosť regenerácie, často je nevhodnou stravou, alkoholom, životným štýlom, ale i rôznorodými ochoreniami a užívaním liekov preťažená, čo sa prejavuje na jej zhoršenej činnosti. Zlepšiť jej funkciu si môžete prírodnou cestou.
Pestrec mariánsky je úzko spojený s pečeňou. Pomáha chrániť pečeňové bunky pred oxidačným stresom a prispieva k detoxikácii. Už v minulosti bol využívaný pri liečbe ochorení pečene, žlčníka a sleziny a dokonca sa používal ako dávidlo. Pestrec tiež posilňuje obranyschopnosť organizmu. Je možné ho užívať vo forme čaju, tabletiek, oleja, ale najúčinnejší je vo forme čerstvo zomletých semien.
Na spustenie úspešného regeneračného programu pečene sa odporúča pravidelné užívanie drvených semien pestreca mariánskeho:
- Lyžičku drvených semien pestreca mariánskeho požujte v ústach a dôkladne ich premiešajte so slinami, ktoré obsahujú tráviace enzýmy.
- Semienka prehltnite a zapite ich dostatočným množstvom vody (odporúča sa 200 ml vody na 1 lyžičku pestreca).
- Užívajte 2- až 4-krát denne, s dostatočným časovým odstupom od jedla.
- Pre väčšiu účinnosť je odporúčané užívať pestrec mariánsky nalačno, pretože silymarín sa lepšie vstrebáva, keď nie je zmiešaný s inou potravou.
Poznali ho Gréci i Rimania
Zmienky o pestreci mariánskom nájdeme takmer vo všetkých významných herbároch od dôb stredoveku. Odpradávna bol známy svojimi významnými liečivými vlastnosťami. V diele „Všeobecná história rastlín“ sa pestrec uvádzal ako najlepší liek na všetky bolesti v pravom podrebrí, kde sa nachádza pečeň a žlčník.
V priebehu posledných 30 rokov sa pestrec mariánsky stal najviac zdokumentovaným a preskúmaným prírodným liekom na ochorenia pečene.
Ľudia kedysi konzumovali pestrec mariánsky ako zeleninu, často spolu s olejom a kuchynskou soľou. Jeho korene boli využívané v kombinácii s medovinou ako liečivé dávidlo. Už v starovekom Ríme bol pestrec mariánsky hojne využívaný pri liečbe ochorení pečene, žlčníka a sleziny.
V minulosti sa na liečbu využívali najmä listy a korene rastliny. V súčasnosti sú vyhľadávané hlavne nadzemné časti rastliny, konkrétne semená, a to pre ich vysoký obsah liečivých látok.
Recept na feniklový šalát s pestrecom mariánskym
Šálku umytého a natrhaného šalátu zmiešajte s najemno nakrájaným feniklom, pridajte nadrobno nakrájané zelené jablko, jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, lyžičku medu, lyžicu olivového (alebo iného kvalitného) oleja, korenie a soľ. Pestrec si pripravte jemným opražením semien na panvici. Opražené semienka pomeľte v mlynčeku a posypte nimi šalát.
Galéria k článku
Text: Mgr. Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Tento rok som chcel skusit ci sa da v domacich zahradkarskych podmienkach vypest…