Podbeľ (Tussilago farfara) je dobre známa trvalka, ktorá rastie skoro na jar. Menej ľudí však vie, že zbierame nielen kvety, ale aj listy.
Kvety je najlepšie zbierať na začiatku kvitnutia, najlepšie medzi 14.00 a 16.00 hod. List v máji a júni, najlepšie okolo 9.00 hod.
Prečo ho užívať opatrne?
Najmä v kvetoch, ale aj v listoch sa nachádzajú pyrilizidinové alkaloidy (tussilagin, senecionin, senkirkin). Aj keď je ich obsah minimálny, neodporúča sa užívať podbeľ dlhodobo, ani prekračovať dávky. Sušením sa obsah alkaloidov znižuje. Podbeľ sa užíva v zmesiach, väčšinou je to 15 – 20 % zmesi. V tomto prípade môžeme podbeľ považovať za úplne bezpečný, taktiež celú zmes.
Znamená to, že ak si robíme jarný čaj s podbeľom a zmiešame ho napríklad so sedmokráskou, žihľavou, pľúcnikom, tak v čerstvej forme je podbeľ v tejto zmesi absolútne bezpečný.
Samostatné užívanie podbeľa sa neodporúča tehotným, dojčiacim ženám a malým deťom.
Podbeľ podporí vykašliavanie, ale pomôže aj pri bolesti kĺbov
Podbeľ sa užíva na ochorenia dýchacích ciest. Je to slizovitá rastlina, na slizniciach vytvorí ochranný film, pod ktorým lepšie prebieha liečivý proces, utišuje dráždivý kašeľ, alebo podporuje vykašliavanie. Kvety znižujú kŕče priedušiek, listy obsahujú viac slizov.
Odvar z listov sa používa na liečbu ekzémov, zábal z čerstvých listov na reumu a bolesti kĺbov. Listy účinkujú aj pri neuralgických ochoreniach.
Príklad bylinkového čaju s podbeľom
10 g kvetov a listov podbeľa, 15 g brezových jahniad, 20 g listov a kvetov sedmokrásky. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme 200 ml studenej vody, privedieme k varu, odstavíme na 10 minút, precedíme. Môžeme osladiť medom.
Text: Iveta Henzelyová, www.bylinkovaskola.sk
Foto: isifa/Shutterstock
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…