Chcete dodať vašej záhrade nový impulz? Možno je riešením prírodná záhrada!

  • 13.08.2024

V najbližšom podcaste Záhrada sa rozprávame o zásadách prírodnej záhrady. Šéfredaktorka časopisu Záhrada, Monika Felixová, ozrejmuje, ako si v nej môžete vytvoriť ten správny organizovaný chaos.

Podcast Záhrada o zásadách prírodnej záhrady
Foto: Shutterstock

Aktuálna epizóda podcastu Záhrada sa venuje téme prírodnej záhrady. Tá nie je len o tom, že v nej nepoužívame zbytočne chémiu, no ide o synergiu rôznych prírodných princípov. Môžeme v nej pestovať zeleninu, ovocie, môžeme tu mať prírodný trávnik, ale pri jej zakladaní a udržiavaní myslíme aj na hmyz, drobné živočíchy a na vtáctvo.

Úvodu do témy prírodnej záhrady sa venujeme v tomto článku s názvom Prírodná záhrada sa opäť vracia do módy. Aké sú jej princípy?.

Aj šéfredaktorka časopisu Záhrada, Monika Felixová, je fanúšičkou prírodnej záhrady. V epizóde definuje jej význam a pomenúva rozdiely medzi prírodnou a permakultúrnou záhradou. Vysvetľuje aj jej benefity pre majiteľov a okolitú prírodu. Kedy je ideálne ju založiť? A ako integrovať nové rastliny do existujúceho ekosystému bez narušenia prirodzenej rovnováhy?

Dáva aj jasný návod na to, ako začať – ako porušiť hranice tradičnej, striktne udržiavanej záhrady. Vysvetľuje tiež, na čo v týchto začiatkoch nezabudnúť a opisuje, aké výzvy so sebou takáto záhrada prináša.

Monika v aktuálnej epizóde tiež vyvracia negatívne konotácie, ktoré sa týkajú buriny v záhrade. Dopĺňa aj informácie o udržateľnejšom pestovaní – hovoríme o zbere dažďovej vody, využívaní kompostu, o ekologickom zakročení voči škodcom a chorobám.

Nielen to, ale aj oveľa viac si môžete vypočuť v 28. epizóde podcastu Záhrada. Prajeme vám príjemné počúvanie!

Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o ich záhrade.

Zmeškali ste predchádzajúce epizódy? Nalaďte si ich pokojne aj teraz na YouTube alebo na streamovacej službe.

Text: Eva Fačková
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Osviežte si doma vzduch pomocou nádchovníka a skoncujte s upchatým nosom. Táto bylinka je nenáročná a má široké využitie
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!
Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!