Od leta až do jesene si môžeme pochutnávať na sladkom hrozne z vlastnej úrody, prípadne si môžeme vyrobiť vlastné víno. Poradíme, podľa čoho si vybrať tie správne odrody.
Základná otázka, ktorú si položíme pri výbere odrôd viniča, je, či nám stačí dopestovať si krásne strapce na stôl, alebo chceme vyrábať aj vlastný mušt či vlastné víno? Podľa toho vyberáme buď z odrôd stolových na priamy konzum, alebo z muštových na výrobu vína. V oboch kategóriách ďalej nájdeme biele, ružové a červené odrody.
Stolové sú šľachtené pre väčšie bobule a vyrovnanú sladkokyslú chuť. V porovnaní s muštovými obsahujú viac slizovitých látok. Tie, dá sa povedať, môžu za to, že bobuľa pod zubami pekne „chrupne“.
Muštové odrody majú zvyčajne skôr menšie bobule, ktoré sú veľmi šťavnaté, aby sa z nich vylisovalo čo najväčšie množstvo šťavy. Šťava má vyššiu cukornatosť ako šťava zo stolových odrôd. Sú to práve cukry, ktoré sa procesom kvasenia premieňajú na alkohol. Čo sa týka výroby vlastného muštu, paradoxne, sú vhodnejšie stolové odrody, a to pre vyváženejší obsah cukru a kyselín.
Poďte s nami na návštevu: Neobjavený raj v Egeri: Kempovanie vo vinici
Vlastné víno si možno vyrobiť aj zo stolového hrozna, má to však dva menšie háčiky. Podmienkou je nechať zomleté hrozná jeden deň pred lisovaním odstáť, aby sa rozložili spomínané slizovité látky, a pridať väčšie množstvo cukru v porovnaní s muštovými odrodami. Samozrejme, platí, že aj muštové odrody možno priamo konzumovať.
Klasika alebo rezistentné?
Ak zvažujeme hrozno, mušt či víno neskôr aj predávať, i keď v malom, vyberáme zásadne z odrôd povolených Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSUP). Na jeho stránkach nájdeme zoznam viac ako 70 povolených odrôd. Reálne sa na trhu stretneme s ešte väčším sortimentom. Môžeme siahnuť po historických odrodách, po odrodách vyšľachtených v bývalom Československu a aj na Slovensku, v súčasnosti sa rozširuje najmä sortiment maďarských a ukrajinských odrôd.
Zaujímavú skupinu predstavujú novošľachtence, z ktorých veľkú časť tvoria takzvané rezistentné odrody, známe aj ako PIWI (z nemeckého pilzwiderstandsfähige Rebsorten). Sú odolné proti dvom základným chorobám viniča, a to peronospóre a múčnatke. Ak nám stačí zopár koreňov viniča, alebo túžime po vlastnom biovíne, rozhodne siahneme po niektorej z nich. Klasické odrodové vína, ako je napríklad veltlín, muškát, müller a iné, takúto odolnosť nemajú, a tak musíme počítať s každoročným a na čas náročným bojom s obomi spomenutými chorobami, či už chemickou, biologickou, alebo kombinovanou cestou.
Vinič, rastlina nielen do južných polôh
Okrem južnejších polôh Slovenska, kde sa vinič bežne pestuje, sa dá vysádzať aj v stredných polohách, pri splnení dvoch podmienok. Prvou je nájsť mu dobré stanovište, chránené pred silnými mrazmi a vetrom. Vinič je totiž citlivý na pokles teplôt pod približne –20 ⁰C. Druhou je vyberať spomedzi skorých a stredne skorých odrôd. Neskoré totiž nemusia v týchto regiónoch dozrieť.
Prednosťou viniča, čo sa pôdy týka, je jeho nenáročnosť. Aj preto sa v minulosti dostal na úpätia svahov, dokonca na skalnaté podložia či „zlé“ pôdy. Rovina s kvalitnou pôdou bola totiž vyhradená na pestovanie náročnejších základných potravín. Navyše, táto liana korení aj v hĺbke 20 metrov, odkiaľ je schopná čerpať vodu aj živiny.
Vyberáme odrodu
Hossa
Muštová odroda
Nová slovenská odroda zo šľachtiteľskej dielne Korpásovcov, pomenovaná po známom hokejistovi. Zberá sa začiatkom septembra. V zrelom víne dominujú sauvignonové arómy.
Arkadija
Stolová, PIWI odroda
Veľmi skorá odroda vyšľachtená na Ukrajine s veľkými strapcami a sladkými aj chrumkavými bobuľami. Je stredne odolná proti zimným mrazom, rovnako proti hubovým chorobám.
Nero
Stolová, PIWI odroda
Maďarská jemne aromatická PIWI odroda so stredne veľkými strapcami. Dozrieva v polovici septembra. Pučí skoro, preto je citlivá na jarné mrazy. Nemá rada suché lokality.
Purpur
Stolová, PIWI odroda
Stredne skorá rezistentná odroda so stredne veľkými strapcami vhodná do teplých polôh. Veľké bobule purpurovej farby majú mäsitú chrumkavú dužinu. Bežná preventívna ochrana je dostačujúca.
Krystal
Stolová, PIWI odroda
Stredne veľké až veľké strapce so zlatožltými bobuľami dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra. Majú pevnú šupku a mäsitú, výrazne sladkú dužinu príjemnej chuti.
Zala gyonge
Muštová, PIWI odroda
Ide o PIWI odrodu so stredne veľkými strapcami a s aromatickými plodmi, dozrieva v prvej polovici septembra. Okrem výroby vína je hrozno vhodné aj ako stolové. Vydrží mrazy do -24 °C.
Diamant
Stolová odroda
Odroda s veľkým, až 25 cm dlhým strapcom zo slovenského šľachtenia dozrieva koncom augusta. Je vhodná pre teplé južné svahy. Vyžaduje dôkladnú ochranu pred peronospórou a múčnatkou.
Sfinks
Stolová, PIWI odroda
Veľmi skorá modrá odroda ukrajinského pôvodu s veľkými strapcami aj bobuľami, s vysokou mrazuvzdornosťou a vysokou rezistenciou proti chorobám, vhodná aj do okrajových oblastí pestovania.
Chrupka biela
Stolová odroda
Ide o veľmi starú odrodu (vek odrody niektorí autori odhadujú na takmer 3000 rokov) s guľatými, sladkými, šťavnatými bobuľami. V období kvitnutia je chúlostivá na chlad. Je vhodná aj na výrobu vína a muštu.
Chrupka červená
Stolová odroda
Odroda sa vyvinula z chrupky bielej. Dozrieva začiatkom septembra. Vyhovujú jej teplé chránené polohy. Sucho neveľmi znáša. Pri pestovaní treba venovať pozornosť hubovým ochoreniam.
Rizling rituál
Muštová odroda
Nová slovenská odroda zo šľachtiteľskej dielne Korpásovcov. Stredne veľké strapce so šťavnatou dužinou dozrievajú koncom septembra. Poskytuje lahodné vína s vyšším obsahom kyselín.
Áron
Stolová, PIWI odroda
Maďarská odroda s veľkými hustými strapcami a s pevnou chrumkavou dužinou. Dozrieva približne v októbri, je vhodná do južnejších polôh. Je stredne až vysokoodolná proti peronospóre a múčnatke.
Sprint
Stolová odroda
Nová silno rastúca slovenská odroda z dielne Teplan – Strelinger. Veľmi skorá rezistentná odroda, dozrievajúca v prvej polovici augusta. Zelenožlté bobule sú veľmi sladké, príjemnej a harmonickej chuti.
Merlot
Muštová odroda
Stará neskorá odroda vhodná do veľmi teplých a svahovitých lokalít. Zbiera sa neraz až v októbri. Je pomerne citlivá na múčnatku a peronospóru, vyžaduje si opakované priame aj nepriame zásahy.
Olšava
Stolová odroda
Pochádza zo slovenského šľachtenia a je vhodná do všetkých pestovateľských oblastí. Dozrieva v polovici septembra. Pri pestovaní treba venovať pozornosť hubovým ochoreniam.
Bianca
Muštová, PIWI odroda
Táto PIWI odroda je vhodná aj do okrajových vinohradníckych oblastí, pretože je odolná proti zimným aj jarným mrazom. Dozrieva cca v prvej polovici septembra.
Talizman
Stolová, PIWI odroda
Silno rastúca ruská odroda s vysokou rezistenciou proti chorobám a mrazu vstupuje do plodného obdobia druhý rok po výsadbe. Pri vhodnom reze môžu mať strapce aj 2 až 2,5 kg.
Rulandské šedé
Muštová odroda
Ide o starú odrodu pôvodom pravdepodobne z Burgundska. Dozrieva koncom septembra až v polovici októbra. Vyhovujú jej teplé južné svahy. Je odolná proti zimným mrazom a stredne odolná proti hubám.
Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň, Na viniči sa nam nám začali rolovať listy. Keď list rozrolujeme, tak…